Η 3η θέση, το Eurocup κι οι αλλαγές

Ο ΠΑΟΚ θα παλέψει για την κατάκτηση της 3ης θέσης στα παιχνίδια με τον Πανιώνιο σε μια σειρά που ξεκινάει την Πέμπτη στην Νέα Σμύρνη. Τι ακριβώς όμως προσφέρει αυτή η θέση στην ομάδα που θα την κατακτήσει; Ο εκτελεστικός διευθυντής της FIBA Τζόρντι Μπερτομέου σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο του φαίναλ φορ στο Μιλάνο μεταξύ άλλων είπε:

Δεν τίθεται θέμα αύξησης των ομάδων στην Ευρωλίγκα καθώς ο αριθμός των 24 μοιάζει αντιπροσωπευτικός και αρκετός για την διοργάνωση, ενώ επίσης δεν υπάρχει προς το παρόν συζήτηση για αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής.

Η επόμενη χρονιά (2014-15) θα κυλήσει ως έχει, χωρίς αλλαγές”, Για το Eurocup είπε πώς το μοντέλο με τις 48 ομάδες δεν προχώρησε και πώς πιθανότατα ο αριθμός τους θα μειωθεί στις 36.

Το ότι “η επόμενη χρονιά θα κυλήσει χωρίς αλλαγές” ,σημαίνει πως θα παραμείνει και η διαδικασία των προκριματικών που θα δίνει την ευκαιρία σε μια ομάδα μέσα από ένα μίνι πρωτάθλημα να συμμετάσχει στους ομίλους της Ευρωλίγκα. Τα πράγματα όμως για τον 3ο της Ελλάδας δεν είναι ξεκάθαρα. Ο Πανιώνιος που πέρσι βγήκε 3ος όμως δεν έπαιξε στα προκριματικά, αντίθετα μπήκε κατευθείαν στους ομίλους του Eurocup. Η αλήθεια είναι πως και η Ευρωλίγκα δεν ήθελε τον Πανιώνιο (οι κυανέρυθροι είχαν εις βάρος τους και ban της FIBA εξαιτίας παλιών οφειλών) αλλά κι ο Πανιώνιος έκρινε πως η διαδικασία των προκριματικών θα είναι μια δαπανηρή υπόθεση.

Αντίθετα ΠΑΟΚ(ο οποίος αντιμετωπίζεται πάντα με σεβασμό από τους παράγοντες της διοργάνωσης) πρόπερσι έπαιξε στα προκριματικά της Ευρωλίγκα που έγιναν στο Βίλνιους. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς είχε ενδοιασμούς για εκείνη την απόφαση(θυμίζουμε πως ο ΠΑΟΚ είχε αντιμετωπίσει την Γαλατά) καθώς κόστισε στην ομάδα αρκετά χρήματα επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό της.

Συνοψίζοντας , η κατάκτηση της 3ης θέσης δεν προσφέρει αυτόματα συμμετοχή στο τιμ των ομάδων που θα παίξουν προκριματικά για την Ευρωλίγκα. Οι σύλλογοι πρέπει να πληρούν κάποια βασικά κριτήρια(γήπεδο συγκεκριμένης χωρητικότητας, αεροδρόμιο σε κοντινή απόσταση) , να επιθυμούν και να μπορούν οικονομικά να αντέξουν το κόστος της συμμετοχής.

Η κατάκτηση της 3ης θέσης από ΠΑΟΚ ή Πανιώνιο θα οδηγήσει αυτόματα στους ομίλους του Eurocup ενώ λεπτομέρειες για το τι θα ισχύσει για τον 4ο(όπως και γενικά για το τι αλλαγές θα γίνουν την επόμενη σεζόν στην συγκεκριμένη διοργάνωση) αναμένεται να δοθούν τους επόμενους μήνες.