Οι επιλογές, που τον δικαίωσαν και τον μεγάλωσαν

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τελευταία με την μεταγραφική πολιτική του ΠΑΟΚ. Η αλήθεια είναι, ότι από την ώρα, που αυτή πέρασε σε ξένους, όπως ο Άρνεσεν κι ο Μίχελ, από το καλοκαίρι του 2015, ο ΠΑΟΚ άλλαξε επίπεδο και την τριετία αυτή κατάφερε να μεγαλώσει.

Όχι μόνο να πάρει το πρωτάθλημα στους αγωνιστικούς χώρους και δύο κύπελλα, αλλά να φτιάξει μια ομάδα, με μεγαλύτερη προοπτική, σε ένα σκαλί πιο κάτω ηλικιακά και μεταξύ άλλων, και με μεταπωλητική αξία.

Το ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ, όταν έδωσε τα κλειδιά του αγωνιστικού τμήματος σε ξένα χέρια, ήταν να μεγαλώσει αγωνιστικά, διεκδικώντας μεγαλύτερους στόχους, να μπορεί να παίζει σε πιο υψηλό τέμπο και να είναι ανταγωνιστικός σε ένα καλό ευρωπαϊκό επίπεδο αυξάνοντας τον «κύκλο εργασιών» και δημιουργώντας το υπόβαθρο για να εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο.

Σήμερα, ο ΠΑΟΚ είναι σε καλό δρόμο.

Οι μεταγραφικές επιλογές της τελευταίας τριετίες ήταν σε γενικές γραμμές πετυχημένες.

Ο ΠΑΟΚ έχει σήμερα την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Είναι προφανέστατα ανταγωνιστικός στο καλό επίπεδο του Γιουρόπα Λιγκ, καθώς μπορεί να παίζει σ΄ αυτό το τέμπο και να έχει συστηματικές και όχι συγκυριακές επιτυχίες, έχει μια ομάδα με τους κομβικούς της παίκτες κοντά στα 30, έχει αρχίσει να πουλάει και να αγοράζει, μεγάλωσε το ταβάνι του.

Ο ΠΑΟΚ είναι πια λίγα βήματα από το επόμενο στάδιο και ενδεχομένως να πιάσει το χαμηλό level του Τσάμπιονς Λιγκ, απλά με την μετάγγιση λίγης παραπάνω ποιότητας.

Ακριβώς σ΄ αυτό το στάδιο νομίζω πως είναι τώρα ο ΠΑΟΚ…

Στο επόμενο στάδιο, θα πάει, όταν συνεχίσει να ακολουθεί την ίδια ποδοσφαιρική φιλοσοφία, να αυξάνει την ποιοτική του στάθμη, μειώνοντας τον μέσο όρο ηλικίας.

Όταν ο ΠΑΟΚ έχει τη σημερινή και λίγο καλύτερη ποιότητα σε ηλικίες 25-26 χρόνων, θα είναι έτοιμος να είναι πιο ανταγωνιστικός ψηλότερα, καθώς θα μπορεί να πουλά και ακριβότερα και να παίζει σε άλλα επίπεδα.

ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑΣ

Κομβικό σημείο για να μεγαλώσει μια ομάδα, είναι να μάθει και να μπορεί να πουλάει. Κανείς δεν έγινε μεγάλος μόνο αγοράζοντας. Ούτε καν η Σαχτάρ.

Όταν πουλάς, μπορείς να αγοράζεις καλύτερα και από πιο ακριβά ράφια. Αυξάνεις τον «κύκλο εργασιών».

Και ο Άρνεσεν με τον Μίχελ, έβαλαν τον ΠΑΟΚ σ΄ αυτό το τριπάκι με τις αγορές τους. Αγοράζουν σωστά και μπορούν να πωλούν.

Εκτός από τον Ροντρίγκες και τον Τσίμιροτ, ο ΠΑΟΚ πούλησε μέχρι και τον Λέοβατς. Κάποτε τέτοιοι παίκτες ήταν βαρίδια μέχρι να λήξουν τα συμβόλαιά του. Σήμερα ο ΠΑΟΚ τους ξεφορτώνεται, με πωλήσεις.

(από τη FORZA 9/6)