Οι δικαιολογίες του Σαρρή

ε την απολογία του πρώην προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Σαρρή, συνεχίστηκε την Τρίτη (10/7) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η πολύκροτη δίκη για το οικονομικό σκάνδαλο με την «κάρτα υγείας ποδοσφαιριστή». Ένα έργο που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ζημίωσε κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ την ομοσπονδία και δεν υλοποιήθηκε ποτέ, φέρνοντας στο εδώλιο για κακουργηματική απιστία 21 πρώην μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ, μεταξύ των οποίων και όλους τους προέδρους της από το 2005 έως το 2015.

Ο Γιώργος Σαρρής ήταν εκείνος που εν τέλει κατήγγειλε την σύμβαση τον Μάρτιο του 2013, καθώς η ΕΠΟ συνέχιζε να πληρώνει συστηματικά εκατομμύρια ευρώ για… αέρα κοπανιστό.

Στην απολογία του, ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Όταν ανέλαβα την διοίκηση της ΕΠΟ το 2012 διαπίστωσα ότι η ομοσπονδία δαπανούσε πάρα πολλά χρήματα χωρίς να γίνονται οι έλεγχοι που έπρεπε.

Απευθύνθηκα στη νομική υπηρεσία της ομοσπονδίας αλλά δεν με βοήθησε όσο θα ήθελα. Έτσι, απευθύνθηκα και σε άλλους, εξωτερικούς νομικούς. Φώναξα και την εταιρία για να δούμε πώς θα λειτουργήσει η κάρτα υγείας που τότε υπολειτουργούσε. Δεν γινόταν να συνεχίσει η ΕΠΟ να πληρώνει αυτά τα ποσά.

Μετά από 3 μήνες διαβουλεύσεων δεν βρέθηκε λύση συμφέρουσα για την ΕΠΟ. Εγώ πρότεινα να λειτουργήσει για 2 χρόνια χωρίς να πληρώσουμε τίποτα και μετά θα βλέπαμε. Η εταιρία πρότεινε μικρότερο πλαφόν και απαλλαγή για ένα χρόνο, αλλά ζήτησε επέκταση της σύμβασης ως το 2022. Εγώ δεν το δέχτηκα. Ήθελα να είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει.

Οι υποσχέσεις που έπαιρναν οι προκάτοχοί μου από πολιτειακούς παράγοντες ήταν ότι το θέμα θα λυθεί. Όμως δεν βρισκόταν λύση και η ΕΠΟ δεν μπορούσε να συνεχίσει να πληρώνει αυτή την υποχρέωση. Έτσι, τον Μάρτιο του 2013 πήραμε την απόφαση να καταγγείλουμε την σύμβαση.

Κάναμε αυτό που έπρεπε και ποτέ δεν πίστευα ότι θα έρθω κατηγορούμενος γι’ αυτό το ζήτημα».

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της απολογίας του Γιώργου Σαρρή, ο Βασίλης Γκαγκάτσης προσκόμισε στο δικαστήριο απομαγνητοφωνημένο κείμενο από μια συνέντευξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ τον Μάρτιο του 2009, όπου ο τότε Υπουργός Υγείας έλεγε ότι «σε ένα μήνα, η κάρτα υγείας θα λειτουργήσει».

«Δεν ήξερα ότι ο Πιλάβιος ανανέωσε την σύμβαση»

Μετά τον Γιώργο Σαρρή, απολογήθηκε το πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ και πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Κοζάνης, Χρήστος Σάββας, που «κάρφωσε» τον Σοφοκλή Πιλάβιο για την επέκταση της σύμβασης, αλλά υποστήριξε πως «ό,τι έκανε, το έκανε για το καλό της ομοσπονδίας».

Είπε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σάββας:

«Πίστευα κι εγώ ότι αν εφαρμοζόταν η κάρτα υγείας θα σώζονταν ζωές. Θα ήταν σημαντικότερο έργο και από την κατάκτηση του EURO.

Εγώ βρήκα καρδιολόγο για να το λειτουργήσω στην ΕΠΣ Κοζάνης όταν ήρθαν τα μηχανήματα, αλλά μετά μου είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει γιατί ο ιατρικός σύλλογος του είπε ότι όλο αυτό δεν ήταν νόμιμο.

Υπήρχαν συνεχώς διαβεβαιώσεις από την πολιτεία και από την ΕΠΟ ότι σήμερα-αύριο θα λυθεί το θέμα. Ο Πιλάβιος μας έλεγε ότι θα λυθεί και θα λειτουργήσει. Για μένα δεν ήταν θέμα άδειας. Ήταν οι αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου. Χρειαζόταν άδεια, αλλά είχαμε διαβεβαιώσεις ότι θα λυθεί. Πιστεύω ότι όλα μπορούσαν να γίνουν χωρίς άδεια αν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις.

Εγώ δεν ήξερα ότι ο Πιλάβιος ανανέωσε την σύμβαση. Το έμαθα μετά, το 2015, όταν βρέθηκα κατηγορούμενος. Εμείς τον εξουσιοδοτήσαμε να πάει να συζητήσει, αλλά εκείνος υπέγραψε επέκταση της σύμβασης. Όσο και αν έψαξα, δεν βρήκα πρακτικό Δ.Σ. όπου εγκρίνουμε την επέκταση. Πιστεύω πάντως, πως ό,τι έκανε, το έκανε για το καλό της ομοσπονδίας».

Ιδιαίτερα επικριτικός προς τον Χρήστο Σάββα ήταν ο εισαγγελέας της έδρας, όταν τον ρώτησε αν είχε διαβάσει την αρχική σύμβαση: «Επιχειρηματίας είστε κύριε! Δεν υπογράφετε συμβάσεις στη δουλειά σας; Δεν τις διαβάζετε;».

«Μας την διάβασαν, την άκουσα, έκρινα ότι είναι σωστή και την ενέκρινα», του απάντησε ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Κοζάνης.

Το δικαστήριο εν τέλει διέκοψε, καθώς απουσίαζε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Άρης Σταθόπουλος προκειμένου να απολογηθεί, γεγονός που προκάλεσε την οργή του προέδρου του δικαστηρίου: «Τι θα γίνει δηλαδή τώρα; Θα κυνηγάμε τους κατηγορούμενους για να απολογηθούν; Είχαμε συμφωνήσει να είναι εδώ. Βρείτε τον τώρα!», είπε προς τους δικηγόρους, ενώ όταν του απάντησαν πως βρίσκεται στην Καλαμάτα, εξερράγη εκ νέου: «Μα, είναι δυνατόν; Έχει δικαστήριο στην Αθήνα, πρόκειται να απολογηθεί και είναι στην Καλαμάτα;».

Απών ήταν και ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Ηπείρου, Βασίλης Μάντζιος.

Τόσο ο Σταθόπουλος, όσο και ο Μάντζιος (οι 2 που απομένουν από τα πρώην μέλη της ΕΠΟ), θα απολογηθούν στις 27 Σεπτεμβρίου, οπότε και ορίστηκε η επόμενη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Την ίδια ημέρα θα απολογηθούν και οι 8 εκπρόσωποι των δύο εταιριών που είχαν υπογράψει την σύμβαση με την ΕΠΟ και έτσι οι απολογίες θα ολοκληρωθούν.

ΠΗΓΗ:sdna