Στον Arena FM μίλησε ο προπονητής του Δικεφάλου, Ηλίας Παπαθεοδώρου, ο οποίος αναφέρθηκε στον κόσμο της ομάδας αλλά και στην επόμενη μέρα του ΠΑΟΚ.
Αναλυτικά όσα είπε:
Αρχικά σημείωσε: «Καλό είναι να αφιερώνει κανείς χρόνο στο μπάσκετ, μας έχει δώσει πολλές χαρές και πιστεύω πρέπει να ξέρει ο κόσμος κάποια πράγματα παραπάνω. Ένας αγώνας απαιτεί αρκετή δουλειά. Πριν την τελική εικόνα, πριν δει το παιχνίδι απαιτεί πολλή κόπο και δουλειά».
Για την φετινή χρονιά και πως εξελίχθηκε: «Έχουμε τελειώσει πριν λίγο. Μπήκαμε σε διαδικασία εκτίμησης και αυτοκριτικής, είδαμε τι σχεδιάσαμε και τι υλοποιήσαμε. Όταν ήρθα, θέσαμε κάποιους στόχους που τους καταφέραμε. Αλλάξαμε τρόπο προσέγγισης με διαφορετικό στυλ και τρόπο λειτουργίας. Αναπτύξαμε την ομάδα. Αγωνιστικά ήταν η ταχύτητα. Θέλαμε να παίξουμε πιο επιθετικά και στη άμυνα και στην επίθεση. Πρώτον θέλαμε να μεγαλώσουμε το ρόστερ μας. Στηριζόταν η ομάδα σε 8 – 9 παίκτες. Με την βοήθεια της διοίκησης, είχαμε 12 παίκτες ετοιμοπόλεμους, τρέξαμε στην επίθεση. Ήμασταν σκληροί και επιθετικοί στην άμυνα. Η αποτελεσματικότητα μας στην επίθεση, το δείχνει αυτό. Πετύχαμε πάνω από 80 πόντους στους τελευταίους αγώνες απέναντι σε καλές ομάδες. Επετεύχθη ο στόχος μας αυτός. Τώρα το δεύτερο, ήταν ο Έλληνας παίκτης. Από επιλογή και όχι από ρίσκο, τον πετύχαμε και τον συγκεκριμένο στόχο. Στη θέση του πλέι μέικερ, υπήρχε ο Κατσίβελης και ο Κόνιαρης. Εναλλακτική λύση είχαμε με Αμερικάνο. Είχαμε προβλήματα τραυματισμών με τον Ντίλαρντ και τον Αντώνη Κόνιαρη στην αρχή και μετά αποκτήσαμε και τον Κατσίβελη. Ήμασταν από τις ελάχιστες ομάδες που στηρίξαμε τον πόιντ γκαρντ σε γηγενή παίκτη. 21 ετών ο Κόνιαρης, 26 ο Κατσίβελης, αλλά με πρώτη γεμάτη χρονιά. Σε κάθε θέση υπήρχε Έλληνας παίκτης. Στο 4 ήταν ο Μαργαρίτης κατά συνθήκη και βασικοί ο Χαραλαμπόπουλος και Χρυσικόπουλος. Στηρίξαμε σε δύσκολες στιγμές μας αυτούς τους παίκτες και η διοίκηση μας έδωσε αυτή την επιλογή.
Έτσι, φτάσαμε στους “16” του Champions League και στην 3η θέση στο πρωτάθλημα με Έλληνες παίκτες. Μέχρι 15 Μαρτίου είχαμε μόλις τέσσερις παίκτες ξένους. Τελειώσαμε με τον αριθμό πέντε στους ξένους. Από επιλογή καθαρά. Υπήρχε δυνατότητα να έχουμε λιγότερους Έλληνες και περισσότερους ξένους και μάλιστα σε καλή τιμή. Ακόμη και στις δύσκολες στιγμές, η ομάδα στήριξε την συγκεκριμένη επιλογή μέχρι τέλους. Μέχρι και την τελευταία μέρα. Οι δύο βασικοί στόχοι εκπληρώθηκαν. Θέλαμε να προχωρήσουμε παραπάνω στην Ευρώπη και μπορούσαμε, η διαφορά με την Καρσίγιακα ήταν ένα τρίλεπτο. Αυτός είναι ο στόχος για την επόμενη χρονιά, ένα βήμα παραπάνω στην Ευρώπη».
Για το πιο κομβικό σημείο μέσα στην χρονιά: «Η ομάδα ξεκίνησε την προετοιμασία της με έναν συγκεκριμένο κορμό. Πριν το κύπελλο με τον Άρη τραυματίστηκε ο Κόνιαρης. Το πρόβλημα όρασης με Ντίλανρτ προέκυψε και αυτό και βρεθήκαμε χωρίς πόιντ γκαρντ σε καθοριστικό διάστημα. Παιχνίδι κύπελλου με τον Άρη, έναρξη πρωταθλήματος με τον Προμηθέα και έναρξη στα παιχνίδια της Ευρώπης. Πολλά ερωτηματικά. Χωρίς Χαραλαμπόπουλο στην αρχή της χρονιάς και ο Ζάρας με τραυματισμό. Εκεί ήταν το κομβικό σημείο για εμάς,καθώς ξεκινήσαμε με δύο Έλληνες πόιντ γκαρντ και ένα γκαρντ Αμερικάνο με ηγετικά χαρακτηριστικά. Εξελίχθηκαν καλύτερα τα πράγματα. Ήρθαν νίκες με ΑΕΚ, με Ολυμπιακό, καλό φίνις στο Champions League με 6 νίκες σε 7 ματς στο τέλος και περάσαμε στην επόμενη φάση. Βελτιωθήκαμε. Και με τον Τζάκσον βελτιωθήκαμε ακόμη περισσότερο. Η έλευσή του, μας βελτίωσε, τόσο κοντά, όσο και μακριά από το καλάθι. Και μετά ήρθε και η έλευση του Πέτεγουει. Εκτός έδρας για να κερδίσεις, πρέπει να έχεις πολλά και καλά χαρακτηριστικά, αλλά και ταλέντο φυσικά».
Για το αν μπορεί η ομάδα να κάνει ένα βήμα παραπάνω και το τι της λείπει: «Η άποψη μου για τον ΠΑΟΚ, δεν έχει αλλάξει και από πριν έρθω στην ομάδα. Έχει δημιουργήσει πολύ καλές συνθήκες. Έχει ένα μειονέκτημα, δεν έχει ιδιοκτήτη, είναι ξεκάθαρο αυτό. Έχει ανθρώπους όμως που βοηθούν, έχουν τεχνογνωσία και ξέρουν να στήνουν βασικές παραμέτρους για να κάνουν βήματα προόδου. Αυτές είναι οι δυνατότητες τους. Το περιβάλλον είναι ιδανικό, ενώ και το γήπεδο είναι καλό, οι καλές συνθήκες προπόνησης, είναι ξεκάθαρο αυτό. Η ομάδα και τα προηγούμενα χρόνια είχε επιτυχίες μεγάλες, ανάλογα με το μπάτζετ. Το κάτι παραπάνω τι είναι; Να μπούμε ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό; Δεν είναι 10 εκατομμύρια να βάλεις και τελείωσες. Ο συγχωρεμένος ο Παύλος Γιαννακόπουλος περίμενε περίπου δέκα χρόνια για να πάρει πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ έχει χτίσει, δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω και αυτή τη στιγμή έχει δημιουργήσει όλο το υπόλοιπο περιβάλλον, όλο το γύρω γύρω. Εκτός του οικονομικού. Ευχής έργον να έρθει και ο επενδυτής. Η άποψή μου για το κάτι παραπάνω που συζητάμε, είναι να σταθεροποιηθεί στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα και η είσοδος στην τετράδα θα είναι σημαντικό και φυσικά είναι και το παραπάνω βήμα στην Ευρώπη. Δεν είναι εύκολο, αλλά μπορεί να το κάνει ο ΠΑΟΚ, αν και υπάρχουν εξαιρετικές ομάδες στην Ευρώπη, με καλύτερα πρωταθλήματα και καλύτερες σε θέμα οργάνωσης αλλά και μπάτζετ».
Για την μικρή έλευση του κόσμου: «Αν υπήρχε μία ξεκάθαρη απάντηση, θα είχε βρεθεί και λύση. Στο ποδόσφαιρο πόσα χρόνια έχει να πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ; Στο βόλεϊ πόσα πρωταθλήματα σερί πήρε ο ΠΑΟΚ; Πριν τους τελικούς υπήρχαν 1226 άτομα μέσος όρος στο βόλεϊ. Είναι οι τίτλος, είναι και το τι προσφέρεις, είναι και το τι αθλητική παιδεία υπάρχει και το τι του αρέσει του καθένα να βλέπει. Η ΑΕΚ κουβαλάει πολύ κόσμο ας πούμε. Μια εβδομάδα μετά το ευρωπαϊκό, είχαν κόντρα στον Παναθηναϊκό ελάχιστους φίλαθλους. Έχουμε καλό γήπεδο, καλό είναι αυτό. Ο Κόνιαρης, ο Χαραλαμπόπουλος είναι εξαίρετοι παίκτες, σοβαροί κι ας μην ανήκει στον ΠΑΟΚ ο τελευταίος. Ο Μαργαρίτης έχει ήθος, μπορεί να ταυτιστεί ο οπαδός με αυτόν τον παίκτη. Παίζουμε καλό μπάσκετ, κάνουμε καλές νίκες επί καλών αντιπάλων, οι συνθήκες είναι καλές, έχουμε να δώσουμε πράγματα για να προσελκύσουμε κόσμο. Θεωρώ, πως πρέπει να σταθούμε σε αυτό το κομμάτι, είναι πολύ σημαντικό, θέλει δουλειά. Παράδειγμα ο σταθμός, θέλει πχ, να γίνει και μπασκετικός . Όταν το 90% στα ΜΜΕ, αναπαράγουν ποδόσφαιρο, ο κόσμος με το ποδόσφαιρο θα ταυτιστεί. Με σταματάνε στο δρόμο και με λένε “Με ποιον παίζετε την Κυριακή;” Με τον Προμηθέα τους λέω, “εντάξει μωρέ ποιος Προμηθέας” μου λένε. Δεν είναι έτσι. Πρέπει να αναπτύξουμε αυτό το κομμάτι. Ο Μπάνε μου έλεγε, ότι συνέβαινε και τότε αυτό που συμβαίνει και τώρα. Με την Τρέισερ 10.000 κόσμος, με τον Ιωνικό 1.200 άτομα. Ο Άρης έχει πολύ περισσότερο κόσμο ας πούμε στο γήπεδο. Στόχος είναι να αναγκάσουμε τον κόσμο να έρθει στο γήπεδο έναν δυνατό πυρήνα».
Για το αν δυσκολεύτηκε στην προσαρμογή και αν είναι εύκολο να κερδίσει εμπιστοσύνη: «Το αποτέλεσμα μετράει στην θέση του προπονητή, καλώς η κακώς. Ήμουν έτοιμος ψυχολογικά να αντιμετωπίσω κάποια πράγματα. Ήμουν συγκεντρωμένος και εγώ και το προπονητικό τιμ. Δεν αφήσαμε το μυαλό μας να φύγει μακριά. Το περιβάλλον, ο περίγυρος, είναι όλα εξαιρετικά. Το είχα πει και πριν έρθω στον ΠΑΟΚ, κάθε επαγγελματίας θέλει να το έχει αυτό. Πάρα πολλές δύσκολες στιγμές ήρθαν, αλλά τις αντιμετωπίσαμε και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε».
Για την Αστάνα: «Ήταν μια πολύ διαφορετική κατάσταση. Από την στιγμή που προσαρμοστήκαμε στην Αστάνα, με -40 βαθμούς, δεν είχαμε πρόβλημα για την Θεσσαλονίκη».
Για το αν είναι εύκολο να δουλεύει ένας προπονητής, με πρόεδρο που ξέρει μπάσκετ: «Πολύ εύκολο. Ο Μπάνε δεν ασχολείται με το τι γίνεται, αφήνει το περιθώριο σε εμάς, να κάνουμε αυτό που νομίζουμε εμείς. Δεν ανακατεύεται με τρόπο που ανακατεύονται κάποιοι. Είπα και πριν, το περιβάλλον στην συγκεκριμένη ομάδα είναι ιδανικό για κάθε προπονητή, έχουμε τρεις ανθρώπους που ξέρουν. Πρέλεβιτς, Ζουρνατζίδης και Σταυρόπουλος έχουνε ένα καλό, ότι έχουνε προπονήσει όλοι ομάδες και ξέρουν τι σημαίνει αυτό. Ξέρουν τι περνάς».
Για το αν θα γίνει ταξίδι στην Αμερική για το Summer League: «Ναι θα γίνει αυτό στις 5 Ιουλίου. Πρώτη φορά θα πάω εγώ στην Αμερική. Έχουμε στόχο να κάνουμε επαφές, να γνωρίσουμε ανθρώπους που μέχρι τώρα μιλούσαμε μόνο με mail. Σίγουρα θα μας ενδιαφέρει κάποιος παίκτης. Και να μην αποκτήσουμε παίκτη, θα κάνουμε γνωριμίες. Εκατοντάδες παίκτες βρίσκονται εκεί, κυρίως Αμερικανοί. Μπορείς να κάνεις και προσωπική επαφή και να καταλάβεις κάποια πράγματα παραπάνω. Είναι το πρώτο καλοκαίρι που δεν θα είμαι στην Εθνική. Ήταν τρομερά τιμητικό αυτό για πέντε χρόνια. Περάσαμε ωραίες στιγμές, ο καθένας ξέρει πότε να φεύγει. Ήταν μια ευκαιρία να κάνω κάποια πράγματα διαφορετικά».
Για την επόμενη σεζόν: «Σε πρώτη φάση θέλουμε να επενδύσουμε στα παιδιά τα φετινά. Θέλουμε να χτίσουμε τον χαρακτήρα που μας πήγε μπροστά φέτος. Να κρατήσουμε κορμό, η φιλοσοφία δεν θα αλλάξει, απλά λίγο να επεκτείνουμε το καλό κομμάτι, αντί για 4 μήνες να παίξουμε όλη την χρονιά. Να κάνουμε τον απολογισμό να κάνουμε αυτοκριτική να βάλουμε προτεραιότητες».
Για τα συμβόλαια τα εγγυημένα και το συμβόλαιο του Μαργαρίτη: «Ο Βαγγέλης είναι σπάνιος άνθρωπος και σπάνιος αθλητής. Είναι ένα παιδί που μπήκε αργά στην Α1 σε σχέση με την ποιότητα του. Κάθε χρόνο ανεβάζει την ποιότητα του και βοηθάει την ομάδα του. Μου κάνει εντύπωση που όσο πέρναγε ο καιρός είχε μεγαλύτερο κίνητρο. Θα σου πω πως μετά τις 20 Μαϊου είχε την μεγαλύτερη σπίθα, το μεγαλύτερο κίνητρο. Ταυτίστηκε με την ομάδα του ΠΑΟΚ . Αντιπροσωπεύει πολλά πράγματα που ο ΠΑΟΚ θέλει να βγάζει προς τα έξω. Κίνητρο για βελτίωση και φιλότιμο. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε ανάπτυξη. Αναπτύσσεται το παιχνίδι του, μαζί με την ομάδα. Είναι παίκτης κλειδί ο Βαγγέλης. Και ο Γκος ήταν καθοριστικός και άλλοι παίκτες, Έλληνες και ξένοι, αλλά αυτός που ανταποκρίνεται 100% είναι ο Μαργαρίτης και νομίζω η ομάδα θα κάνει τα πάντα να τον κρατήσει. Πιστεύω θα είναι ευχάριστες οι εξελίξεις.
Όταν το σύνολο των παικτών δείχνει ότι θέλει να παίξει και άλλο, δεν είναι τύχη. Στην εκτίμηση ενός παίκτη, παίζει ρόλο και το κίνητρο. Ο ΠΑΟΚ είναι ένα κλαμπ σε ανάπτυξη. Αυτό μου έδωσαν να καταλάβω. Όλοι είμαστε σε ανάπτυξη. Και οι παίκτες κι εγώ και όλοι. Υπήρχε θέληση μεγάλη να τερματίσουμε τρίτοι. Είναι συνδυασμός πραγμάτων. Ο παίκτης πρέπει να το έχει μέσα του. Ο Γκος παράδειγμα είναι ηγετικός χαρακτήρας. Ο σταθμός σας θέλει να μεγαλώσει παραδείγματος χάρη, να κάνει κάτι καινούργιο. Αν ο ιδιοκτήτης προσπαθεί και μοχθεί και θέλει να τον κάνει μεγάλο και εσείς οι εργαζόμενοι όχι, δεν θα τα καταφέρετε».
Για το αν τον δικαίωσε ο Χαραλαμπόπουλος: «Ο Βασίλης, άλλες φορές ήταν καλός και άλλες όχι τόσο. Εμείς είχαμε στηρίξει κάποιους παίκτες , όπου ξέραμε ότι άμεσα δεν θα είχαμε αποτελέσματα. Ο Κόνιαρης παράδειγμα, από τα 52 παιχνίδια που παίξαμε, δεν θα μπορεί να παίξει τα 45 σε τέλειο επίπεδο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Βασίλη. Είναι 20 στα 21, δεν είχε μεγάλο ρόλο συμμετοχής, ήρθε σε έναν οργανισμό να αναπτύξει τα χαρακτηριστικά του. Δεν ψάχναμε ηγέτη. Θεωρώ λοιπόν να πω με όλα αυτά, ότι ακόμα και με τα σκαμπανεβάσματα του, με τον τραυματισμό του, βοήθησε αρκετά. Η παρουσία του εδώ ήταν καλή. Θετικός είναι και σαν άνθρωπος».