Το TEDx Τhessaloniki 2018 πέρασε με έναν υπέροχο τρόπο και μία ατζέντα που περιλάμβανε τα πάντα: από ομιλίες ανθρώπων που μπορούν να δείξουν νέους δρόμους με τις ιδέες τους έως πολιτιστικά δρώμενα για όλους όσοι έδωσαν «το παρών» και γαστριμαργικές αναζητήσεις για τους παρευρισκόμενους! Το Σάββατο 21 Απριλίου περίπου 400 θεατές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ιδέες που αξίζει να διαδοθούν προκειμένου να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο, να δοκιμάσουν ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας από τα χέρια του διάσημου σεφ Λευτέρη Λαζάρου και να παρακολουθήσουν συναυλίες και παραστάσεις στο άνοιγμα και στο κλείσιμο της ημέρας.
Από την Παρασκευή έως την Κυριακή, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ρήγος, ο προγραμματιστής Μιχάλης Βίτος, η αρχιτέκτονας Μαριάννα Ρέντζου, η ερευνήτρια μαθηματικής μοντελοποίησης Ροσαλίντ Έγκο, ο συντάκτης Πάνος Γρηγοριάδης, ο σύμβουλος ασφαλείας internet Γιώργος Μπαλαφούτης, ο νεογνολόγος Αντώνης Δαρζέντας, ο μηχανικός λογισμικού Γιώργος Χατζηγεωργίου, ο σκιτσογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης, ο διευθυντής ανάπτυξης πολιτικών Κωνσταντίνος Κωμαΐτης, η διδάκτορας εκπαιδευτικής ψυχολογίας Ναυσικά Αντωνιάδου, ο συγγραφέας Μπράιαν Κλάας, ο επιστήμονας της NASA Ερλ Μάιζ και η ακαδημαϊκός Κάντα Ντιχάλ ήταν εκεί για να επικοινωνήσουν αυτές τις ιδέες, σε ένα από τα σημαντικότερα event της χρονιάς για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Πολλά από τα φώτα της δημοσιότητας, πάντως, στράφηκαν στην τελευταία επειδή ο ρόλος της στο «AI Narratives» αποτελεί πρόκληση. Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ασχολείται με την κοινή κατανόηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) μέσα από φανταστικές ή πραγματικές ιστορίες: τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας, τα πεζογραφήματα ή την κοινή επιστήμη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και, ίσως, αποτελεί κλειδί για το μέλλον της ανθρωπότητας. Η Ντιχάλ εστίασε στο γεγονός ότι το ρομπότ Σοφία δείχνει να απολαμβάνει περισσότερα προνόμια από πολλούς ανθρώπους στον πλανήτη, αφού απέκτησε υπηκοότητα στη Σαουδική Αραβία.
Φυσικά, είναι φανερό ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η κίνηση ήταν περισσότερο για εντυπωσιασμό παρά για ουσία, όμως δεν είναι τυχαίο ότι ένα ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη έχει στρέψει πάνω του τα βλέμματα απλά και μόνο επειδή… υπάρχει. Η ΤΝ αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» των επιστημόνων τού σήμερα. Όλοι θέλουν να εξερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να ενσωματώσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη στην καθημερινότητά μας κι άλλες φορές τα καταφέρνουν, άλλες όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη τεχνολογία είναι τεράστιο, ακόμα κι από ανθρώπους που φαινομενικά δεν θα έπρεπε να ασχολούνται με αυτήν. Για παράδειγμα, η επαγγελματίας παίκτρια του πόκερ Λιβ Μπορί έχει ιδιαίτερη σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη, αφού χρηματοδοτεί έρευνες σχετικά με αυτήν χάρη στο επιστημονικό της υπόβαθρο.
Η Μπορί δεν είναι απλά «άλλη μία παίκτρια», αλλά απόφοιτη Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και ίνδαλμα για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο. Έχει, επίσης, σπουδαίες ιδέες να μοιραστεί και δεν κλήθηκε τυχαία τον προηγούμενο Φεβρουάριο στο TEDx τού Μάντσεστερ για να μοιραστεί τις απόψεις της. Φυσικά, η βρετανίδα παίκτρια δεν μίλησε για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά ο τομέας αυτός αποτελεί πεδίο δράσης για εκείνη από τη στιγμή που χρηματοδοτεί το Ινστιτούτο MIRI (Machine Intelligence Research Institute) μέσω του ιδρύματος REG (Raising for Effective Giving), το οποίο της ανήκει. Το MIRI είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία ερευνά τυχόν θέματα ασφαλείας που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας.