ΠΑΟΚάρα πάρε καμιά κόντρα…

Να πραγματικά γιατί έχασε στην Τρίπολη

Τα αίτια της ήττας του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη, αποδόθηκαν σχεδόν καθολικά, σε μια κακή μέρα των παικτών, όλων μαζί, κάτι το οποίο και λογικό είναι και συμβαίνει και δικαίωμα έχουν οι παίκτες να τους συμβεί. Αυτό που δεν είναι λογικό βέβαια είναι το ‘όλων μαζί’ μια και στις μεγάλες ομάδες και στις πρωταθλήτριες πάντα υπάρχουν 2-3 τουλάχιστον παίκτες που βρίσκονται σε καλή μέρα και βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι και αν δεχτούμε αυτή την εκδοχή θα βρεθούμε σε κίνδυνο.

Έχασε στη δύναμη και στην ταχύτητα

Ο ΠΑΟΚ έχασε γιατί βρήκε μια ομάδα η οποία ήταν καλή στο σημείο που ό ίδιος δεν είναι καλός. Και τον χτύπησε στο σημείο που είναι καλύτερος, ο δε ΠΑΟΚ, όπως θα δείξουμε παρακάτω, υστέρησε στο σημείο που ο αντίπαλος τους είχε την αχίλλειο πτέρνα του. Συνολικά είναι καλύτερη ομάδα βέβαια από τον Αστέρα, αλλά υπάρχει ένα σημείο στο οποίο ο Αστέρας υπερτερεί και αυτό είναι η δύναμη, το τρέξιμο και γενικά το φίσικαλ γκέιμ. Μαζί με κάποιους τεχνίτες και μια στρωτή μπαλίτσα μπροστά τον καθιστά πολύ επικίνδυνο. Ο ΠΑΟΚ το κατάλαβε με τον σκληρό τρόπο. Έπαιζε και στην έδρα του ο Αστέρας, ήταν ίσως και μια κακή παράδοση που έχει ο ΠΑΟΚ εκεί και λίγη ατυχία και έγινε η ζημιά.

Επίσης, στην ομάδα υπήρχε μια μεγάλη αισιοδοξία, κυρίως μετά από τον αγώνα κυπέλλου στη Νέα Σμύρνη όπου υπήρχε μια εξαιρετική απόδοση.

Ωστόσο για μένα καθόλου έκπληξη δεν ήταν, όλα αυτά. Σε άρθρο μου, στις 9 Φεβρουαρίου https://thessports.gr/blogs/%CF%80%CF%89%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%83%CF%84/

και εν μέσω γενικής ευφορίας, είχα επισημάνει, αυτούς τους δύο παράγοντες ως τους κινδύνους που απειλούν τον ΠΑΟΚ. Την υπεραισιοδοξία και το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν βγάζει μεγάλη δύναμη, παρά μόνον τεχνική.

Πόσες κόντρες κέρδισε;

Όλοι εσείς λοιπόν που λέτε ότι ήταν μια κακή μέρα, πείτε μου σε πόσες κόντρες θυμάστε να βγήκαν νικητές οι παίκτες του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη;  Ίσως και σε καμία. Πόσες διεκδικούμενες μπαλιές με κεφαλιά στο χώρο του κέντρου κέρδισαν; Ελάχιστες. Πόσα τάκλιν και δυνατά μαρκαρίσματα έκαναν σε όλο τον αγώνα; Ένα, ο Αζεβέδο προς το τέλος.

Πόσες τσουλήθρες έκαναν οι παίκτες του Αστέρα για να κερδίσουν μια χαμένη μπαλιά; Οι του ΠΑΟΚ, έκαναν μόνο μία, ο Κάμπος, όταν έβαλε το γκολ.

Χρειάζεται να είσαι σε φόρμα και σε καλή μέρα για να κερδίσεις τουλάχιστον τις μισές κόντρες από τον αντίπαλο;

Το αντίθετο. Αυτό είναι το όπλο σου όταν δεν θα είσαι σε καλή μέρα.

Από το πρώτο λεπτό λοιπόν ο ΠΑΟΚ έχασε στη δύναμη. Άρχισε να μην του βγαίνει καλά το ματσ και ατύχησε να δεχτεί και γρήγορα γκολ, μάλλον τυχερό και το γλυκό (ή μάλλον το πικρό) έδεσε. Άρχισε το άγχος μπροστά σε ενδεχόμενη καταστροφή. Η ομάδα δεν ήταν καλά προετοιμασμένη ψυχολογικά όπως αποδείχτηκε γι’  αυτό το ενδεχόμενο.  Τελικά στο πιο κρίσιμο ματς επέτρεψε στον αντίπαλο, όχι 10 τελικές που δεν λένε τίποτε, μπορεί να είναι και σουτ στα περιστέρια, αλλά 7-8 πραγματικές ευκαιρίες. Έκανε βέβαια και η ίδια άλλες τόσες και ο πιο τυχερός νίκησε.

Τακτικά τον πρόδωσε το κέντρο

Αν κάνουμε και μια τακτική προσέγγιση, θα δούμε ότι το πρόβλημα ήταν η ανυπαρξία των δύο κεντρικών χαφ Μαουρίσιο και Σάκχοφ. Γράψανε ότι τάχα ο Παντελίδης νίκησε τον Λουτσέσκου στην τακτική κλπ. Βλακείες. Ο καθένας έκανε αυτό που έπρεπε, απλά τα όπλα του Λουτσέσκου έπαθαν εμπλοκή. Ο Μαουρίτσιο και ο Σάκχοφ ήταν χάλια. Και το κακό ότι ήταν για πολλοστή φορά.

Η μόνη ένστασή μου είναι ότι θα ήταν ίσως πιο κατάλληλος για το ματς αυτό, όπως εξελίχθηκε ο Κάνιας. Αν δείτε μάλιστα το κενό στο ημικύκλιο της περιοχής του ΠΑΟΚ πριν από τη σουτάρα του Ντουμτού, που έβγαλε ο Πασχαλάκης θα καταλάβετε.

Ο Παντελίδης λοιπόν, ένας κόουτς πολύ καλός στην τακτική και στον πάγκο, έκανε το αυτονόητο, αμύνθηκε εκεί που ο αντίπαλος είναι καλός, στα πλάγια. Και πίεσε ψηλά. Οι παίκτες του επίσης έτρεχαν μανιασμένα για να υποστηρίξουν αυτό το πλάνο. Το αδύνατό του σημείο και για τις δύο περιπτώσεις ήταν το κέντρο. Αν έσπαζε την πρώτη γραμμή πίεσης πίεση με καλό κέντρο και στη συνέχεια απειλούσε κάθετα δεν θα μπορούσε ο Αστέρας να δημιουργήσει τόση υπεροπλία στα άκρα και να του εξουδετερώσει και τα φτερά. Όσο κι αν έτρεχε. Εκεί όμως Μαουρίτσιο και Σάκχοφ πετούσαν χαρταετό. Και ο Πέλκαν ήταν κακός. Και μην ξεχνάτε ότι ο Παντελίδης έκοψε ίσως το περσινό πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ με την ισοπαλία στο Καυτατζόγλειο, όπου και πάλι εν καιρώ φόρμας και αισιοδοξίας η ομάδα βραχυκυκλώθηκε. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Κάποιος έπρεπε να το θυμηθεί αυτό.

Αυτές λοιπόν ήταν και οι αιτίες που βραχυκυκλώθηκε και έχασε ο ΠΑΟΚ και όχι το αόριστο ‘κακή μέρα’ κλπ. Φάνηκε σαν κακή μέρα.

Η δεύτερη ομάδα που μπορεί να κάνει το ίδιο στον ΠΑΟΚ είναι η ΑΕΚ. Ελπίζουμε και πιστεύουμε να μην την πατήσει και πάλι αύριο. Αρκεί να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη και αρκεί να… πάρουν οι παίκτες και καμιά κόντρα.