50 χρόνια… σούζα το αλογάκι

Μισό αιώνα ζωής, κλείνει σήμερα μία από τις πλέον ιστορικές ομάδες της Ελλάδας, η ΑΕΛ. Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια που την έφεραν στην Γ’ Εθνική, η «βυσσινί θύελλα» παραμένει στους «μεγάλους» του ελληνικού αθλητισμού με χιλιάδες πιστούς φίλους.

Η διοίκηση του συλλόγου, μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει μία ιστορική αναδρομή, αναφέρονται τα προβλήματα των τελευταίων ετών, ενώ γίνεται λόγος για το μέλλον, το οποίο θα πρέπει να συνδυαστεί με ενότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σαν σήμερα πριν από μισό αιώνα, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας πήρε «σάρκα και οστά» το όραμα λίγων ρομαντικών, που έμελλε να γίνει υπόθεση μιας ολόκληρης πόλης. Η 17η Μαϊου του 1964 είναι ημερομηνία-σταθμός όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία της Λάρισας. Είναι η ημέρα γέννησης της ΑΕΛ, της ομάδας που στο βυσσινί χρώμα της φανέλας της με έμβλημα το άλογο βρήκε έκφραση μια υπέρτατη αθλητική ιδέα: Η δημιουργία μιας μεγάλης ομάδας, που θα ενώσει όλες τις ποδοσφαιρικές δυνάμεις του Νομού και θα εξυψώσει την πόλη της Λάρισας όχι μόνο σε αθλητικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η πορεία της ΑΕΛ στον χρόνο απέδειξε – ακόμη και στα δύσκολα – ότι όχι μόνο δεν ξέφυγε από αυτόν τον στόχο, αλλά προχώρησε ακόμη περισσότερο ανοίγοντας νέους δρόμους και δημιουργώντας μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Τις στιγμές που υποχρέωνε ολόκληρη την Ελλάδα να υποκλίνεται μπροστά της ως Κυπελλούχος το 1985 και το 2007 ή ενδιάμεσα το 1988 ως η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ομάδα της περιφέρειας που κατέκτησε το πρωτάθλημα, η ΑΕΛ έδινε δυναμική και τεράστια κοινωνικοαθλητική υπόσταση στην πόλη μας. Αλλά και τις στιγμές που «χαροπάλευε» στη Γ’ Εθνική, η ΑΕΛ ήταν η ιδέα που κρατούσε ζωντανή ολόκληρη την ποδοσφαιρική Λάρισα. Πολύ περισσότερο, όμως, η ΑΕΛ με την ξεχωριστή κουλτούρα που διαμόρφωσε στο πέρασμα των δεκαετιών, έγινε σύμβολο επανάστασης και διαφορετικότητας, προσφέροντας ένα σπουδαίο πρότυπο σε ολόκληρη την αθλητική – και όχι μόνο – Ελλάδα.

Με εκδηλώσεις που θα ακουμπούν με σεβασμό στις αρχές και τη βαριά κληρονομιά της, η ΑΕΛ θα γιορτάσει τα 50χρονά της σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, στην οποία κρίνεται καθοριστικά το παρόν και το μέλλον της. Σε μια στιγμή που η επανεκκίνηση είναι μονόδρομος. Γι’ αυτό, η ανάκληση της μνήμης και η επίκληση της ιστορίας δεν είναι τυπική υποχρέωση που επιβάλλει η μέρα. Είναι ανάγκη όλων μας. Να σταθούμε, με συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης, ξανά μπροστά στη μεγάλη ιδέα που γεννήθηκε το 1964 και να κρατήσουμε σφιχτότερα τη λέξη που αντιστοιχεί στο μεσαίο γράμμα. Γιατί μισός αιώνας μας έχει αποδείξει, ότι το «έψιλον» της ΑΕΛ ήταν ανέκαθεν η βασική προϋπόθεση για ό,τι σπουδαίο καταφέραμε…».