Η FORZA «σκανάρει» τις δυο τελευταίες σεζόν του 22χρονου Αγγλου επιθετικού που ντύθηκε στα ασπρόμαυρα και σήμερα είναι στην αποστολή…
Αν… ανέκρινε κανείς τον Τσούμπα Ακπόμ, το πρώτο πράγμα που θα τον ρωτούσε για να μάθει το αγωνιστικό του ποιόν θα ήταν το τι είδους επιθετικός είναι.
Κατά την διάρκεια ενός 90λεπτο, ένας ποδοσφαιριστής έχει τη μπάλα στην κατοχή του κατά μέσο όρο για περίπου τρία λεπτά. Και αυτή η πραγματικότητα οδηγεί στους προπονητές να λένε πως το ζητούμενο για εκείνους είναι το τι κάνει ο κάθε ποδοσφαιριστής στα υπόλοιπα 87 λεπτά. Η αγωνιστική «ακτινογραφία» του Τσούμπα Ακπόμ, με την βοήθεια του wyscout βοηθά στο να εξηγηθεί το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει για τον 22χρονο Άγγλο, σε σχέση με τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς.
Ναι, έχει διαφορετικό στυλ, και το τι σημαίνει αυτό, το εξηγούν οι στατιστικές του επιδόσεις, και η ανάγνωση αυτών. Στην γλώσσα των προπονητών, ο Τσούμπα Ακπόμ λογίζεται ως «αμυντικογενής επιθετικός», και αυτό λόγω των επιδόσεών του σε τομείς όπως τα κλεψίματα και η ανάκτηση κατοχής της μπάλας, ειδικά πάνω από τη μεσαία γραμμή και προς την αντίπαλη εστία. Αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά ποδοσφαιριστή που εφαρμόσει την πίεση ψηλά, και ο Ακπόμ τα έχει παρουσιάσει τόσο στην περσινή σεζόν, με την φανέλα της Σιντ Τρούιντεν όσο και την σεζόν 2016-17 και συγκεκριμένα το διάστημα που φόρεσε την φανέλα της Μπράιτον. Η διάθεσή του να πιέζει, σε συνδυασμό με την ταχύτητά του, αποτελούν δυο από τα σημαντικά του όπλα στην προσπάθεια δημιουργίας ρηγμάτων στην αντίπαλη άμυνα, ειδικά όταν αυτή ανεβαίνει για να δημιουργήσει παιχνίδι.
Το θετικό για τον Ακπόμ είναι πως αν και ξοδεύει αρκετή ενέργεια σε «ανασταλτικές» κινήσεις, όχι μόνο δεν του λείπουν οι ατομικές ενέργειες, αλλά τις έχει και τις επιδιώκει. Με μέσο όρο έξι ντρίπλες ανά 90λεπτο και δυο κερδισμένα φάουλ, ο Ακπόμ προσπαθεί να κερδίσει μέτρα στο γήπεδο είτε με άμεσο (κινούμενος με την μπάλα στα πόδια) είτε με έμμεσο τρόπο (κερδίζοντας φάουλ που θα φέρει στατική φάση έξω από τη μεγάλη περιοχή).
Ένα ακόμα στοιχείο που δεν περνάει απαρατήρητο είναι η έφεσή του στις εναέριες μονομαχίες. Μπορεί να είναι πέντε πόντους κοντύτερος του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς (1.91 ο Σέρβος, 1,86 ο Άγγλος) όμως σε μια σύγκριση των επιδόσεών του στις διεκδικήσεις της μπάλας στον αέρα, ο Ακπόμ έχει ελαφρώς καλύτερο ποσοστό επιτυχίας έναντι του Πρίγιοβιτς, με τους δυο να έχουν «γράψει» πέρυσι κατά μέσο όρο περίπου επτά εναέριες μονομαχίες ανά αγώνα. Και αυτό δείχνει πως ο Ακπόμ είναι ένας ποδοσφαιριστής που ξέρει να το τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να μπαίνει κανείς σε τέτοιες διεκδικήσεις, εκεί που συνήθως ο μέσος όρος των κεντρικών αμυντικών που μαρκάρουν τους επιθετικούς είναι στο +1,90.
Ο Τσούμπα Ακπόμ, με βάση την στατιστική του τα δυο τελευταία δείχνει πως προσπαθεί να έχει συμμετοχή τόσο στο τομέα της πίεσης του αντιπάλου όσο και σε αυτόν που αφορά την «κύρια» δουλειά του στον αγωνιστικό χώρο. Ενας ποδοσφαιριστής που συνήθως αγαπούν οι προπονητές «στυλ» Λουτσέσκου, και ο Αγγλος μένει να τον… κερδίσει.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΔΥΧΤΙΑ
Ο Ακπόμ και η αντίπαλη εστία
Τα τελευταία δυο χρόνια, ο Ακπόμ μέτρησε έξι τέρματα σε 26 αναμετρήσεις με τις φανέλες της Μπράιτον και της Σιντ Τρούιντεν σε επίπεδο Τσάμπιονσιπ και Πρέμιερ Βελγίου αντίστοιχα. Στην Τσάμπιονσιπ είχε βρει δίχτυα στην πρώτη του θητεία σε αυτό το επίπεδο, με την φανέλα της Χαλ, την σεζόν 2015-16. Η Τσάμπιονσιπ είναι πολύ πιο σκληρό πρωτάθλημα από το Βελγικό, εκεί που η δυναμική του Ακπόμ σε συνδυασμό με την ταχύτητά του «έπιασαν τόπο». Την τελευταία διετία μετρούσε σχεδόν τρεις τελικές ανά 90λέπτο, με την μια εξ’ αυτών εκτός περιοχής, κάτι που σημαίνει πως μερικές φορές ψάχνει το μακρινό σουτ. Τεχνικά, δείχνει να είναι από τους ποδοσφαιριστές που προτιμά να βάζει δύναμη στο σουτ. Ο ΠΑΟΚ και το Ελληνικό πρωτάθλημα είναι ένα νέο περιβάλλον, στο οποίο ο Ακπόμ θα κληθεί να «κολλήσει» για να βγάλει στο γήπεδο τα θετικά στοιχεία που διαθέτει.
ΠΗΓΗ : FORZA