Την απάντηση αυτή δίνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και τ. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας.
Παράλληλα, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δημήτρης Βίτσας αποκαλύπτει άγνωστα περιστατικά από τη θητεία του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ένα από τα οποία σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και την αντίδραση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Ταυτοχρόνως, ο κ. Βίτσας μιλά για τη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο, καθώς και για τον ανασχηματισμό, ενώ κάνει, μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, τον -πλούσιο- απολογισμό του στο Πεντάγωνο.
Όμως, ο κ. Βίτσας στην πρώτη του συνέντευξη με την ιδιότητα του υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής μιλά στο ΑΠΕ/ΜΠΕ για τις προτεραιότητες, τη φιλοσοφία του όσον αφορά τη νέα του θέση, και με αφορμή αυτό, μιλά και για τη στάση της Άγκυρας αλλά και τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Κύριε υπουργέ, το περιστατικό που έχει βάλει σε ανησυχία την κοινή γνώμη τις τελευταίες ώρες, είναι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Ποιο είναι το σχόλιό σας για την υπόθεση αυτή;
Απ.: Παρακολουθούμε το θέμα με προσοχή. Εργαζόμαστε ώστε να λυθεί γρήγορα και τα παιδιά μας να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα.
Ερ.: Κύριε υπουργέ, δεν υπήρχαν προβλήματα ή αδυναμίες στην ως τώρα λειτουργία της κυβέρνησης; Ερώτημα που τίθεται από τον… ΜΗ ανασχηματισμό, όπως υποστήριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Απ.: Μια κυβέρνηση αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό και είναι προφανές πως και προβλήματα και αδυναμίες και δυσλειτουργίες θα εκδηλώνονται. Χωρίς προβλήματα και αδυναμίες είναι μόνο μια κυβέρνηση που δεν κάνει τίποτα. Πολύ περισσότερο η συγκεκριμένη κυβέρνηση η οποία ήρθε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που δεν είχε προηγούμενο. Μια κατάσταση βαθιάς οικονομικής κρίσης, με μια κοινωνία σε πορεία ραγδαίας φτωχοποίησης και μια παραγωγική βάση σε κατάσταση αποσύνθεσης. Αυτό το σταματήσαμε και αντιστράφηκε.
Αυτό όμως, που κρίνει τη λειτουργία μιας κυβέρνησης είναι η αποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Μια κυβέρνηση ορίζεται από το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται σε συγκεκριμένο χρόνο και κάτω από τις δεδομένες συνθήκες. Άρα αυτή η κυβέρνηση κρίνεται και συγκρίνεται με την κατάσταση στην οποία παρέλαβε τη χώρα. Με βάση αυτήν τη λογική το πρόσημο δεν μπορεί παρά να είναι θετικό και για τη χώρα σωτήριο.
Σχετικά με τον ανασχηματισμό και τα όσα λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν νομίζω ότι μπορεί να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν. Δηλαδή, τι θέλουν να μας πουν, να υποδείξουν στον πρωθυπουργό το είδος και το εύρος του ανασχηματισμού που θα κάνει; Είναι ένας μικρός διορθωτικός ανασχηματισμός, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση ο λαός κρίνει την κυβέρνηση και το έργο της και δεν εννοώ μόνο στην κάλπη όταν έρθει η ώρα, αλλά καθημερινά.
Ερ.: Τι προσωπικό απολογισμό κάνετε από τη θητεία σας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
Απ.: Ως ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πολιτική και στρατιωτική, λειτουργήσαμε συλλογικά. Πάντα βέβαια υπάρχει και ο προσωπικός απολογισμός μέσα σε μια συλλογική προσπάθεια. Η παρουσία μου στο ΥΠΕΘΑ ήταν για μένα μια πολύτιμη εμπειρία ζωής.
Οι άνθρωποι που στελεχώνουν τις Ένοπλές μας Δυνάμεις, το έμψυχο δυναμικό, που είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, με την ψυχική τους δύναμη και το υψηλό τους φρόνημα δίνουν έμπνευση σε όλους μας. Δίνουν περιεχόμενο στον πατριωτισμό και πάνω από όλα μάς δίνουν σιγουριά και ασφάλεια για να μπορούμε να ασχολούμαστε απερίσπαστοι στα ειρηνικά μας έργα.
Γενικότερα, κρατήσαμε ζωντανή την κρατική αμυντική βιομηχανία, που σήμερα από τελείως άλλη βάση επιχειρεί μια πορεία ανάπτυξης. Συνεργαστήκαμε, όπως οι ίδιοι λένε, με πρωτοφανή τρόπο με το σύνολο της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η χώρα απέκτησε Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (ΕΑΒΣ). Πρόκειται για ένα θεσμοθετημένο κείμενο που αποσκοπεί στην κάλυψη ουσιωδών συμφερόντων ασφαλείας της χώρας μέσω της εξασφάλισης βιώσιμης εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει στην ΕΑΒ οι εργασίες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 ORION. Υλοποιείται -και έχει ολοκληρωθεί στην ουσία- στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά το πρόγραμμα των υποβρυχίων Type 214.
Υλοποιείται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας το πρόγραμμα κατασκευής πυραυλακάτων. Ανατέθηκε στα ΕΑΣ η παραγωγή των βλημάτων Oto Melara 76/62 και άλλα.
Έχουν λάβει γνωμοδότηση από την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, μια σειρά από προγράμματα τα οποία είχαν «παγώσει» για πολλά χρόνια. Προχωράμε στην αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών F-16 και συνολικά του εναέριου και θαλάσσιου στόλου. Επίσης είναι έτοιμη η αναθεώρηση του Ν.3978/2011, η οποία θα επιλύσει μια σειρά από δυσλειτουργίες που έχουν δημιουργηθεί. Σημειώνεται πως για πρώτη φορά εκπονήθηκε τριετές πρόγραμμα προμηθειών.
Συγχρόνως συμβάλλαμε στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες στην αντιμετώπιση προβλημάτων από φυσικές καταστροφές. Αναπτύξαμε νέους θεσμούς στο επίπεδο του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Θέλω να εξάρω τη συνεργασία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, για τον καθορισμό των συγκεκριμένων στόχων, τον προγραμματισμό συγκεκριμένων παρεμβάσεων και την πορεία υλοποίησής τους. Είναι φανερό ότι λειτουργήσαμε και το ΥΠΕΘΑ θα λειτουργεί ως ομάδα.
Ερ.: Υπάρχει κάποια κρίσιμη στιγμή, εκεί στο Πεντάγωνο, που θα μπορούσατε εκ των υστέρων να την μοιραστείτε μαζί μας;
Απ.: Ήταν πολλές οι στιγμές. Θέλω να ξεχωρίσω δύο. Η μια στιγμή ήταν όταν ήρθε ο Πάνος Καμμένος, και μου είπε ότι αναλάβαμε το προσφυγικό και σε 15 μέρες πρέπει να έχουμε φτιάξει 5 hot spot και δεκάδες χώρους φιλοξενίας.
Εκεί φάνηκε στην πράξη η οργάνωση, πειθαρχία και αποτελεσματικότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι απλά μια οργανωμένη ισχυρή δομή του κρατικού μηχανισμού αλλά μπορεί εύκολα να αφομοιώνει αυτό που αποτελεί εθνική ανάγκη και να το διαχειρίζεται με απόλυτη αποτελεσματικότητα.
Μια δεύτερη στιγμή ήταν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε η γείτονα χώρα όταν έγινε απόπειρα πραξικοπήματος. Εκείνο το βράδυ, όπου τα πράγματα έδειχναν πολύ επικίνδυνα και έτεινε να διαμορφωθεί μια χαοτική κατάσταση, υπήρξε άμεση κινητοποίηση και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν στις θέσεις τους μέσα σε ακριβώς μια ώρα και 32 λεπτά. Αυτό εμένα με έκανε να αισθάνομαι και υπερήφανος και ασφαλής.
Ερ.: Τη συνεργασία σας με τον υπουργό κ. Καμμένο πώς θα την χαρακτηρίζατε;
Απ.: Ήταν άριστη. Αυτή η λέξη ταιριάζει. Ο Πάνος Καμμένος είναι ένας άνθρωπος με ανοιχτή καρδιά, φιλότιμο και αυθορμητισμό, που αγαπάει την πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Με τον Πάνο Καμμένο, έχουμε «υπογράψει» ένα πολιτικό-κοινωνικό συμβόλαιο, να βγάλουμε τη χώρα από τον φαύλο κύκλο της κρίσης και της επιτροπείας.
Προϋπόθεση για να υπογράψεις ένα συμβόλαιο δεν είναι να είσαι ίδιος και όμοιος αλλά να μπορείς να συνεργαστείς για έναν κοινό σκοπό. Αυτός ο σκοπός, αυτός ο πατριωτικός στόχος μάς ενώνει και μας οδηγεί και λύνει στην πορεία τα όποια προβλήματα αναφύονται, όπου βέβαια στο επίπεδο της Εθνικής Άμυνας δεν υπήρξαν. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ιδιαίτερο εγχείρημα, το οποίο στέφεται με επιτυχία αλλά και γράφει ιστορία.
Ερ.: Και τώρα, σε ένα νέο Υπουργείο, που δεν είναι ωστόσο άγνωστο σε σας. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Απ.: Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ένα υπουργείο που θα το αποκαλούσα «ώριμο τέκνο της ανάγκης». Από ‘κει και πέρα, ήδη, έχει αρχίσει να περνάει στη φάση της ωρίμανσής του, τόσο ως δομή όσο και ως φιλοσοφία και ως εργαλείο άσκησης πολιτικής και διαχείρισης- επίλυσης προβλημάτων.
Το ζητούμενο στην παρούσα φάση, είναι να θέσουμε εμείς τις προτεραιότητες και να μην ακολουθούμε τα γεγονότα όταν και αν ποτέ αυτά υπάρξουν. Δηλαδή οι παρούσες συνθήκες σχετικής ηρεμίας γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε τις δομές του Υπουργείου και να κάνουμε είτε διορθωτικές είτε ενισχυτικές κινήσεις. Με άλλες λέξεις πρέπει να έχουμε σχέδια για κάθε πιθανό σενάριο.
Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι μεν μια αυτοτελής δομή της κρατικής διοίκησης αλλά ταυτόχρονα, είναι και ένα κομβικό σημείο, ένα πεδίο όπου συναντώνται λειτουργίες από όλον τον κρατικό μηχανισμό και πρέπει να συνυπάρξουν και να συμπαράγουν αποτέλεσμα. Συναντώνται σε διάφορες φάσεις διαχείρισης του προσφυγικού, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Ναυτιλίας, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εσωτερικών και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, το Εργασίας, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όλη η κυβέρνηση.
Η δημιουργική συνύπαρξη όλου του κρατικού μηχανισμού για έναν σκοπό συντελείται μέσα στο πεδίο που καλείται να διαχειριστεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στην ουσία αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, δηλαδή επιμέρους λειτουργίες, ίσως και με διαφορετικούς βηματισμούς, να συμπορευτούν χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κωλυσιεργίες.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να αναφερθώ στον Γιάννη Μουζάλα και την τεράστια προσφορά του. Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες εργάστηκε ακούραστα και άνοιξε δρόμους σε ένα πεδίο πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Είμαι σίγουρος, αφού ξεκουραστεί για λίγο και ανακτήσει δυνάμεις, θα αξιοποιηθούν οι ιδιαίτερες ικανότητες και τα χαρίσματά του για το καλό του τόπου και της Αριστεράς.
Ερ.: Οι επιδεινούμενες ευρω-τουρκικές σχέσεις, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο, είναι κάτι που σας ανησυχεί;
Απ.: Στις διεθνείς σχέσεις τα πράγματα δεν είναι γραμμικά. Πράγματι υπάρχει μια αυξημένη προκλητικότητα στα λόγια αλλά και ορισμένες φορές με πράξεις από την πλευρά της γείτονος χώρας.
Από τη δική μας πλευρά δίνουμε προτεραιότητα στο να κάνουμε τρία πράγματα:
Πρώτο, να λύνουμε τα πραγματικά προβλήματα και όχι αυτά που λέει η Τουρκία, με όρους καλής γειτνίασης. Βέβαια δεν θα κάτσουμε να συζητήσουμε ισχυρισμούς για «γκρίζες ζώνες» και για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Δεύτερο, οι Ένοπλες μας Δυνάμεις να είναι ικανές και ισχυρές όσο αφορά την αποτροπή και τη θωράκιση των συνόρων.
Τρίτο να ενημερώνουμε τους εταίρους και συμμάχους μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για ό,τι συμβαίνει και να εξασφαλίζουμε την υποστήριξή τους.
Σε κάθε περίπτωση η τήρηση της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, είναι προς όφελος και των χωρών της ΕΕ και της Τουρκίας. Πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή να εκφράζεται με συγκριμένους τρόπους. Να μην λυγίσει η Ευρώπη μπροστά στον φόβο που καλλιεργούν οι ρατσιστές και οι νεοφασίστες. Να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη της ανθρωπιάς της αλληλεγγύης της αξιοπρέπειας και βέβαια της Δημοκρατίας.
Όσο για αυτό που ρωτάτε, αν μας «ανησυχεί» η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι η όποια εξέλιξη των πραγμάτων δεν εξαρτάται από το μετεωρολογικό δελτίο αλλά είναι ζήτημα επιλογών της κάθε πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας.
Εμείς δεν είμαστε απλά για να ανησυχούμε αλλά για να προετοιμαζόμαστε για κάθε εκδοχή. Η ευχή όλων μας αλλά και οι προσπάθειές μας είναι να υπάρχει ομαλή εξέλιξη και συνεργασία αλλά και να επικρατήσει ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει πολλά να κάνει και θα το πράξει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ