Σάντος για όλους και για όλα

Ο Φερνάντο Σάντος είναι πάντα στην επικαιρότητα, ειδικά αυτή την εποχή, που είμαστε παραμονές Μουντιάλ, αλλά κι επειδή το όνομά του είχε μπλεχτεί σε διάφορα σενάρια, κι ένα εξ αυτών, είχε να κάνει και με τον ΠΑΟΚ. Ο προπονητής της Εθνικής, που ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει μετά το Μουντιάλ, έδωσε μία συνέντευξη στο contra.gr, στην οποία μίλησε για όλους και για όλα. Ακόμη και το ενδεχόμενο να δουλέψει σε ελληνική ομάδα.

Διαβάστε την…

– Aς αρχίσουμε από τα βασικά. Έχετε καταλήξει στην 23άδα που θα πάρετε μαζί σας στη Βραζιλία;

“Στο δικό μου το μυαλό έχω πάνω-κάτω την 23αδα των ποδοσφαιριστών που θα έρθουν στη Βραζιλία. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε κάποια προβλήματα της τελευταίας στιγμής, γιατί υπάρχουν κάποια παιχνίδια που είναι σε εξέλιξη. Μην ξεχνάμε ότι αυτή θα είναι η 23άδα, ωστόσο μέχρι τις 2 Ιουνίου έχουμε την δυνατότητα, αν το κρίνουμε σκόπιμο, να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Αλλά η 23αδα είναι ήδη στο μυαλό μου. Μόνο αν υπάρξει κάποια περίπτωση τραυματισμού θα αλλάξω κάποιον παίκτη.”

– Για το αντίο είστε ψυχολογικά έτοιμος; Μετά το Μουντιάλ θα αποχωρήσετε…

“Όταν θα έχει τελειώσει το Μουντιάλ θα έρθει η συνειδητοποίηση ότι πλέον δεν είμαι μέλος αυτής της ομάδας και πιθανότατα θα έρθει και αυτή η δόση συγκινησιακής φόρτισης για όλα όσα έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια. Κανένας προπονητής δεν μπορεί να είναι απόλυτος σε αυτά τα οποία λέει και να πει ότι έχω κάνει όλα όσα είχα σχεδιάσει να κάνω, ή ότι τα πάντα έχουνε τελειώσει για εμένα”.

– Είμαι σίγουρος πως θα υπάρξει συγκίνηση…

“Αν με ρωτάτε αν θα υπάρχει συναισθηματική φόρτιση, μεγάλη συγκίνηση μετά το πέρας του τελευταίου παιχνιδιού, σίγουρα είναι κάτι που θα συμβεί. Πόσω μάλλον ότι μιλάμε για έναν πάγκο που βρίσκομαι εδώ 4 χρόνια και γενικά στην Ελλάδα βρίσκομαι πολλά παραπάνω.  Αυτό είναι που συμβαίνει σε κάθε σύλλογο που εργάστηκα όπου προφανώς το χρονικό διάστημα και το δέσιμο που υπήρχε θα επηρεάσει τον βαθμό της συγκινησιακής φόρτισης που υπάρχει. Αλλά αυτή είναι η ζωή.”

– Έχετε ήδη πει το αντίο;

“Δεν λέω αντίο αυτήν την στιγμή. Απλά το τελευταίο λεπτό του τελευταίου αγώνα, όταν όλα θα έχουν τελειώσει, τότε θα πω ότι μου βγάλει η καρδιά να πω. Τώρα, όπως έχω πει και αλλού η πιθανότητα του να συνεχίσω εδώ στην Ελλάδα , μετά από αυτό, αυτήν την στιγμή που μιλάμε είναι μικρή. Σίγουρα. Όλα είναι πιθανά. Σπανίως θα με ακούσετε να λέω πράγματα απόλυτα, του στυλ ότι πότε δεν πρόκειται να ξανακάνω αυτό.  Επειδή το μέλλον κανείς δεν το ξέρει, ποτέ δεν λέω όχι σε τίποτα. Δηλαδή αν κάποια στιγμή πάλι υπάρχουν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις και εγγυήσεις, και γενικά όλα αυτά που εγώ ζητάω, τότε γιατί όχι; Για να το πω με έναν πιο απλό τρόπο. Μετά την πρώτη σεζόν που έκανα στην ΑΕΚ, έφυγα για κάποιους συγκεκριμένους λόγους, που νομίζω ότι είναι ήδη γνωστοί. Σε κάποια φάση ήμουν στην Σπόρτινγκ. Τότε ήταν που ο κ. Νικολαΐδης ανέλαβε ως πρόεδρος την ΑΕΚ. Αυτό για έμενα ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Ένας πρώην παίκτης μου ήρθε και μου είπε να αναλάβω τις τύχες ενός συλλόγου. Εμένα αυτό μου έδωσε το κίνητρο ώστε να πω «ΝΑΙ» και να δεχτώ την πρόταση. Εκείνη την στιγμή για εμένα, εκείνο το κίνητρο, ήταν αρκετό για να αποδεχθώ την πρόταση. Μπορεί μετά από έναν χρόνο να μην ήταν αρκετό. Αλλά εκείνη την στιγμή ήταν αρκετό. Προφανώς δεν έχει να κάνει με το αν σου αρέσει εσένα ο άνθρωπος ή το κλίμα. Ακριβώς το αντίθετο θα έλεγα. Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Εθνική μου αρέσει πάρα πολύ, όπως και στον ΠΑΟΚ και στην ΑΕΚ και στην Σπόρτινγκ. Απλώς πλέον τα κίνητρα που θέλω είναι διαφορετικά.”

– Τελικά γιατί φεύγετε από την Εθνική;

“Έχω γυναίκα, έχω παιδιά, έχω εγγόνι. Όλοι οι άλλοι καλά κάνουν και τα σκέφτονται όλα αυτά και πιστεύουν ότι αξίζουν κάτι παραπάνω από αυτό που έχουν τώρα, όμως και ο προπονητής σκέφτεται με την καρδιά του. Όταν δέχτηκα την πρόταση της Ελλάδας το έκανα γιατί αυτό μου έλεγε η καρδιά μου. Δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα. Τώρα όμως έχω και άλλα πράγματα στο μυαλό μου. Μου αρέσουν πάρα πολύ οι Έλληνες και αισθάνομαι Έλληνας, τους έχω στην καρδιά μου. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα αυτήν την στιγμή. Περνάει ο καιρός και αλλάζουνε κάποια πράγματα, δημιουργούνται καινούργιες επιθυμίες και κίνητρα που πρέπει να τα ακολουθήσεις. Για να το πάμε στο οικονομικό. Έχω κάποιες αξίες και για να το πάμε στο οικονομικό, πρέπει να πληρώνομαι ένα συγκεκριμένο ποσό και δεν θέλω να πέσω κάτω από αυτό. Καταλαβαίνω ότι πολλοί δεν τον καταλαβαίνουν…”

– Υπάρχει πιθανότητα να σας δούμε σε ελληνική ομάδα;

“Με τα τωρινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να μείνω στην Ελλάδα. Πότε όμως, δεν μπορώ να πω ποτέ. Ξέρετε πολύ καλά πως κάποια πράγματα σήμερα είναι έτσι, και αύριο είναι αλλιώς. Για να μπορέσω να δεχθώ κάποια πρόταση θα πρέπει το κίνητρο να είναι επαρκές. Όποιος καταφέρει να μου δώσει αυτά τα κίνητρα, θα πάω να δουλέψω. Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει και πάθος. Δεν θα πήγαινα σε μια ομάδα απλά για να πληρώνομαι. Θέλω να έχω στόχους.”

– Ποιος είναι ο στόχος της Ελλάδας στη Βραζιλία;

“Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αν μου λέγατε αν η Ελλάδα είναι φαβορί, θα σας έλεγα όχι. Είναι άλλο πράγμα το να λέμε ότι δεν είμαστε φαβορί και άλλο να πάμε με τους ώμους κάτω, απλά να πάμε. Στόχος είναι να περάσουμε την επόμενη φάση. Ένα-ένα τα βήματα και πότε δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί.

– Τι έχετε να πείτε για τη νοοτροπία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών;

“Αυτό που είχα πει για την έλλειψη νοοτροπίας ενός μεγάλου μέρους, φυσικά και δεν τους περιλαμβάνει όλους. Κάποιοι δεν έχουν όρεξη να μάθουν και να βελτιωθούν. Δεν έχουν από μόνοι τους κίνητρα για κάτι παραπάνω. Όταν βλέπω κάποιον να θέλει να κάθεται στον πάγκο μιας μεγάλης ομάδας από το να πάει κάπου αλλού και να παίξει, εμένα μου δείχνει ότι δεν έχει κίνητρα. Αυτό είναι ένα κομμάτι που πρέπει να αλλάξει”.

– Πρόσφατα είχαμε ένα επεισόδιο. Αναφέρομαι σε αυτό του Κατσουράνη με τον Μανιάτη…

“Δυστυχώς στην Ελλάδα βλέπουμε συχνά επεισόδια μεταξύ ποδοσφαιριστών και κάθε φορά λέμε ότι κακώς γίνονται. Νομίζω ότι και ο κόσμος έχει ένα μερίδιο ευθύνης για αυτή τη φανατισμένη ατμόσφαιρα που υπάρχει και που δεν είναι λογικό όταν δημιουργείται ένα τέτοιο κλίμα. Τότε πολλές φορές αντιδράς με κακό τρόπο. Αυτό δεν είναι δικαιολογία ότι καλά κάνανε, απλά δεν είναι ωραίο από δύο ποδοσφαιριστές που είναι αρχηγοί στις ομάδες τους. Για εμένα το θέμα έχει τελειώσει γιατί είμαι σίγουρος ότι δεν θα ξαναγίνει.”

– Τι θα πείτε στους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές όταν τους δείτε;

“Αυτό που θα πω σε αυτούς θα είναι το ίδιο με ό,τι θα πω στους υπόλοιπους. Εδώ και 4 χρόνια αυτό που μας έφερε όλες τις  επιτυχίες είναι ότι καταφέραμε και δημιουργήσαμε μια οικογένεια, που παρέα με όλα τα υπόλοιπα μας έφεραν επιτυχίες. Το βασικό όμως ήταν ότι δημιουργήσαμε μια οικογένεια. Νομίζω ότι τα πλέι οφ με την Ρουμανία το απέδειξαν όλο αυτό. Είναι άσχημα αυτά τα επεισόδια και εγώ το μόνο που θα τους πω είναι ότι τελείωσε και ας γυρίσουμε στο οικογενειακό κλίμα που είχαμε και έχουμε. Αν κάποιος δεν θέλει, θα φύγει.”

– Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι έπρεπε να τους αποκλείσετε από την Εθνική ομάδα;

“Οι περισσότερες από αυτές τις αντιδράσεις, έχουν φορτιστεί από το περιστατικό. Είναι φρέσκο στο μυαλό σου και πολλοί ξεχνούν ότι και οι ίδιοι έχουν ένα μικρό μερίδιο ευθύνης. Επίσης, πιστεύω πως πάντα όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτά τα περιστατικά δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές φορές γίνονται και σε αγώνες της Εθνικής. Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία και πλέον για εμένα αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αν έρθουν εδώ και το επαναλάβουνε τότε τελειώνει και η δεύτερη ευκαιρία που πήρανε. Αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θα ξαναγίνει. Με ξέρουν πολύ καλά και ξέρουν ότι δεν θα δεχτώ κάτι τέτοιο.”

– Να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα που απασχολεί ενόψει Μουντιάλ. Υπάρχει προβληματισμός για την κατάσταση του Μήτρογλου;

“Είναι τεράστιο ερωτηματικό για όλους, αλλά εγώ είχα την ευκαιρία να τον παρακολουθήσω έστω και 40 λεπτά στον προτελευταίο αγώνα της Φούλαμ και όπως καταλαβαίνετε δεν έβλεπα το παιχνίδι. Δεν θυμάμαι καν πόσο ήρθε. Θυμάμαι μόνο να έβλεπα τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Τον είχα δει και με τις ρεζέρβες. Από αυτά που είδα, εμένα μου φάνηκε ότι μπορεί να έρθει μαζί μας. Αν δεν το είχα δει, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.”

– Η ομάδα που έκανε φέτος πορεία-έκπληξη είναι ο Παναθηναϊκός. Τι ρόλο μπορεί να έχει ο Παναθηναϊκός σε αυτή την Εθνική ομάδα;

“Πρώτα από όλα ο Παναθηναϊκός εφέτος έχει κάνει καταπληκτική δουλειά η οποία προφανώς πιστώνεται στον προπονητή και στη διάθεση των ποδοσφαιριστών και για αυτό θέλω να τους δώσω συγχαρητήρια. Αλλά δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτήν την ομάδα με εκείνη που είχε κάνει τόσα πράγματα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Έχει κάνει άλματα προόδου για να φτάσει σε αυτό το σημείου που είναι τώρα. Ναι μεν έχει κάποιους Έλληνες ποδοσφαιριστές 3-4, αλλά δεν έχει 11 Έλληνες που έκαναν όλα αυτά τα πράγματα. Διαθέτει όμως ποδοσφαιριστές που πραγματικά τους έχω δει και έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους.

Είναι ποδοσφαιριστές που μπορούν να αποτελέσουν τον κορμό κάποιας Εθνικής των επόμενων χρόνων, αλλά τώρα εμείς έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό μας. Είναι η προετοιμασία για το Μουντιάλ. Όπως είπα είναι το μέλλον της Ελλάδας, αλλά έχω αμφιβολίες για το αν είναι τώρα, αυτήν την στιγμή που μιλάμε. Μιλάμε για το τώρα και όχι για το μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος από αυτούς δεν θα είναι στην τελική 23αδα. Εγώ τους ξέρω ήδη, εσείς θα τους μάθετε πιο μετά”.

– Θα ήθελες κόουτς να ήταν Έλληνας ο Μπεργκ;

“Έχουμε δικούς μας παίκτες. Έχουμε τον Μήτρογλου, έχουμε τον Γκέκα, τον Αθανασιάδη, τον Παπαδόπουλο, όπως και τον Σαμαρά και τον Σαλπιγγίδη. Αυτό είναι ένα πράγμα, που έχουν οι Έλληνες. Την γρήγορη θεοποίηση των ξένων. Από την μία λέμε και πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης, αλλά από την άλλη λέμε να κάνουμε Έλληνα τον Μπέργκ. Είναι σίγουρα πάρα πολύ καλός ποδοσφαιριστής και ο καλύτερος του Ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά δεν μιλάμε για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ούτε για τον Μέσι”.

– Για κλείσιμο της συνέντευξης, θα μας τραγουδήσετε τον εθνικό ύμνο;

“Προτιμώ να τον τραγουδήσω στον τελικό του Μουντιάλ (γέλια)”.