Ο στόπερ Στέφενς και οι 8 “αμυντικοί”

Ο Χέντβιγκες Μαντούρο το είπε ξεκάθαρα μετά το τέλος του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, όπου πρωταγωνίστησε στην γκέλα που οδήγησε στο δεύτερο γκολ των γηπεδούχων και τον ΠΑΟΚ στη νέα εκτός έδρας ήττα: «Μου αρέσει να παίζω στο χώρο του κέντρου», είπε ο Ολλανδός, αλλά φαίνεται πως ο συμπατριώτης του, Χουμπ Στέφενς, δεν ασπάζεται τα λεγόμενά του…

Ο προπονητής του «Δικεφάλου» συνεχίζει τα «πειράματα» στη νευραλγική θέση του κεντρικού αμυντικού. Υστερα από 41 επίσημα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει χρησιμοποιήσει οκτώ διαφορετικούς ποδοσφαιριστές στην συγκεκριμένη θέση. Ως κεντρικοί αμυντικοί έχουν αγωνιστεί έως τώρα οι: Κατσουράνης, Μιγκέλ Βίτορ, Λόπεθ, Κατσικάς, Τζαβέλλας, Σκόνδρας, Μαντούρο και Ινσαουράλδε. Διαβάζοντας κανείς τα ονόματα διαπιστώνει πως οι μισοί εξ αυτών (Κατσουράνης, Τζαβέλλας, Σκόνδρας, Μαντούρο) δεν είναι κεντρικοί αμυντικοί! Μ’ άλλα λόγια; Αγωνίζονται ως στόπερ από καλή διάθεση και επειδή όπως είπε και ο Μαντούρο «παίζω όπου μου ζητήσει ο προπονητής μου…». Τα ίδια ακριβώς λόγια έχει χρησιμοποιήσει και ο Κατσουράνης σε δημόσιες τοποθετήσεις του γύρω από την εμμονή του Στέφενς να τον χρησιμοποιεί ως κεντρικό αμυντικό.

Το οξύμωρο της όλης υπόθεσης είναι πως ο Ολλανδός προπονητής έκανε λαμπρή καριέρα με τη φανέλα της PSV Αϊντχόφεν ως κεντρικός αμυντικός (!) φτάνοντας μέχρι την κατάκτηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Κι όμως, φαίνεται πως για την συγκεκριμένη θέση δεν μπορεί να βρει την ιδανική λύση, το ιδανικό δίδυμο. Στους περισσότερους αγώνες εμπιστεύτηκε το δίδυμο «Βίτορ – Κατσουράνης», αλλά μέχρι τώρα έχει δοκιμάσει και άλλα δίδυμα που δεν είτε δεν του βγήκαν, όπως «Βίτορ – Λόπεθ», «Κατσικάς – Τζαβέλλας», «Μαντούρο – Ινσαουράλδε», είτε δεν είναι καθαρόαιμοι στόπερ, όπως «Κατσουράνης – Τζαβέλλας», «Κατσουράνης – Σκόνδρας», που δοκιμάστηκαν μετά τον (νέο) τραυματισμό του Μιγκέλ Βίτορ.