Κουνήθηκε η… Ελλάδα!

Σεισμός της τάξης των 6,5 βαθμών (!) της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο με επίκεντρο το βορειοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος, ανάμεσα σε Λέσβο και Σαμοθράκη και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την χώρα. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 49 χιλιόμετρα ΒΑ της Λήμνου.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 2 χιλιομέτρων και μεγάλη χρονική διάρκεια. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Θεσσαλονίκη, την Ανατολική Μακεδονία, την Χαλκιδική, ακόμη και στην Αττική.

Δείτε ΕΔΩ τα πρώτα στοιχεία του ισχυρού και μεγάλης σε διάρκεια σεισμού.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Λήμνο, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως στο αεροδρόμιο της Λήμνου υπάρχουν καταστροφές και κάποιοι ελαφρά τραυματίες.

Οι σεισμολόγοι του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν αναμενόμενο σεισμό στο συγκεκριμένο ρήγμα. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται πάνω στο ρήμα του Βόρειου Αιγαίου, συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίας (στην δυτική απόληξη του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας).

Το εστιακό βάθος του σεισμού προσδιόρίζεται από το Εργαστήρι Γεωφυσικής του ΑΠΘ στα 10 χιλιόμετρα. Η μεγάλη διάρκεια του φαινομένου δικαιολογείται λόγω της απόστασης μετάδοσης της δόνησης και λόγω της ισχύος του (οι σεισμοί άνω των 6 ρίχτερ διαρκούν περισσότερο από εκείνους χαμηλότερης έντασης).