«Ήρθε η καραβιά και φουντάραμε»

Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο “Metrosport”, ο Γιώργος Κούδας μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στον ΠΑΟΚ. Ο βετεράνος άσος του ΠΑΟΚ, δεν δίστασε να μιλήσει με σκληρά λόγια για τις ευθύνες, που υπάρχουν για την εικόνα της ομάδας και την πορεία της και να θέσει, ουσιαστικά προ των ευθυνών του και τον Ιβάν Σαββίδη…

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Γιώργος Κούδας :

“Θέλει γκρέμισμα ο ΠΑΟΚ. και κτίσιμο από τη αρχή. Με νέα υλικά και νέους κτίστες. Ο Ιβάν Σαββίδης χρειάζεται συνεργάτες οι οποίοι να πονούν. Να μην πετούν τα χρήματά του. Είναι κρίμα κι άδικο για έναν άνθρωπο με τέτοια τρέλα. Ωραία τρέλα για τον ΠΑΟΚ, να πηγαίνουν τα ωραία του λεφτά στα σκουπίδια. Είναι επίσης, κρίμα κι άδικο για τον ΠΑΟΚ να μην αξιοποιείται αυτή η μυθική εισροή χρημάτων στην ΠΑΕ” σημειώνει αρχικά ο Γιώργος Κούδας.

Εσύ εάν ήσουν… Ιβάν Σαββίδης, τι θα έκανες;

“Κατ’ αρχήν θα άκουγα περισσότερα και θα μιλούσα λιγότερο, θα έπραττα δε, λογικότερα θα απέρριπτα συνεργάτες οι οποίοι πετούν τα λεφτά μου. Θα αποδεχόμουν συνεργάτες οι οποίοι τα πονούν”.

Συναντήθηκες με τον Ιβάν Σαββίδη;

“Ποτέ! Δεν γνωριστήκαμε καν. Μπορεί εάν με δει στον δρόμο, να μη με γνωρίσει. Με γνωρίζει; Γενικά, γνωρίζει την ιστορία του ΠΑΟΚ; Υπάρχουν άνθρωποι σε όλους τους χώρους δράσης με προσφορά ζωής στον ΠΑΟΚ. Όταν δεν γνωρίζει αυτούς, πώς να γνωρίσει την ιστορία του;”

Προτάθηκε η βράβευσή σου και δεν δέχτηκες. Γιατί;

“Εμένα μου αρκεί το βραβείο του κόσμου του ΠΑΟΚ. Αυτή η “φαστφουντάδικη” τελετή βράβευσης στην Τούμπα, δε με καλύπτει. Δεν απονέμεται ο προσήκοντος σεβασμός τον οποίο οφείλει η ιστορία σε όσους βραβεύθηκαν. Πέντε – έξι λεπτά για έναν Παρίδη, έναν Ιωσηφίδη; Έτσι, για παράδειγμα, αυτούς αναφέρω”.

Τι θα πρότεινες στον Ιβάν Σαββίδη;

“Να πιούμε έναν καφέ μαζί με ανθρώπους οι οποίοι τίμησαν κι αγωνίστηκαν για τον ΠΑΟΚ. Να μας ακούσει. Δεν ψάχνουμε για δουλειά. Ως εκ τούτου τα μυαλά μας είναι περισσότερο αγνά”.

Πού χάθηκε η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος;

“Στο ρόστερ του ΠΑΟΚ. Μυθικά λεφτά δαπανήθηκαν για αμφίβολης αξίας παίκτες. Έγιναν μεταγραφές δίχως πρόγραμμα. Έτσι για να γίνουν ίσως. Δεν ξέρω. Και λέω: Ίσως, υπήρχαν και διαφορετικά κέντρα αποφάσεων. Πετάχθηκαν στα σκουπίδια μυθικά λεφτά του ανθρώπου”.

Ποιοι έχουν τις ευθύνες για τις μεταγραφές;

“Όσοι ανήκουν στο επιτελείο της τεχνικής ηγεσίας. Αυτοί προτείνουν. Αυτοί αναλαμβάνουν τις ευθύνες των προτάσεών τους. Στον ΠΑΟΚ ποιος ανέλαβε ευθύνες για τις λαθεμένες μεταγραφές; Θυμάμαι το 1984 φτιάχναμε την ομάδα με την οποία το 1985 πήρε το Πρωτάθλημα. Ρωτήθηκα ως μάνατζερ ποιους παίκτες χρειαζόμασταν και ταίριαζαν σε εκείνον τον ΠΑΟΚ. Με το υπόλοιπο επιτελείο καταλήξαμε στον Ράντε Πάπριτσα και στον Ιβάν Γιούρισιτς. Αυτούς τελικά, πρότεινα. Αυτούς πήραμε Και κατακτήσαμε τον τίτλο!”.

Επιμένεις πως το κακό είχε ως αφετηρία τις μεταγραφές;

“Φυσικά κι επιμένω. Μια καραβιά παίκτες πήραμε και φουντάραμε!”

Έτσι πάνε στα σκουπίδια τα ωραία λεφτά του Ιβάν Σαββίδη.

“Φυσικά. Όταν ο άλλος ακούει για τον Ιβάν Σαββίδη, οσφραίνεται χρήμα. Και πωλούν τον κούκο για αηδόνι. Αυτό είναι κακό. Χειρότερο όμως, πως ο Ιβάν Σαββίδης αγοράζει αυτόν τον κούκο ως αηδόνι! Ποιους ακούει;”

Περίμενες αυτήν την αποτυχία;

“Κατ’ αρχήν είναι αλήθεια ήλπιζα να αλλάξει πολλά ο Ιβάν Σαββίδης. Και την παρελθούσα αγωνιστική περίοδο δεν κάναμε και κάποια μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια και τη βροχή των μεταγραφών ανησυχούσα. Πήραμε τον Ιανουάριο παίκτες, οι οποίοι όχι μόνον δεν ωφέλησαν, έβλαψαν κιόλας. Μόνον ο Ιβάν Σαββίδης έχασε χρήματα σε αυτές τις επιλογές. Όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι δεν έχασαν ευρώ! Με τους ίδιους εμπλεκόμενους και με τους ίδιους παίκτες δεν προχωρά ο ΠΑΟΚ”.

Μα είπε ο “τσάρος” της Τούμπας πως αυτοί απέτυχαν…

“Και λοιπόν; Είπε. Ξείπε. Είδατε κάποια αλλαγή ουσιαστική; Εάν κι εφ’ όσον δεν ξηλώσει και δεν πλέξει από την αρχή, έργο δεν προσφέρει. Μόνον με λεφτά, έργο δεν παράγεται στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ”.

Για τα χρέη της και το αθλητικό κέντρο της Θέρμης;

“Τελικά, υπάρχουν στην Ελλάδα… τυφλοί οι οποίοι δεν θέλουν το φως τους! Απορώ κι εξίσταμαι με τη συμπεριφορά της Πολιτείας σε δυο θέματα ωφέλειας της κοινωνίας. Ευελπιστώ πως ο κόσμος του ΠΑΟΚ θα ταράξει τον ύπνο της!”.