«Λάθος και πιέσεις για το Κατάρ»

Απίστευτα πράγματα είναι ο Γιόζεφ Μπλάτερ, ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2012 στο Κατάρ! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, παραδέχτηκε ότι έπεσαν πιέσεις για να πάει το Μουντιάλ στην Αραβική χερσόνησο.

“Ήταν ένα λάθος το Κατάρ. Αλλά όπως ξέρετε, στη ζωή ο καθένας κάνει πολλά λάθη. Η τεχνική έκθεση για το Κατάρ μας έλεγε ξεκάθαρα ότι το καλοκαίρι οι θεμοκρασίες είναι πάρα πολύ υψηλές” είπε ο Μπλάτερ στο ελβετικό τηλεοπτικό κανάλι RTS, απορρίπτοντας, όμως, θεωρίες περί δωροδοκίας μελών της ΦΙΦΑ για να ψηφίσουν υπέρ του Κατάρ.

“Όχι, όχι. Αυτό δεν το είπα ποτέ” τόνισε ο Μπλάτερ, που κατέστησε σαφές, όμως, ότι υπήρξε “πολιτική πίεση” από την Γαλλία και τη Γερμανία. “Γνωρίζει ο καθένας ότι μεγάλες εταιρίες από τη Γερμανία και τη Γαλλία δουλεύουν στο Κατάρ, αλλά δεν δουλεύουν μόνο για το Μουντιάλ”, είπε με νόημα.

Εκτός των άλλων, υπάρχουν διεθνώς καταγγελίες για τις εργασιακές συνθήκες στο Κατάρ, που αφορούν φυσικά και τα έργα που γίνονται για τα Μουντιάλ. Διεθνή συνδικάτα, μάλιστα, κάνουν λόγο για σύγχρονες μορφές σκλαβιάς στο Κατάρ.

Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του Μπλάτερ, πολλοί θεωρούν ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της μάχης του με τον Μισέλ Πλατινί, τον οποίο βλέπει ως ανταγωνιστή για τη θέση του προέδρου της ΦΙΦΑ.

“Έχω αποφασίσει να συνεχίσω” είπε ο 78χρονος Μπλάτερ, που θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της ΦΙΦΑ, που θα γίνουν μέσα στο 2015. Ο Πλατινί ήταν ένας από τους φανατικούς υπέρμαχους της λύσης Κατάρ και μάλιστα πριν την ψηφοφορία, που έγινε τον Δεκέμβριο του 2010, είχε συναντηθεί με τον Εμίρη του Κατάρ, παρουσία και του τότε προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.