Τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, «έδειξε» ο Βασίλης Γκαγκάτσης, ως τον άνθρωπο που υπονόμευσε την προσπάθεια της ΕΠΟ να υλοποιήσει το πρόγραμμα της «κάρτας υγείας».
Συνεχίστηκε την Πέμπτη (26/4) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η πολύκροτη δίκη των πρώην μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ από το 2005 ως το 2012, για το οικονομικό σκάνδαλο με την «κάρτα υγείας ποδοσφαιριστή», ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε για ιατρικές εξετάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ποδοσφαιριστών και το οποίο ουδέποτε υλοποιήθηκε, ωστόσο η σύμβαση με την εταιρία που το είχε αναλάβει συνέχιζε για χρόνια να εκτελείται και να πληρώνεται, ζημιώνοντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ την ομοσπονδία.
Την Πέμπτη ξεκίνησαν οι απολογίες των 22 κατηγορουμένων (για κακουργηματική απιστία), με πρώτο τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ και νυν διευθύνοντα σύμβουλο της Super League, Βασίλη Γκαγκάτση.
Ο κ. Γκαγκάτσης μίλησε για όλα όσα έγιναν από την υπογραφή της σύμβασης και έπειτα και στάθηκε κυρίως στο θέμα της υπουργικής απόφασης για την άδεια λειτουργίας του έργου που δεν υπεγράφη ποτέ από τον υπουργό Υγείας.
Για το θέμα αυτό, όμως, «έδειξε» ξεκάθαρα ως υπεύθυνο και υπονομευτή του έργου τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, με τον οποίο τότε η ΕΠΟ βρισκόταν σε πολύ μεγάλη κόντρα.
Μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Γκαγκάτσης είπε κατά την απολογία του:
«Μία από τις κορυφαίες μας επιλογές από τότε που αναλάβαμε την διοίκηση της ομοσπονδίας, ήταν η κάρτα υγείας. Ήταν ένα πάγιο αίτημα του χώρου του ποδοσφαίρου.
Τα πρώτα χρόνια, από το 2002, ψάχναμε τον τρόπο και προχωρήσαμε τελικά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τον Ιούνιο του 2005. Και έτσι υπογράψαμε την σύμβαση.
Ο Αβραμόπουλος ως υπουργός υγείας τότε, το υιοθέτησε το πρόγραμμα και μάλιστα ήθελε σε βάθος χρόνου να το επεκτείνει σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, μέχρι και στα ΚΑΠΗ ήθελε να το βάλει.
Τον Σεπτέμβριο του 2006 μας ζήτησε να παρουσιάσουμε μαζί το πρόγραμμα σε συνέντευξη Τύπου. Κλείσαμε το ξενοδοχείο, στείλαμε προσκλήσεις και λίγο πριν τη μέρα της συνέντευξης Τύπου μας τηλεφώνησαν και μας είπαν ότι θα ματαιωθεί.
Και μάθαμε ότι ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, έφτασε μέχρι και το γραφείο του πρωθυπουργού για να μην γίνει. Με τον Ορφανό τότε, η κόντρα της ΕΠΟ είχε κορυφωθεί. Και είχε παρέμβει και η FIFA για παρεμβάσεις του Ορφανού στο αυτοδιοίκητο.
Η ματαίωση της συνέντευξης Τύπου δεν είχε καμία σχέση με την έλλειψη άδειας για την υλοποίηση του έργου. Δεν είχε τεθεί ποτέ το θέμα της άδειας. Στα τέλη του 2007 το ακούσαμε πρώτη φορά. Η μη έκδοση άδειας οφειλόταν σε υπονόμευση!
Θα ήμουν ο ηλιθιότερος των ανθρώπων αν μου είχε γνωστοποιηθεί ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει το πρόγραμμα και εγώ να προχωρούσα στην προμήθεια όλων των μηχανημάτων.
Ο Γιάννης Οικονομίδης ως γιατρός και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ είχε επισκεφτεί όλους τους υπουργούς και πολλές φορές. Και όλοι του έλεγαν να το προχωρήσει. Είχαμε απόλυτες διαβεβαιώσεις.
Στις αρχές του 2008 πήραμε πάλι δέσμευση ότι θα τελείωνε το θέμα. Τότε είχε φύγει ο Ορφανός που μας υπονόμευε. Πίστευε ότι θα του φάω την βουλευτική έδρα στην Θεσσαλονίκη. Περιμέναμε μέρα με τη μέρα τον ανασχηματισμό. Αλλά όταν κάναμε την σύμβαση, δεν περιμέναμε ότι θα μας κάνουν τέτοια ζημιά, επί μια τριετία.
Προσωπικά δεν γνώριζα τίποτα για την εταιρία με την οποία υπογράψαμε τη σύμβαση. Και προσωπικά δεν ήλεγξα την οικονομική της κατάσταση.
Μοναδικό μας μέλημα και σκοπός ήταν πώς θα καταστίσουμε την ΕΠΟ οικονομικά αυτάρκη. Το πώς θα αυξήσουμε την περιουσία της. Μόνο με την κάρτα υγείας θέλαμε να ζημιώσουμε την περιουσία της ομοσπονδίας; Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό. Με ξεπερνάει σαν άνθρωπο. Λάθη μπορεί να κάναμε, στην άσκηση της διοίκησης. Αλλά δεν διανοούμαι ότι κάναμε πράξεις με στόχο πώς θα ζημιώσουμε την περιουσία της ΕΠΟ.
Και υπήρχε αντιπολίτευση στην ΕΠΟ. Ήταν πάντα 14-15 Ενώσεις. Στο μόνο σημείο που όλοι ομονοούσαν, ήταν η κάρτα υγείας. Δεχόμασταν σκληρή κριτική για όλα τα θέματα εκτός από αυτό. Σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις κατά τη θητεία μου ή και μετά από μένα, ούτε ένας δεν βρέθηκε να πει ότι κακώς το κάναμε και κακώς το πληρώσαμε.
Δεν ήταν πετυχημένη η λειτουργία της κάρτας υγείας. Εμείς θέλαμε να εξεταστούν τα παιδιά. Το έργο δεν προχώρησε γιατί δεν μας βοήθησαν για να προχωρήσει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην διάρκεια της απολογίας του, ο Βασίλης Γκαγκάτσης αναφέρθηκε και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες παραιτήθηκε το 2008, λέγοντας: «Εξ αιτίας μου δεχόταν πόλεμο όλο το ποδόσφαιρο. Και δεν το άντεξα. Γι’ αυτό αποχώρησα το 2008».
Σε μια αναφορά του δε, για την επιτυχία της κατάκτησης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επί προεδρίας του, σχολίασε: «Να με συγχωρήσουν οι τωρινοί και οι επόμενοι, αλλά αυτή η επιτυχία δεν πρόκειται ποτέ να επαναληφθεί».
Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή (27/4) με τις απολογίες των υπολοίπων κατηγορουμένων.