Αντιμετώπιση κρίσης στον ΠΑΟΚ : Στρατηγική κι επιστήμη

Αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο μέσο μιας πραγματικής ομοβροντίας από παντού. Από το αθλητικό, πολιτικό, επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, από το εξωτερικό και από τα ΜΜΕ. Τα τελευταία, όπως είναι γνωστό, μπορούν να μετατρέψουν ένα πιστόλι σε ατομική βόμβα και αυτό γίνεται.

Κατά τη γνώμη μου, ο ΠΑΟΚ  πρέπει κατ’ αρχήν να αφήσει αυτή τη δυναμική να εκτονωθεί. Σύμμαχος σ’  αυτό είναι και το γεγονός ότι τα ΜΜΕ σύντομα θα τον εγκαταλείψουν γιατί αυτό επιτάσσει η λειτουργία τους. Θα έρθουν άλλα νεότερα γεγονότα που θα σπρώξουν τα παλιά.

Καλά κάνει που οπισθοχωρώντας ρίχνει τις τουφεκιές του αλλά η πραγματική αντεπίθεση πρέπει να αρχίσει αμέσως μετά. Όπως γίνεται δηλαδή συχνά στους πολέμους (μοιάζει κάπως την τακτική του Μιλτιάδη στον Μαραθώνα). Αφήνεις κατ’  αρχήν τον αντίπαλο να προελάσει και μετά τον χτυπάς από τα πλάγια. Όπως γίνεται στα γήπεδα, όταν μια φιλοξενούμενη ομάδα αφήνει στην αρχή του παιχνιδιού να εκδηλωθεί η επιθετικότητα της γηπεδούχου, κλείνοντας τα κενά. Αν είναι τυχερή και δεν φάει γκολ ξέρει ότι μετά το μετά είναι 50-50.

Για την αντεπίθεση αυτή ο ΠΑΟΚ έχει όπλα αλλά πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει καλά το στόχο και να χαράξει πολύ έξυπνα τη στρατηγική.

Το πρόβλημα και η κατάσταση την οποία πρέπει να ανατρέψει είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι κατηγορούμενος. Η κοινωνία πλην της Βόρειας Ελλάδας βοά για το πιστόλι. Οι δικαστές θα επηρεάζονται από αυτό, αν δεν αντιστραφεί.

Απόδειξη είναι ότι σε κάθε απόπειρά μου να ψελλίσω σε φίλους ότι το πρόβλημα και η σαπίλα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι πολύ πιό βαθύ (εξ’  ου και η επιτήρηση της ΟΥΕΦΑ εδώ και σχεδόν δύο χρόνια), ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε μέχρι τώρα καμιά ευθύνη σ΄ αυτό, το αντίθετο, ήταν το θύμα και ο μπροστάρης της αλλαγής που κατ αρχήν έγινε, ότι δεν έχουν δικαίωμα να τον κατηγορούν εκείνοι που έχουν αποδεδειγμένα κάνει τα χειρότερα, η απάντηση είναι: ‘άστα αυτά, τι μου λες; εδώ υπάρχει πιστόλι….’.

Ένα μέσο για να το αντιστρέψει ο ΠΑΟΚ αυτό είναι να επικοινωνήσει με κάθε τρόπο ότι και οι φίλαθλοι στη Βόρεια Ελλάδα λένε με μεγάλη πίκρα κάτι αντίστοιχο: ‘άστα αυτά καρούλια και πιστόλια κλπ εγώ ξέρω ότι μόλις ο ΠΑΟΚ πήγε να πάρει ένα πρωτάθλημα που το δικαιούταν, του το χάλασαν’.

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να κινηθεί πολύ έξυπνα επικοινωνιακά και να αποδομήσει προσεκτικά όλες αυτές τις κατηγορίες. Πρέπει να αξιοποιήσει αξιόλογους ανθρώπους ως opinion leaders, ότι κάνουν δηλαδή αυτή τη στιγμή οι αντίπαλοί του και μάλιστα με μεγάλη υπερβολή. Η οποία βεβαίως θα κουράσει.

Ο στόχος θα είναι να φύγει από τη θέση του κατηγορούμενου και να μπει σε μια ισότιμη θέση παραγόντων που αποτελούν μέρος μιας σύγκρουσης, και βρισκόμαστε σε διαδικασίες εξεύρεσης συναινετικής λύσης.

Πρέπει να τονισθεί με κάθε τρόπο, ο στόχος που είναι να υπάρχει κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο για να αποφύγουμε και το Grexit και να επιστρέψουν οι Κυριακές μας και ότι το γεγονός ότι τώρα έσφαλε και ο ΠΑΟΚ αποτελεί μια ευκαιρία.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει ο ΠΑΟΚ να αξιοποιήσει στοιχεία, μέσα από την ανάδειξη των ανομημάτων των άλλων. Όπως οι απειλές του Μελισανίδη ότι θα πνίξει τον παρατηρητή με το κασκόλ, όπως οι εικόνες πέρσι στο Παπαστράτειο όταν νίκησε στο Βόλεϊ κλπ για το δούναι και λαβείν στη διαπραγμάτευση. Αυτό όχι μόνον κακό δεν είναι αλλά αποτελεί την πάγια τακτική στις διαπραγματεύσεις μετά από συρράξεις. Γι΄ αυτό άλλωστε οι στρατοί προσπαθούν να καταλάβουν εδάφη στους πολέμους των λίγων ημερών. Για να έχουν μετά χαρτιά στα χέρια τους στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.

Από τη στιγμή που υπάρχει μια δυναμική αυτοκάθαρσης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο ΠΑΟΚ πρέπει να κάνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι, όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά,  ποτέ σε μια διαμάχη, όπως και σε έναν πόλεμο, δεν μπορεί να δοθεί μια βιώσιμη σε βάθος χρόνου λύση με την πλήρη εξόντωση ενός μέρους και την αίσθηση της αδικίας που θα προκαλέσει. Αυτό θα φέρει σύντομα νέα σύρραξη. Αυτό ήταν και μια από τις αιτίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Άρα, ακόμη και αν καταφέρουν κάτι τέτοιο θα το βρουν μπροστά τους.

Ως προς την Ευρώπη, δύο στοιχεία θα βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια.

1)  Η σοβαρή ενημέρωση όλων των ομάδων, των Ομοσπονδιών, των θεσμών και των προσωπικοτήτων του ποδοσφαίρου. Νομίζω ότι άμεσα θα πρέπει να φύγουν επιστολές προς όλους αυτούς, με απολογία αλλά και πολύ σοβαρή και ευγενική επεξήγηση της κατάστασης.

2) Το Lobbying. Πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε γνωριμία και δυνατότητα. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη κάποιων σπουδαίων προσωπικοτήτων κύρους.

Αναμφίβολα ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο μέσον μιας κρίσης. Μιας μεγάλης κρίσης. Αυτό όμως συμβαίνει. Αντιμετωπίζεται, δεν οδηγεί απαραίτητα στην καταστροφή.  Γ΄ αυτό άλλωστε στην επιστήμη υπάρχει το Crisis Management. Γι΄ αυτό υπάρχουν οι δημόσιες σχέσεις, η επικοινωνία και η προπαγάνδα. Γι’ αυτό υπάρχουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεων. Γ΄ αυτό υπάρχει η στρατηγική και οι τακτικές. Δεν είναι μόνο οι νομικές ενέργειες.

Αν δεν συμβούν όμως όλα αυτά, τότε μια κρίση σαν αυτή μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή.