H ίδια συζήτηση σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Που (και γιατί εκεί) θα γίνει ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας. Τι προβλέπει η προκήρυξη, τι είναι σωστό και δίκαιο;
Τέτοιες συζητήσεις τις αποφεύγουν σε όλη την Ευρώπη, καθώς εκεί τα πράγματα είναι περισσότερο ξεκάθαρα.
Σε άλλες χώρες ο τελικός γίνεται σε συγκεκριμένες πόλεις και γήπεδα, ανεξάρτητα από τους φιναλίστ, σε άλλες η έδρα του τελικού αλλάζει.
H FORZA έψαξε τι συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες…
Στην Αγγλία, από το 1923(!) μέχρι και σήμερα ο τελικός γίνεται στο ουδέτερο Γουέμπλεϊ. Μόνο όταν έκλεισε για ανακατασκευή, την περίοδο 2001-2006, οι τελικοί έγιναν στο Μιλένιουμ του Κάρντιφ.
Στη Γερμανία, από το 1985 ο τελικός γίνεται πάντα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Η συμφωνία Ομοσπονδίας – Δήμου Βερολίνου ισχύει μέχρι το 2020.
Στη Γαλλία ο τελικός γίνεται από το 1972 στο Παρίσι. Στο Παρκ ντε Πρενς παλιότερα, στο Σταντ ντε Φρανς από το 1998, ενώ στην Ιταλία, από το 2008, που ο τελικός είναι μονός, γίνεται πάντα στο Ολίμπικο της Ρώμης.
Στην Ισπανία δεν υπάρχει μόνιμη έδρα. Μέχρι το 1981 οι τελικοί γίνονταν στη Μαδρίτη με ελάχιστες εξαιρέσεις. Έκτοτε, οι περισσότεροι έγιναν σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, αλλά τελικούς φιλοξένησαν το Βαγιαδολίδ, η Σεβίλλη και η Σαραγόσα, το 2003 ο τελικός Μαγιόρκα – Ουέλβα έγινε στο Έλτσε, ενώ την τελευταία δεκαετία έγιναν τρεις τελικοί στο Μεστάγια της Βαλένθια. Ο φετινός (Μπαρτσελόνα – Σεβίλλη) θα γίνει στο «Μετροπολιτάνο» της Ατλέτικο Μαδρίτης.
Στην Ολλανδία ο τελικός γίνεται από το 1988 στο Ντε Κάιπ του Ρότερνταμ. Εξαίρεση ο τελικός του 2010, όταν λόγω του… επικίνδυνου ζευγαριού, Άγιαξ – Φέγενορντ, κατ΄ εξαίρεση έγινε διπλός τελικός χωρίς μετακίνηση φιλοξενούμενων οπαδών, έτσι ώστε και οι μεν και οι δε, να δουν τελικό στην έδρα τους.
Στο γειτονικό Βέλγιο, ο τελικός γίνεται πάντα στις Βρυξέλες, στο «Κινγκ Μποντουίν», πρώην «Χέιζελ». Όταν ήταν κλειστό λόγω ανακατασκευής, οι τελικοί έγιναν στο γήπεδο της Άντερλεχτ. Δύο τελικοί έγιναν στο Μπριζ (1986, 1992) κι ένας στη Λιέγη (1994).
Στην Αυστρία, από το 1990, που ο τελικός έγινε μονός, γίνονταν συνήθως στο «Έρνστ Χάπελ» της Βιέννης. Από το 2002 η έδρα δεν είναι σταθερή και έχουν γίνει τελικοί σε Σάλτσμπουργκ, Γκρατς, Μάτερσμπουργκ και Βιέννη. Από το 2014 ο τελικός γίνεται στο Κλάγκενφουρτ.
Στην Ελβετία από το 1937 ως το 2000 ο τελικός γίνονταν στην Βέρνη. Έκτοτε έγιναν 9 τελικοί στη Βασιλεία, άλλοι 6 στη Βέρνη, ενώ οι τελευταίοι δύο έγιναν σε Ζυρίχη και Γενεύη. O φετινός θα γίνει πάλι στη Βέρνη.
Στη Ρωσία, ως το 2009 ο τελικός γίνονταν στη Μόσχα, σε διάφορα γήπεδα. Έκτοτε γίνεται σε άλλες πόλεις, με πρώτη το Ροστόφ. Ακολούθησαν Γιάροσλαβ, Γιεκατερίνμπουργκ, Γκρόζνι, Κασπίσκ του Νταγκεστάν, Αστραχάν, ενώ οι δυο τελευταίοι τελικοί έγιναν στο Καζάν.
Στη Βουλγαρία, από το 1950 οι τελικοί γίνονται στο ουδέτερο «Βασίλ Λέφσκι» της Σόφιας, και στη Δανία στο Πάρκεν της Κοπεγχάγης
Στην Πορτογαλία, ο τελικός γίνεται πάντα στο ουδέτερο Εθνικό Στάδιο της Λισαβόνας, όπου δεν παίζει καμιά ομάδα.
Στην Κροατία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο τελικός είναι μονός. Έγινε στο Ζάγκρεμπ, στο Όσιεκ, στο Βάραζντιν και φέτος θα γίνει στο Βίνκοβτσκι.
Στη Σερβία, από το 2007 οι τελικοί γίνονται στο Βελιγράδι, συνήθως στο γήπεδο της Παρτιζάν. Το 2012 έγινε στο Κρούσεβατς, το 2016 στο Γκόρνι Μιλοβάνοβιτς, ενώ φέτος θα γίνει στη Σουρντούλιτσα.
Στην Τουρκία, από το 2000 ο τελικός είναι μονός, και γίνεται σε διάφορες πόλεις. Τρεις τελικοί έγιναν στην Σμύρνη και στην Προύσα, δύο στην Άγκυρα, στην Πόλη, στην Καισάρεια, στην Αττάλεια κι από ένας σε Σανλιούρφα, Ικόνιο και Εσκί Σεχίρ, ενώ φέτος, ο τελικός θα γίνει για δεύτερη φορά στο Ντριγιάρμπακιρ.
Πηγή : FORZA