Τι περισσότερο έγινε στην Τούμπα από αυτή τη χαρά, σε όλα τα γήπεδα του κόσμου;

Ο Ολυμπιακός χειρίζεται φοβάμαι το θέμα της επικοινωνίας και του επηρεασμού της κοινής γνώμης καλύτερα από τον ΠΑΟΚ. Με τρόπο Γκεμπελικό αλλά μπορεί να μας κάνει τη ζημιά. Οι δικαστές λαμβάνουν υπ΄ όψη το κοινό συναίσθημα.

Έτσι ‘τη φάγαμε’ μετά τον τελικό του Κυπέλλου, όταν η κοινή γνώμη της χώρας ήταν εξαγριωμένη για το μαχαίρι που κρατούσε ο άθλιος εκείνος του ΠΑΟΚ, από τις φωτογραφίες ενώ και οι ΑΕΚτσήδες κρατούσαν επίσης μαχαίρια τα οποία όμως δεν έπιασε καμιά φωτογραφία.

Τα ΝΕΑ του Μαρινάκη, είχαν ένα θέμα στο οποίο βάζουν αξιοσέβαστους ανθρώπους να καταδικάζουν με καλή θέληση τη βία στα γήπεδα και να διαμορφώνεται αυτό το κλίμα σε βάρος του ΠΑΟΚ. Δεν τους λένε λεπτομέρειες, τους ρωτάνε αν καταδικάζουν το να χτυπιέται ένας προπονητής και τους αποσπούν λόγια κατά του ΠΑΟΚ. Ο Καρπετόπουλος γράφει ειρωνικά και δηλητηριώδη άρθρα, λέγοντας ότι ο φίλαθλος στόχευσε τον κινούμενο Γκαρσία. Τόσο μακριά και ανάμεσα σε αρκετούς ανθρώπους του ΠΑΟΚ, αν είναι δυνατόν. Αν μπορούσε να είχε συμβεί αυτό, ανεξάρτητα από το δικαστήριο, θα έπρεπε να τον προσλάβει ο στρατός ή η αστυνομία. Προσπαθεί να προκαταβάλει τη δικαιοσύνη εξαγγέλλοντας κεραυνούς που θα πέσουν στον ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να έχει σαφή επικοινωνιακή γραμμή με στόχο. Το να απαντάς απλά στα θέματα που προκύπτουν δεν είναι τακτική. Χρειάζεται στρατηγική και σαφήνεια σ΄ αυτό που προσπαθείς να πεις και στο ψέμα που πρέπει να απαξιώσεις. Πέρα από το νομικό μέρος, πρέπει ο ΠΑΟΚ να ανατρέψει στην κοινωνία την άποψη που καλλιεργεί ο Ολυμπιακός ότι για μια ακόμη φορά υπήρξε βία.

Το ζήτημα στο οποίο κατά τη γνώμη μου πρέπει να πατήσει η υπερασπιστική και επικοινωνιακή τακτική του ΠΑΟΚ είναι ότι δεν υπήρξε βία, παρά μόνον ένα ατυχές γεγονός σε μια κλασσική ενέργεια των φιλάθλων όλου του κόσμου, στην υποδοχή της ομάδας τους, όπως είναι το πέταγμα χαρτιών, ανάμεσα στο οποία και ρολά χαρτιού, αριθμομηχανής και υγείας.

Η κοινωνία και όλοι οι καλοπροαίρετοι πολίτες βοούν για τη βία στα γήπεδα. Και δίκιο έχουν. Όλοι λένε: ‘επιτέλους τέλος, κάντε κάτι, τιμωρήστε τους’. Ρίχνουν το ανάθεμα στον ΠΑΟΚ με το χεράκι του πρωτομάστορα της βίας Ολυμπιακού, χωρίς να γνωρίζουν ότι απλά αυτή τη φορά, στην Τούμπα, την Κυριακή, δεν υπήρξε καμιά βία. Υπήρξε μια σύμπτωση, ένα ατύχημα, έσπασε ο διάολος το ποδάρι του. Ο κόσμος δεν κάθεται να το αναλύσει. Δέχεται το εύκολο. Αντικείμενο στο κεφάλι του προπονητή που έπεσε κάτω και πήγε στο νοσοκομείο. Η εσχάτη των ποινών.

Τι αντικείμενο ήταν, πετάχτηκε με στόχευση εναντίον του προπονητή ή πετάχτηκε στον αέρα και πήγε επάνω του τυχαία; Πού και πόσο δυνατά τον χτύπησε, μπορούσε να λειτουργήσει ή έκανε θέατρο; Τήρησε τις νόμιμες διαδικασίες; Ήταν προσχεδιασμένη η αντίδραση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Ήρθε ο Ολυμπιακός με σκοπό να μην παίξει; Ματαιώθηκε ένας αγώνας που 30 χιλ. κόσμος είχαν πληρώσει εισιτήριο για να τον δει; Κινδυνεύει να πάει το πρωτάθλημα από μια ομάδα που είναι καλύτερη και το δικαιούται, πάλι στην ομάδα που καταδυνάστευε για χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο, κλέβοντας τη χαρά αθλητών και φιλάθλων προκαλώντας τη βία; Πυροδοτεί αυτή η αδικία ακόμη περισσότερο τη βία;

Όλα αυτά είναι ψηλά γράμματα για τους πολλούς πολίτες και δεν έχουν υποχρέωση να εντρυφήσουν σε όλα αυτά. Περνάει η προπαγάνδα του Ολυμπιακού. Αντικείμενο, κεφάλι, τραύμα, νοσοκομείο, τέλος. Η εσχάτη των ποινών.

Ποιός δικαστής θα πάει κόντρα;  Η δουλειά του είναι να εφαρμόζει τους νόμους αλλά και να αφουγκράζεται την κοινωνία. Άλλωστε έχει περιθώρια στην ερμηνεία των νόμων που υποκειμενικά θα κάνει.

Μάζεψα λοιπόν μια σειρά από φωτογραφίες με υποδοχή ομάδων από τους φιλάθλους τους με χαρτάκια και ρολά, από όλες τις χώρες από μεγάλες ομάδες, από Μουντιάλ, από παντού, και τώρα και παλαιότερα. Φωτογραφίες που μπορούν να στηρίξουν με μια ματιά τη θέση του ΠΑΟΚ τόσο στην κοινωνία όσο και στο δικαστήριο ότι δεν υπήρξε βία, δεν έπεσε αντικείμενο με το οποίο κάποιος σημάδεψε τον προπονητή.

Απλά ένα από αυτά το εκατοντάδες ρολά που βλέπετε στις φωτογραφίες στα γήπεδα όλου του κόσμου, προχθές στην Τούμπα έτυχε να πέσει στο κεφάλι του προπονητή, μισοξετυλιγμάνο γιατί έφυγε από κάτω. Διότι, όταν τα ρολά φεύγουν από ψηλά, μέχρι να φτάσουν στον αγωνιστικό χώρο, ξετυλίγονται. Έτσι κατά κανόνα δεν είναι επικίνδυνα και δεν έχουν σημειωθεί πολλά τέτοια ατυχήματα, γιατί κάποια έχουν σημειωθεί. Πουθενά όμως δεν ματαιώθηκε αγώνας και δεν τιμωρήθηκε ομάδα γιατί κάποιον χτύπησε ένα τέτοιο ρολό χαρτιού. Είναι υποτιμητικό γιατί είναι κομμάτι του παιχνιδιού που όλοι το χαίρονται. Αλλά ποιος έχασε την τιμή για να τη βρεί ο Ολυμπιακός;

Επίσης, χαρτάκια και ρολά πετιούνται και στα ελληνικά γήπεδα ανέκαθεν όπως δείχνουν οι τελευταίες εικόνες από τον Άρη, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Τι κακό έγινε στην Τούμπα, τι περισσότερο πέρα από μια εξαιρετικά σπάνια ατυχία;

Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει ο ΠΑΟΚ

Ιδού λοιπόν:

Πρώτη- πρώτη φωτογραφία στο site  της Μάντσεστερ Σίτυ

Λέιτον Όριεντ – Αγγλία

Ρίβερ Πλειτ

Γουότφορντ -Αγγλία

Μπόκα Τζούνιορς

Σταντάρ Λιέγης – Βέλγιο

 

Ντόρτμουντ – Γερμανία

Λάτσιο – Ιταλία

Κύπρος

Ολυμπιακός

Ηρακλής Μπάσκετ