Μέχρι και στο +5% ο ΣΥΡΙΖΑ

Εννιά μέρες πριν τις Ευρωεκλογικές, που θα δείξουν την τάση, για το που κινείται ο κόσμος, υπάρχει σήμερα δημοσκόπηση, που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ στο +5% σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.

Η δημοσκόπηση έγινε στο διάστημα 12-15 Μαίου από την Palmos Analysis για λογαριασμο του tvxs.gr, από το οποίο είναι και το ρεπορτάζ :

Με 5 μονάδες διαφορά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, στη νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs. Καθηλωμένο στο 4,9 % το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ/Ελιά, καθώς το «δίλημμα Βενιζέλου» (αν η Ελιά δεν πάρει ένα ικανοποιητικό ποσοστό αποχωρούμε από την κυβέρνηση) δεν φαίνεται  να συγκινεί την κοινή γνώμη.

Στα υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης η πεποίθηση της πλειοψηφίας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση» καθώς και ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καλύτερη από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αλλά στο ερώτημα αν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει πολιτική αστάθεια στη χώρα, οι γνώμες είναι μοιρασμένες.

Από τους πολίτες που δέχθηκαν να πάρουν μέρος στην δημοσκόπηση τα 3/4 θεωρούν τις ευρωεκλογές πολύ και αρκετά σημαντικές. Σίγουροι ότι θα ψηφίσουν δηλώνουν το 85% των ερωτηθέντων ενώ μάλλον θα ψηφίσει το 10%. Από τα ζητούμενα των δημοσκοπήσεων είναι η εκλογική συμπεριφορά (αποχή, αντισυστημική ψήφος ή κάτι άλλο) όσων δεν δέχονται να  πάρουν μέρος στις έρευνες.

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται αλλά οι θολές και συχνά αντιφατικές δημοσκοπήσεις έχουν μειώσει την διαφορά για την παράσταση νίκης.

Τα καλά νέα για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι το 51% συμφωνεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση (39% των ερωτηθέντων διαφωνούν) και επίσης ότι το 48% διαφωνεί ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερη από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (το 39% συμφωνεί).

Επίσης το 50% διαφωνεί ότι από μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνεύσει η οικονομία (40% συμφωνεί).

Στην ερώτηση της πολιτικής αστάθειας το 48% διαφωνεί ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα φέρει πολιτική αστάθεια, ενώ το 46% συμφωνεί.

Στην πρόθεση ψήφου το 25,3% ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ να υπολείπεται 5 μονάδες (20,3%) ενώ μειώνεται και το ποσοστό των αναποφάσιστων (13,3%). Η Ελιά διατηρείται σε συνθήκες… θερμοκηπίου, γεγονός που αν εκφραστεί και εκλογικά ίσως σημάνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.