Τι εννοείτε «γιατί τον Άγγελο;»

Συμπληρώνεται σχεδόν μια βδομάδα με τον Άγγελο Αναστασιάδη να έχει επιστρέψει για μια ακόμη φορά στον ΠΑΟΚ κι ο κόσμος αρχίζει να το συνηθίζει.

Υπάρχουν άνθρωποι, που πανηγυρίζουν ή συμφωνούν με την επιστροφή του. Υπάρχουν άνθρωποι που απλώς δεν συμφωνούν με την επιστροφή του. Υπάρχουν κι άνθρωποι, που κοντεύουν να πέσουν σε κατάθλιψη και googlάρουν το πως κάνεις βουντού, για να χάνει μια ομάδα, μήπως και φύγει ο προπονητής.

Προς το παρόν, δεν μας απασχολούν αυτοί οι άνθρωποι.

Υπάρχουν κι άνθρωποι, που απλώς αναρωτιούνται… Γιατί Αναστασιάδης;

Όποιος παρακολουθεί τον Ιβάν Σαββίδη και τις δηλώσεις του, νομίζω ότι το έχει καταλάβει.

Όποιος δεν το έχει καταλάβει, ας παρακολουθήσει απλά την επικαιρότητα…

H Βέροια ανακοίνωσε ότι ο Αποστολόπουλος επιστρέφει στον ΠΑΟΚ. Πέρσι το συμβόλαιό του έληγε κι αφού το σύστημα του ΠΑΟΚ άρχισε να τον προμοτάρει άγρια (μέχρι MVPτου Ιανουαρίου τον πρότειναν για να τον ψηφίσει ο κόσμος!), τελικώς υπέγραψε πρόωρα τριετή ανανέωση και τρεις μήνες αργότερα τον έστειλαν δανεικό στη Βέροια, γιατί αγόρασαν τον Σκόνδρα.

Ο Αποστολόπουλος (που άλλαξε και μάνατζερ λίγους μήνες πριν υπογράψει τριετή ανανέωση) κοστίζει στον Σαββίδη κανένα κατοστάρικο το χρόνο. Σιγά τα ωά, θα πείτε.

Τα ίδια λέγατε και πέρσι, όταν ο υποφαινόμενος αποκάλυπτε ότι στον ΠΑΟΚ, είχαν ετοιμάσει (μετά από ένα δείπνο στις «Επτά θάλασσες» στο κέντρο με τον μάνατζέρ του) τριετές κλειστό με 400 καθαρά το χρόνο στον Λόπεθ (που στη Γρανάδα έπαιρνε 170 χιλιάδες και ΔΕΝ ήταν βασικός) επειδή ο τότε τεχνικός διευθυντής (και μετά βοηθός ενός προπονητή που δεν δούλευε τακτική και στη συνέχεια υπηρεσιακός προπονητής) τον είδε στο DVDστο παιχνίδι Γρανάδα – Ρεάλ και του άρεσε. (Σε πόσα ματς το χρόνο ο ΠΑΟΚ θα έπαιζε το ρόλο της Γρανάδας;).

Τότε το γραφείο τύπου της ΠΑΕ διέψευδε αυτά, που έγραψε ο υποφαινόμενος, οι πάντα πρόθυμοι νεροκουβαλητές στοχοποιούσαν τον υποφαινόμενο, την ώρα που η Γκοντσάροβα είχε πάρει ψαλίδι στα γραφεία και έκοβε λεφτά από το συμβόλαιο του Λόπεθ.

«Και τι σε νοιάζει εσένα;», έλεγαν τότε πολλοί εξυπνάκηδες, «εσύ πληρώνεις ή ο Σαββίδης;».

Ο Σαββίδης πληρώνει. Όπως ο ίδιος είπε, έβαλε 30 εκατομμύρια σε δύο χρόνια. Και τι κατάφερε; Να τα δει να γίνονται στάχτη.

Ήμουν σίγουρος, ότι κάποια στιγμή θα είχε αρχίσει να βαριέται να πληρώνει.

Και τώρα, μετά από δύο χρόνια, άρχισε μάλλον να πονάει τα λεφτά, που πετάει σε ένα τρύπιο βαρέλι.

Αν δείτε τη μισθοδοσία του μήνα, μπορεί και να πέσετε ανάσκελα, μ΄ αυτά που πληρώνει ο ΠΑΟΚ, ακόμη και σε παίκτες, που δύσκολα θα έκαναν τη διαφορά και στην Καλλονή.

Και τι κατάφερε; Να βγει τη μια χρονιά δεύτερος και καταϊδρωμένος, λόγω Μπαντή, και φέτος να βγει τρίτος. Ξέρω, ξέρω… Το κατεστημένο φταίει, που του αφαίρεσε τρεις βαθμούς (όχι η Τρίπολη που 100% αγωνιστικά του αφαίρεσε πέντε)…

Αν κάτσει κανείς και γράψει ένα βιβλίο με τα όσα έγιναν στον ΠΑΟΚ των (μαθητευόμενων) μάγων αυτή τη διετία, θα γελάει και το τσίρκο Μεντράνο.

«Τι σκαλίζεις τα παλιά;» θα πει κάποιος. Τα παλιά τα σκαλίζεις, για να συνειδητοποιήσεις γιατί έφτασες εκει που έφτασες.

Ο Αναστασιάδης είναι ίσως η άμυνα του Σαββίδη μετά από μια διετία αλόγιστης σπατάλης και ποδοσφαιρικής ανοησίας, που ο ίδιος ανέχθηκε. Είναι ίσως το «φρένο» του Σαββίδη, σε μια πορεία, που θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα τον ΠΑΟΚ σε αδιέξοδο.

«Εγώ δεν πληρώνω», όντως, «ο Σαββίδης πληρώνει» κι είναι προφανές ότι αποφάσισε να αλλάξει ρότα. Είναι μια επιλογή, που ξεκάθαρα έχει λογική.

Η επιλογή διαφορετικών στελεχών στο ίδιο μοντέλο, μπορεί να ήταν η πιο σωστή επιλογή, είναι όμως δεδομένο ότι κουβαλούσε μεγάλα ρίσκα (ποιος και πότε θα διάλεγε τα καλά στελέχη;), οπότε πήγε σε μια αμυντική επιλογή.

Στην Τούμπα έρχεται η εποχή της αποσαβουροποίησης.

Ο ΠΑΟΚ πρέπει αυτό το καλοκαίρι να ξεφορτωθεί τους μισούς από τους παίκτες, που του φόρτωσαν την τελευταία διετία και μάλιστα με απιστεύτα –για την ποιότητα και την κατάστασή τους- συμβόλαια (συνήθως τριετή, για να μην χαθούν τα κελεπούρια!), να κάνει πιο ορθολογικές επιλογές, να πάει σε επιλογές «value for money» γιατί αυτές είναι ξεκάθαρο ότι δεν αρνείται να τις πληρώνει ο Σαββίδης, και να δημιουργήσει ομάδα με ξεκάθαρη φιλοσοφία.

Το ποιος θα κάνει τις επιλογές, και πάνω σε ποιο πλάνο, δεν το ξέρω. Αναρωτιέμαι κι αν το ξέρει κανείς 100%…

Ο Αναστασιάδης είναι σαφές ότι μπορεί να δημιουργήσει μια ομάδα με ξεκάθαρη φιλοσοφία, χωρίς να «απαυτώσει» το μπάτζετ της ομάδας, όπως συνέβη αυτή τη διετία.

Το αν θα αποδειχτεί επιτυχημένη επιλογή, αυτό θα το δείξει η πορεία και το αποτέλεσμα, που εν τέλει τους κρίνει όλους.

Πολλοί λένε ότι επιτέλους θα δουλέψει σε έναν ΠΑΟΚ χωρίς προβλήματα. Δεν νομίζω ότι ισχύει. Θα δουλέψει σε έναν ΠΑΟΚ με πολλά λεφτά, αλλά χωρίς τίποτα άλλο, με τραυματισμένες και καθόλου ξεκάθαρες δομές, αλλά και μεγάλες απαιτήσεις.

Στον Αναστασιάδη θα πρέπει να δώσουμε χρόνο. Αφενός γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσει 100% ποιον ΠΑΟΚ αναλαμβάνει, που δεν έχει πολύ μεγάλη σχέση με τους ΠΑΟΚ, που αναλάμβανε τις άλλες εποχές κι αφετέρου γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην πράξη, έχει 10 χρόνια να χτίσει ομάδα και να κάνει προετοιμασια, γιατί στο μεσοδιάστημα είχε άλλες αποστολές.

Για τον Αναστασιάδη ο δρόμος είναι πάλι δύσκολος. Αφενός γιατί κι αυτός θέλει προσαρμογή στις πολύ απαιτητικές συνθήκες, μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό, καθώς μετά το 2004 δούλευε σε άλλους ρυθμούς, κι αφετέρου γιατί ξέρει ότι οι νίντζα παραμονεύουν στις γωνίες, κι εκτός από μπροστά, πάντα θα πρέπει να κοιτάει δεξιά, αριστερά και πίσω.

Θα είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους. Πολύ περισσότερο για τον ίδιο τον ΠΑΟΚ, που δεν έχει περιθώρια αποτυχίας. Ο Αναστασιάδης και η επιλογή του πρέπει να πετύχει.

Χάθηκαν ήδη δυο χρόνια, ο ΠΑΟΚ αντί να εξελιχτεί, έμεινε στάσιμος και για όσους το ξεχνούν, του χρόνου επιστρέφει κι η ΑΕΚ. Ο ανταγωνισμός κάποια στιγμή θα μεγαλώσει.

(Αν χαθεί άλλη μια χρονιά, νομίζω ότι θα αρχισει να χάνεται και η υπομονή στον κόσμο, η ψυχραιμία από τον Σαββίδη και γενικώς δεν θα είναι καλά τα πράγματα)

Όταν στο παρελθόν είχα πάρει και ακραίες θέσεις για τον κωμικοτραγικό τρόπο, που πορεύονταν ο ΠΑΟΚ, με ασυνάρτητες μεταγραφές και κάθε είδους επιλογές, με επικεφαλής έναν άνθρωπο, που δεν είχε ιδέα από ποδόσφαιρο, κατά βάθος, αυτό που είχα στο μυαλό μου, είναι μην τα πάρει κάποια στιγμή στο κρανίο ο Σαββίδης και το πάρει αλλιώς.

(Φέτος πλήρωσε 16-17 εκατομμύρια μια ομάδα, που δεν άξιζε ούτε τα μισά)

Ήμουν εξαρχής σίγουρος ότι όσοι πίστευαν ότι βρέθηκε ένας χαζοχαρούμενος που θα σκορπάει εκατομμύρια για να κάνουν άλλοι το κέφι τους κι άλλοι τα πειράματά τους, έκαναν πολύ μεγάλο λάθος.

Αποδείχτηκε.

Υ.Γ. Ούτε ΕΝΑΣ παίκτης του ΠΑΟΚ δεν βρέθηκε στην κηδεία αυτού του αγαθού γίγαντα, του Παναγιώτη Ποικιλίδη. ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ. Αν ήμουν Σαββίδης θα αναρωτιώμουν πόσο μπορεί να πάει μόνο του ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ αυτό το καράβι. Γιατί αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα.