Δεν είναι από εκείνους που μιλάνε συχνά. Είναι όμως από αυτούς που πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο ώστε από το Φθινόπωρο του 2016 να γίνει η μεγάλη προσπάθεια κάθαρσης στη διαιτησία. Τότε ήταν στην ΚΕΔ. Ο Δημήτρης Σαραϊδάρης είναι τώρα στον ΠΑΟΚ και φέτος έζησε όλα όσα έγιναν στο πρωτάθλημα από… την καλή και την ανάποδη…
Ήταν ο εκπρόσωπος της Λίγκας στην ΚΕΔ όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσπάθεια κάθαρσης στους πίνακες. Εκείνος το ξεκίνησε και λίγο μετά η Προσωρινή Διοίκηση ολοκλήρωσε την αλλαγή. Φέτος όμως έγιναν πολλά και διάφορα στο χώρο, με τον Σαραϊδάρη να εκφράζει τις δικές του απόψεις για το τι «έφταιξε» και φυσικά για το τι πρέπει να γίνει για να δούμε ακόμη πιο καθαρές διαιτησίες. Από την αρχή μέχρι το τέλος του επόμενου πρωταθλήματος.
ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
– Κύριε Σαραϊδάρη δεν είστε άνθρωπος που δίνετε συνεντεύξεις συχνά, δεν έχετε απευθυνθεί πολλές φορές στον κόσμο. Πείτε μας ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος και οι αρμοδιότητες που έχετε στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ;
«Εργάζομαι στην ΠΑΕ ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και ως βοηθός γενικού αρχηγού, Παντελή Κωσταντινίδη, του αγωνιστικού τμήματος».
– Αρκετοί που θέλουν να κατηγορήσουν τον ΠΑΟΚ, λένε και γράφουν ότι η ΠΑΕ συνεργάζεται με πολλούς πρώην διαιτητές. Τι έχετε να απαντήσετε;
«Μια Ανώνυμη Εταιρία λειτουργεί με βάση τις ανάγκες της και προσλαμβάνει στελέχη με σκοπό να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία σε όλα τα τμήματα της και δεν σημαίνει ότι ένας πρώην διαιτητής γνωρίζει μόνο τα του χώρου του. Κάποιος που βρίσκεται χρόνια στο ποδόσφαιρο μπορεί να προσφέρει με την εμπειρία του σε θέματα οργάνωσης της ομάδας καθώς επίσης και στις δημόσιες σχέσεις».
Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
– Είστε πολύ έμπειρος στο χώρο. Τελικά θεωρείτε ότι εδώ και 1,5 χρόνο η ελληνική διαιτησία έκανε βήματα προς τα μπρος ή όχι;
«Η διαιτησία από την αρχή της ποδοσφαιρικής χρονιάς πήγαινε αρκετά καλά. Βλέπαμε διαιτησίες 50-50 με τα όποια ανθρώπινα λάθη, τα οποία όμως γινόταν προς όλους. Από τον Φεβρουάριο όμως και μετά, εμφανίστηκαν κάποιοι διαιτητές, κατά κύριο λόγο διεθνείς, οι οποίοι τίναξαν το πρωτάθλημα στον αέρα με τις αποφάσεις τους και με τα γραφόμενα τους, αλλοιώνοντας την βαθμολογική κατάταξη του πρωταθλήματος»
– Το πρωτάθλημα τελείωσε επεισοδιακά και λόγω των διαιτητών. Φταίνε αυτοί κυρίως ή μήπως έγιναν πολλά άλλα από τον Ιανουάριο και μετά που τους επηρέασαν στο μέγιστο βαθμό;
«Σίγουρα όπου δεν υπάρχει διοικητική σταθερότητα έχουμε τέτοια αποτελέσματα. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει παντού, ακόμη και στις ομάδες. Έτσι λοιπόν και στη διαιτησία κάθε αλλαγή μεσούσης της περιόδου είτε στην ΚΕΔ είτε στους πίνακες των διαιτητών πιστεύω ότι επηρεάζει. Άποψή μου είναι ότι όλοι πρέπει να κρίνονται στο τέλος της χρονιάς και εκεί να γίνονται οι ανακατατάξεις».
– Γιατί πιστεύετε τελικά ότι ο ΠΑΟΚ δεν πανηγύρισε το πρωτάθλημα; Πώς το είδατε εσείς;
«Ξεκάθαρα από αποφάσεις που πάρθηκαν έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Από τα αποδυτήρια των διαιτητών μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων. Δεν νομίζω πλέον να υπάρχει κάποια αμφιβολία για το ποια ομάδα ήταν καλύτερη στο χορτάρι»
Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
– Ακόμη και ο κόσμος του ΠΑΟΚ κατηγορεί την ΠΑΕ για το ότι σε θέματα διαιτησίας διατηρεί χαμηλούς τόνους την ώρα που οι αντίπαλοι φωνάζουν-αντιδρούν και μερικές φορές δικαιώνονται από αυτή την τακτική τους. Τι λέτε εσείς;
«Θεωρώ ότι όποιος πραγματικά αγαπά το ποδόσφαιρο πρέπει να κρατά χαμηλούς τόνους. Όλοι πρέπει να βοηθάμε το ποδόσφαιρο, κατανοώντας ότι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές είναι οι ποδοσφαιριστές και επίσης μαθαίνοντας να αποδεχόμαστε και τα λάθη των διαιτητών αρκεί φυσικά αυτά να μην έχουν σκοπιμότητα και δόλο.
Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι αυτοί που πυροδοτούν το κλίμα με εμπρηστικές δηλώσεις αμέσως μετά από ορισμούς διαιτητών ή μετά το τέλος των παιχνιδιών θα πρέπει να παραπέμπονται άμεσα στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και να τιμωρούνται αυστηρότατα. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα από πλευράς ΚΕΔ-ΕΠΟ με σκοπό να προστατέψει τους διαιτητές και το ποδόσφαιρο»
ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΑ
– Μετά από 2,5 μήνες καταλάβατε πώς και γιατί ο Κομίνης έκανε όσα έκανε στην Τούμπα στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ; Γιατί ακύρωσε το γκολ που μέτρησε;
«Το γκολ ήταν καθαρό. Δεν χρειάζεται καν να το συζητήσουμε. Είναι σαφής η οδηγία από την UEFA προς όλους τους διαιτητές , ότι όταν υπάρχει αμφιβολία για γκολ ή οφσάιντ , πάντα πρέπει να κατακυρώνεται το γκολ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μου φαίνεται αδιανόητο πως έγινε το αντίθετο.
Είναι κάτι που δεν το έχω καταλάβει μέχρι και σήμερα που μιλάμε.
Εκείνο όμως που πραγματικά με εξοργίζει είναι η γενική συμπεριφορά του στα αποδυτήρια. Σφυρίζει δηλαδή να βγουν οι ομάδες αφού έχει στείλει τον βοηθό του για έλεγχο αγωνιστικού χώρου-κερκίδων και ξαφνικά παραμένει στα αποδυτήρια και κλείνει το Φ.Α.
Τα πιστεύω μου δεν αλλάζουν και θεωρώ ότι όλοι μας κάνουμε λάθη και κυρίως οι διαιτητές που καλούνται να αποφασίσουν στο δευτερόλεπτο. Θεωρώ όμως ότι όταν έχεις το χρόνο να τα επανορθώσεις το κάνεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο διαιτητής αυτός λοιπόν ( ως όφειλε ηθικά ) δεν πήγε στο δικαστήριο που κλήθηκε για διευκρινίσεις , αλλά λίγο καιρό αργότερα ήταν διαθέσιμος τόσο στο σεμινάριο για το VAR όσο και για παιχνίδι της Superleague».
ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΔ
– Τι σημαίνει για την Ελληνική διαιτησία η παρουσία τόσων ξένων στην ΚΕΔ, αλλά και η παρουσία ξένων διαιτητών που φαίνεται ότι θα προχωρήσει;
«Θέλω να πιστεύω ότι οι ξένοι παράγοντες στην ΚΕΔ είναι μια προσωρινή λύση η οποία θα βοηθήσει να οργανώσουμε καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας μας και να επέλθει η ομαλότητα.
Σε σύντομο διάστημα θα πρέπει να αναλάβουν Έλληνες παράγοντες , διότι δεν είναι σωστό μια δημοκρατική χώρα να λειτουργεί με επιτροπεία. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους ξένους διαιτητές»
– Ο Μπορμπαλάν στον τελικό έκανε λάθη. Εμείς όμως δεν ασχοληθήκαμε γιατί δεν είχαμε καχυποψία απέναντί του. Αλλιώς θα ήταν αν τα λάθη τα έκανε Έλληνας. Τελικά ποιος φταίει γι’ αυτό που γίνεται; Οι διαιτητές ή όλοι εμείς που είμαστε απέξω;
«Πάντα η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Από την μια ευθύνονται οι διαιτητές μας με κάποιες ακατανόητες αποφάσεις τους και από την άλλη η κακή μας νοοτροπία ότι για όλα τα δεινά του ποδοσφαίρου μας φταίνε οι Έλληνες διαιτητές»
– Αισιοδοξείτε για τη χρήση του VAR;
«Σίγουρα θα βοηθήσει σε κάποιες κομβικές αποφάσεις, αρκεί να γίνει σωστή χρήση του και χωρίς υπερβολές»
– Επειδή περιμένουμε αλλαγές στην ΚΕΔ και στους πίνακες. Να αισιοδοξεί ο κόσμος για περισσότερο 50-50 από την αρχή μέχρι το τέλος του επόμενου πρωταθλήματος;
«Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει βαθιά τομή στη διαιτησία. Όσοι διαιτητές προκάλεσαν με τις αποφάσεις τους πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Να καταλάβει και να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος φίλαθλος ότι πάμε σε μια νέα εποχή και οποιοδήποτε ανθρώπινο λάθος νέου διαιτητή να είναι αποδεκτό απ’ όλους μας»
Πηγή : FORZA