«Ναι στον Καραγκούνη, όχι στον Νίνη»

Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Νίκος Νταμπίζας, είναι αναμφίβολα ένα από τα πρόσωπα της σεζόν, καθώς με τις επιλογές του, βοήθησε τον Παναθηναϊκό να επανέλθει σε ένα καλό επίπεδο με πολύ μικρό, για τα δεδομένα του, μπάτζετ.

Ο Νταμπίζας έδωσε σήμερα μία εφόλης της ύλης συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα, και κυρίως αυτά που έχουν να κάνουν με το ρόστερ. Οι απόψεις του, έχουν ενδιαφέρον…

Αναλυτικά, τα όσα είπε :

Για τον απολογισμό της χρονιάς: «Η χρονιά κλείνει πολύ πετυχημένα για το σύλλογο, με τις όποιες δυσκολίες υπήρχαν στο ξεκίνημα της σεζόν. Υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες, ήταν μια τελείως καινούρια ομάδα, σε μια νέα εποχή για το σύλλογο, με δυσκολίες που υπήρχαν στην αρχή και προέκυψαν στην πορεία, όπως η αλλαγή προπονητικού κέντρου. Ανταποκριθήκαμε πάρα πολύ καλά και χειριστήκαμε τα θέματα που προέκυψαν με βάση τις αρχές που είχαμε θέσει από την αρχή. Ήμασταν ξεκάθαροι σε όλα και πετύχαμε πεντακάθαρες νίκες σε όλα τα επίπεδα, μέσω κι έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Ό,τι πετύχαμε ήρθε με βάση το πλάνο, τις αρχές και τη σταθερότητα που επιδείξαμε. Ο σύλλογος είναι γεννημένος να πρωταγωνιστεί, αλλά υπάρχουν ιδιάζουσες καταστάσεις και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε για να έχουμε διαρκή βελτίωση».

Για την αντιμετώπιση των κρίσεων: «Έγινε μια διαρκής αξιολόγηση της ομάδας και πλέον έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι ακριβώς έχει πετύχει. Είναι σημαντικό πως στις δύσκολες στιγμές μιλούσαμε όλοι την ίδια γλώσσα και δεν παρεκκλίναμε. Εκεί είναι το πιο σημαντικό, στις στιγμές πίεσης να βάζουν όλοι πλάτη για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Διαχειριστήκαμε πολύ καλά τις ήττες μας, αλλά εξίσου σημαντικό είναι το πώς θα διαχειριστούμε και τις νίκες μας. Αυτό που μάθαμε από τη φετινή χρονιά πρέπει να είναι οδηγός μας για το αύριο. Πρέπει να συνεχίσουμε με σταθερότητα, πλάνο, συνέπεια λόγου-πράξεων και ειλικρίνεια σε όλες μας τις συναλλαγές».

Για τον μεταγραφικό σχεδιασμό: «Ένας μεταγραφικός σχεδιασμός πρέπει να καλύπτει όλους τους αστάθμητους παράγοντες στη διάρκεια της σεζόν. Αρχίσαμε με έναν συγκεκριμένο σχηματισμό, αλλά δεν είμαστε δογματικοί και τον αλλάξαμε. Η ομάδα πέτυχε να έχει πλουραλισμό στα στοιχεία των παικτών για να μπορούν να καλύψουν το β’ πλάνο. Δεν είναι μόνο να φέρεις καλούς παίκτες. Πλέον μιλάμε και για έναν μεγαλύτερο αριθμό παιχνιδιών, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερες ανάγκες στο ρόστερ. Θεωρώ πως θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις απαιτήσεις».

Για τον Γιώργο Καραγκούνη: «Ο Γιώργος είναι ένα κεφάλαιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν θέλω να αναφέρομαι σε ονόματα. Θεωρώ πως είναι μια από τις περιπτώσεις που θα μας απασχολήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε σίγουρα ότι θα έρθει ή ότι αποκλείεται θα έρθει. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στο ρόστερ μας θα υπάρχουν παίκτες που θέλουν να είναι στον Παναθηναϊκό κι έχουν όραμα. Για μένα το όραμα δεν έχει ηλικία. Πιστεύω ακράδαντα στη θέληση και την ψυχή».

Για τον αριθμό μεταγραφών: «Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε έναν αριθμό παικτών που θα έρθουν. Οι ανάγκες είναι συγκεκριμένες και θα κινηθούμε με γνώμονα αυτές. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε μια ομάδα με βάση τριετίας, γιατί τα περισσότερα παιδιά έχουν συμβόλαιο. Οι προσθαφαιρέσεις θα είναι μετρημένες κι όταν είναι επίσημες θα τις ανακοινώσουμε. Θα μείνουμε σε μια γενική κατεύθυνση. Δεν θα πω για σέντερ φορ, τερματοφύλακα ή δεξί μπακ… Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε».

Για το αν θα υπάρξει αύξηση του μπάτζετ λόγω της προοπτικής της Ευρώπης: «Ο σύλλογος έχει πετύχει μεγάλες νίκες, αλλά τα οικονομικά δεν έχουν αλλάξει. Είμαστε σε καλύτερη μοίρα από πέρσι. Υπάρχει προϋπόθεση να μπούμε στους ομίλους του Champions League ή του Europa League. Από τη στιγμή που όμως δεν υπάρχει κάτι σίγουρο δεν μπορούμε να ρισκάρουμε ή να τζογάρουμε. Δεν είναι κάτι εξασφαλισμένο και θα πορευτούμε με τα οικονομικά όρια που έχουμε. Πέρσι κάναμε μία μικρή υπέρβαση, πάντα θα υπάρχει μια μικρή απόκλιση, αλλά δεν θα ρισκάρουμε και δεν θα κάνουμε τίποτα που θα θέσει σε κίνδυνο το αύριο του συλλόγου. Θεωρώ πως μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Για το μέλλον του Μπεργκ: «Ο Μάρκους έχει δηλώσει και μόνος του πως δεν θέλει να φύγει. Υπάρχουν κι άλλοι παίκτες που ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Ο Παναθηναϊκός δεν ξεπουλά. Μπορεί να πουλήσει, αλλά δεν θα ξεπουλήσει. Πάντα λειτουργούμε με γνώμονα τη σημασία που έχει κάθε παίκτης για την ομάδα. Υπάρχουν κι άλλοι παίκτες της ίδιας σημασίας για την ομάδα».

Για το αν θα γίνει σύντομα κάποια μεταγραφή: ««Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες και είμαστε κοντά στο να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε κάποιους από τους στόχους μας. Τουλάχιστον έναν από αυτούς».

Για την επέκταση συμβολαίου στον Ζέκα: «Του έχουμε κάνει ήδη την πρόταση, εδώ και καιρό, και περιμένουμε την απάντησή του. Του έχουμε δείξει ότι θέλουμε να τον κρατήσουμε και το ξέρει ο ίδιος. Περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα υπάρξει αίσια κατάληξη. Είναι σαφής η πρόθεση του συλλόγου να τον έχουμε εδώ και τα επόμενα χρόνια».

Για τις φήμες για τον Νίνη: «Όπως είναι τώρα τα πράγματα και με βάση τις ανάγκες της ομάδας είναι δύσκολο να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Για το αν το πρωτάθλημα είναι εφικτός στόχος: «Όλοι θέλουμε το πρωτάθλημα, δεν είναι μεμονωμένη επιθυμία ενός παίκτη. Όμως το θέλω έχει τεράστια απόσταση από την πραγματικότητα. Το status του συλλόγου είναι σταθερό, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε πού ήμασταν πέρσι, πού είμαστε φέτος και πώς έχουμε φτάσει εδώ. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως πρέπει να έχουμε ενιαία γραμμή, από τον πρόεδρο και τον προπονητή, μέχρι κάθε μέλος του συλλόγου. Αυτό είναι το καλύτερο μήνυμα. Ο κόσμος είναι φυσικό να θέλει επιτυχίες, αλλά εμείς οφείλουμε να του πούμε την αλήθεια. Αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ συγκεκριμένοι σε αυτά που λέμε».

Για την προώθηση παικτών από τις ακαδημίες: «Αν έστω κι ένας μικρός αριθμός αυτών των παιδιών μπουν στην πρώτη ομάδα θα είναι μεγάλη επιτυχία. Κάποιοι θα είναι και στην προετοιμασία».

Για το αν υπάρχουν προτάσεις: «Υπάρχουν προτάσεις από ομάδες από το εξωτερικό και έχουμε απορρίψει προτάσεις από ομάδες για τους Μπεργκ, τον Καπίνο, τον Χουχούμη, τις απορρίψαμε πριν γίνουν καν επίσημες».

Για τον Γκαλίτσιο: «Έχει συμβόλαιο για ακόμα έναν χρόνο. Εμείς έχουμε πει ότι δεν κινούμαστε για παίκτη που έχει αντίτιμο στην μεταγραφή του».

Για το τι πρέπει να αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Να αφήσουμε να παιχθεί περισσότερο ποδόσφαιρο. Να υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον, ο συναγωνισμός. Εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει και να υπάρχει ενδιαφέρον. Τα γήπεδα, μην κοιτάτε που εμείς είχαμε μια πολύ καλή ατμόσφαιρα στην Λεωφόρο, είχαμε μια άσχημη εικόνα και ενός ο κόσμος ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο. Για να βελτιωθούμε όλοι. Ο καθένας να πάρει αυτό που του αναλογεί… αν υπάρχει ευ αγωνίζεσθαι σε όλα τα επίπεδα».