Ιδιαίτερη αναφορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Ιβάν Σαββίδη, γίνεται από το περιοδικό «Επίκαιρα». Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα αναφέρεται στην τακτική του ισχυρού άντρα του ΠΑΟΚ, αλλά και τις επόμενες κινήσεις του.
Αναλυτικά:
Στα μέσα Μαρτίου η πώληση του Ομίλου Donskoy Tabak, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, πυροδότησε σειρά σεναρίων για την πορεία των επενδυτικών δραστηριοτήτων του ομογενούς επιχειρηματία. Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για υποχώρηση του ισχυρού άνδρα στη ρωσική αγορά, ενώ άλλοι θέλησαν να συνδέσουν την εξαγορά από τον Όμιλο Japan Tobacco με τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς στη συμφωνία συμπεριλαμβανόταν και η μεταβίβαση της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδας (ΣΕΚΑΠ).
Οι φήμες όμως κράτησαν μόνο λίγες ώρες, μια και η απάντηση από την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη ήταν άμεση, ξεδιαλύνοντας το θολό τοπίο που ορισμένοι ήθελαν να καλλιεργήσουν. «Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με την έγκριση των αρμόδιων αντιμονοπωλιακών Αρχών», δήλωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ Α.Ε., Αρτούρ Νταβιντιάν, σχετικά με την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου της εταιρείας από τον Όμιλο Japan Tobacco και συνέχισε: «Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτή τη συμφωνία διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο. Πρόκειται για μια απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση. Η συμφωνία αυτή φέρνει τη ΣΕΚΑΠ μπροστά σε μια νέα εποχή. Αφού η ΣΕΚΑΠ ανασυγκροτήθηκε, ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρεία. Η JTI, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έχει μια επιτυχημένη παρουσία στην ελληνική αγορά καπνού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Dimera Group αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητά του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων και των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων».
Δεν σκέφτηκε στιγμή να αλλάξει τακτική
Όπως αναφέρουν άνθρωποι που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του Ιβάν Σαββίδη, ο 59χρονος ομογενής δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να αλλάξει την τακτική του μετά τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Γιος οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ελάχιστους επιχειρηματίες που έριξαν ζεστό χρήμα στην ελληνική αγορά. Στις 10 Αυγούστου 2012 ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΠΑΟΚ, ενώ έξι μήνες αργότερα ανέλαβε τη διαχείριση του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς, με το μηνιαίο μίσθωμα να φτάνει τα 95.000 ευρώ. Τον Μάρτιο του 2013 αγοράζει το 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, ενώ συνεχίζει τις επενδύσεις του στον τομέα των ακινήτων. Στην κατοχή του περνούν το Κόκκινο Σπίτι στην Πλατεία Αγίας Σοφίας και η Βίλα Ζαρντινίδη, που αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά διατηρητέα κτίρια της Θεσσαλονίκης.
Ο Ιβάν Σαββίδης συμμετείχε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, η οποία τελικά ακυρώθηκε. Ωστόσο, το ενδιαφέρον του για τον κλάδο των ΜΜΕ θα παραμείνει ισχυρό. Το 2017 μέσω της εταιρείας Dimera αποκτά το 19% του τηλεοπτικού σταθμού Mega, τα σήματα των εφημερίδων του Ομίλου Πήγασος «Έθνος» και «Ημερησία», ενώ τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς αγοράζει το Epsilon TV. Παράλληλα, η Belterra Investments Ltd –επιχείρηση συμφερόντων του– συγκεντρώνει περίπου το 70% της εταιρείας εμφιαλωμένου νερού Σουρωτή Α.Ε. Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 67% του ΟΛΘ από τη South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT), με την καταβολή του τιμήματος να φτάνει τα 231,9 εκατ. ευρώ. Η επενδύτρια εταιρεία έχει τρεις μετόχους: το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), το οποίο κατέχει και το 47%, τη θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Terminal Link, η οποία κατέχει το 33%, και την Belterra Investments Ltd, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη (20%).
Επενδύσεις 165,1 εκατ. ευρώ στο Ροστόφ
Στο Ροστόφ της Ρωσίας η εταιρεία Agrocom του Ιβάν Σαββίδη τρέχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 165, 1 εκατ. ευρώ για τέσσερα πρότζεκτ. Δύο από αυτά παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς προ ημερών ο ισχυρός άντρας του ΠΑΟΚ έβαλε τη θεμέλιο λίθο για την κατασκευή δύο εργοστασίων στον τομέα των τροφίμων. Η Atlantis-Pak στο Βιομηχανικό Πάρκο του Νότιου Μπατάισκ θα παράγει ταινίες υψηλής φραγής για τη συσκευασία ευπαθών τροφίμων, δημιουργώντας περισσότερες από 150 θέσεις εργασίας. Στην τελετή θεμελίωσης του εργοστασίου το «παρών» έδωσαν ο διοικητής της περιφέρειας του Ροστόφ, Βασίλι Γκόλουμπεβ, και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Agrocom, Ιβάν Σαββίδης. «Το σχέδιο για την κατασκευή υποκατάστατων εισαγωγών με συνολικό όγκο επενδύσεων 3,4 δισ. ρούβλια περιλαμβάνεται στον κατάλογο επενδυτικών σχεδίων “100 επενδυτικά σχέδια της περιφέρειας”», δήλωσε ο Βασίλι Γκόλουμπεβ, ενώ από την πλευρά του ο Ιβάν Σαββίδης τόνισε: «Η πρώτη γραμμή του εργοστασίου προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2020. Και με την εισαγωγή της δεύτερης γραμμής στο τέλος του 2021 και την επίτευξη της σχεδιασμένης χωρητικότητας η Atlantis-Pak θα αυξήσει την παραγωγή φιλμ φραγής από τους 1.000 τόνους τώρα έως τους 12.000 τόνους στη συνέχεια».
Η κατασκευή του νέου εργοστασίου είναι το δεύτερο στάδιο ενός μεγάλου έργου για την παραγωγή θερμοσυγκολλούμενων φιλμ φραγής για τη συσκευασία ευπαθών τροφίμων.
Σε λίγες μέρες στο Βιομηχανικό Πάρκο του Νότιου Μπατάισκ ξεκινούν οι εργασίες ανοικοδόμησης νέας μονάδας επεξεργασίας κρέατος. Το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη θα γίνει η μεταφορά του εργοστασίου λουκάνικων «Ταύρος» από το Ροστόφ στη βιομηχανική ζώνη Μπατάισκ. Επί του παρόντος, εξετάζονται τρία σχέδια της νέας επιχείρησης. Η εκτιμώμενη χωρητικότητα του πρώτου σταδίου του βιομηχανικού συγκροτήματος παραγωγής θα είναι 150 τόνοι προϊόντων τη μέρα. Ακολουθώντας τις τελευταίες τάσεις στην αγορά κατανάλωσης, η χωρητικότητα για την παραγωγή των ημιτελών προϊόντων θα αυξηθεί σημαντικά. Η έναρξη της νέας παραγωγής προγραμματίζεται για το δεύτερο μισό του 2019. Ο όγκος των επενδύσεων υπολογίζεται περίπου στα 3 δισ. ρούβλια. Ο Σεργκέι Σαποντίτσκι, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Agrocom, ανέφερε: «Η υλοποίηση όλων των σταδίων του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή όχι μόνο ενός δυναμικού σύγχρονου εργοστασίου επεξεργασίας κρέατος, αλλά και ενός μεγάλου συγκροτήματος logistics, που θα χρειαστεί πρόσθετες επενδύσεις, ο όγκος των οποίων θα είναι από 1,5 έως 2 δισ. ρούβλια».
Το Ηyatt Regency
Πριν από περίπου έναν μήνα, ο Όμιλος Agrocom και η επενδυτική εταιρεία του, VEB Capital, υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του Hyatt Regency Rostov Don-Plaza. Έτσι, ο Όμιλος Agrocom έγινε ο διαχειριστής του έργου που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση και τη λειτουργία ενός Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα με 188 δωμάτια, 37 διαμερίσματα, 1 εμπορικό κέντρο, γραφεία και χώρους στάθμευσης.
Συγκεκριμένα, στις 28 Φεβρουαρίου 2018 ο γενικός διευθυντής της VEB Capital, Aντόν Πέριν, και ο διευθύνων σύμβουλος του Agrocom, Σεργκέι Σαποτνίτσκι, υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία, βάσει της οποίας οι οφειλές της εταιρείας MCC – Rosevrodevelopment, που πριν ήταν συνεταίρος και δανειολήπτης του Ομίλου VEB, στο πλαίσιο της κατασκευής του Συνεδριακού Κέντρου, εξαγοράζονται πλήρως από τον Όμιλο Agrocom. Η διάρκεια της συμφωνίας είναι εφτά χρόνια και οι χρηματοοικονομικοί όροι είναι εμπιστευτικοί. Ο διευθύνων σύμβουλος του Agrocom, Σεργκέι Σαπότνιτσκι, τόνισε: «Σε συνεργασία με τις δομές του Vnesheconombank σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε μια σειρά μέτρων για την έγκαιρη έναρξη λειτουργίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Οι εργασίες κατασκευής έχουν ήδη ξαναρχίσει. Το πρώτο στάδιο της κατασκευής του Συνεδριακού Κέντρου αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού του 2018».