Παλιοί γνώριμοι στα κύπελλα Ευρώπης είναι ο ΠΑΟΚ και η Μπενφίκα, μια και οι δύο ομάδες έχουν τεθεί δύο φορές αντίπαλοι την τελευταία 20ετία.
Το 1999 κοντραρίστηκαν για την πρόκριση στο γ΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το 2014 κρίνονταν ένα εισιτήριο για τους 16 του Γιουρόπα Λιγκ. Τώρα, όμως, το κίνητρο για την επιτυχία είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού ο νικητής θα συμμετάσχει στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.
Η πρώτη κόντρα του Δικεφάλου με τους Αετούς της Λισαβώνας ήταν τον Οκτώβριο του 1999. Η ομάδα του Αρι Χάαν είχε περάσει στο β΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ επί της Λοκομοτίβ Τιφλίδας με δύο νίκες (0-7, 2-0) και στην κλήρωση έπεσε πάνω στη φημισμένη πορτογαλική ομάδα.
Με προπονητή τον Γιουπ Χάινκες (δύο σεζόν νωρίτερα είχε οδηγήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ) η Μπενφίκα έφυγε νικήτρια από το πρώτο ματς της Τούμπας με 2-1.
Καθοριστική για την έκβαση του αγώνα ήταν η αποβολή του Γεωργιάδη στο 65΄, αφού τρία λεπτά αργότερα ο Νούνο Γκόμες άνοιξε το σκορ. Οι φιλοξενούμενοι είχαν και την τύχη με το μέρος τους, πετυχαίνοντας και δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις με τον Γκιάρο (μετέπειτα παίκτη του Άρη). Είχε μεσολαβήσει στο 90΄ η προσωρινή ισοφάριση του Φρατζέσκου (είχε περάσει αλλαγή στο παιχνίδι οχτώ λεπτά νωρίτερα) με εκτέλεση φάουλ, αλλά και η προσπάθεια του Ντόλμπεργκ στο δοκάρι (82΄).
Η ρεβάνς της Λισαβώνας έμοιαζε χαμένη υπόθεση για τον ΠΑΟΚ, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή, που ο Κανταούροφ στο 25΄ άνοιξε το σκορ στο δεύτερο παιχνίδι. Κι όμως, μέχρι τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου ο Δικέφαλος είχε καταφέρει να ισοφαρίσει το σκορ του αγώνα της Τούμπας, χάρη σε εκτελέσεις φάουλ των Μαραγκού και Σάμπρι.
Το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου από πλευράς ΠΑΟΚ ο μοναδικός που βρήκε στόχο ήταν ο Μπάντοβιτς (αστόχησαν οι Φρούσος και Μαχαιρίδης). Οι γηπεδούχοι δεν λάθεψαν και με 4-1 πέρασαν στην επόμενη φάση.
Στο ίδιο δρομολόγιο Σάμπρι-Μαχαιρίδης
Ο αποκλεισμός από την Μπενφίκα άφησε και… κέρδη για την ΠΑΕ. Οι Πορτογάλοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από τις επιδόσεις του Σάμπρι στα δύο μεταξύ τους παιχνίδια και δε δίστασαν – το Δεκέμβριο που ακολούθησε-να καταβάλλουν ένα δις δρχ. για να κάνουν δικό τους τον Αιγύπτιο μεσοεπιθετικό. Ο Αφρικανός είχε αποκτηθεί από τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1999 από την Τιρόλο.
Το… δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λισαβώνα, παρέα με τον Σάμπρι, είχε κάνει κι ο Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης. Η Μπενφίκα έδειξε ενδιαφέρον για τον παίκτη αμέσως μετά το πρώτο ματς της Τούμπας, έγιναν οι σχετικές διαπραγματεύσεις και υπεγράφη γρήγορα ένα προσύμφωνο μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Τελικά, ο Μαχαιρίδης δεν μακροημέρευσε στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Δεν μπόρεσε να συνηθίσει τον τρόπο ζωής στη Λισαβώνα, γι’ αυτό και προτίμησε να επιστρέψει γρήγορα στην Ελλάδα.
*** Αφού απέκλεισε τον ΠΑΟΚ, η Μπενφίκα είχε τεθεί αντιμέτωπη με τη Θέλτα στο γ΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η υπόθεση της πρόκρισης είχε κριθεί από το πρώτο ματς στο Βίγκο, όπου οι Ισπανοί (στον προηγούμενο γύρο είχαν βγάλει νοκ άουτ τον Άρη) διέσυραν τους Πορτογάλους με 7-0. Η δε ρεβάνς είχε λήξει με το ισόπαλο 1-1.
Στον απόηχο της τραγωδίας
Το παιχνίδι με την Μπενφίκα (21 Οκτωβρίου 1999) ήταν μόλις το δεύτερο που διεξήχθη στην Τούμπα μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών της 4ης Οκτωβρίου, όπου έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν χάσει τη ζωή τους. Είχε προηγηθεί τέσσερις ημέρες νωρίτερα ο αγώνας κόντρα στον Εθνικό Αστέρα (οι γηπεδούχοι επικράτησαν με τα γκολ των Ντόλμπεργκ και Φρούσου).
Ο κόσμος δεν ήταν πολύς (7.068 εισιτήρια), αλλά, έτσι κι αλλιώς, το κλίμα ήταν συναισθηματικά έντονα φορτισμένο. Και πριν την έναρξη του αγώνα έγινε κατάθεση στεφάνων από παίκτες και παράγοντες και των δύο ομάδων.
Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στον αγώνα ρεβάνς της Λισαβώνας (4 Νοεμβρίου 1999) αντιπροσωπεία φιλάθλων της πορτογαλικής ομάδας κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των νεκρών οπαδών του ΠΑΟΚ.
*** Ο Γερμανός τερματοφύλακας Ρόμπερτ Ένκε, πρωταγωνιστής για την Μπενφίκα στη διαδικασία των πέναλτι στον αγώνα ρεβάνς, αυτοκτόνησε στις 10 Νοεμβρίου 2009 (ήταν 32 χρόνων). Τρία χρόνια πριν, είχε χάσει τη δίχρονη κόρη του, η οποία είχε γεννηθεί με δυσπλασία στην καρδιά. Έκτοτε, είχε βυθιστεί σε κατάθλιψη, μέχρι που αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του.
ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΑΤΣ
Με βασικό γκολκίπερ τον Κόβιτς
Λίγοι θα θυμούνται ότι την εστία του ΠΑΟΚ στα ματς με την Μπενφίκα είχε υπερασπιστεί ο Άντε Κόβιτς. Γεννημένος στο Σίδνεϊ από Κροάτες γονείς, κατέφθασε στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Δικεφάλου το καλοκαίρι του 1999. Ακολούθησε ο δανεισμός του στην Καβάλα, ενώ στην Τούμπα επέστρεψε την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο, πανηγυρίζοντας το κύπελλο του 2001 εναντίον του Ολυμπιακού (έπαιξε αντί του προερχόμενου από τραυματισμό Τοχούρογλου). Προτού επιστρέψει στην Αυστραλία, αγωνίστηκε σε Κροατία (Ντιναμό Ζάγκρεμπ) και Σουηδία (Χάμαρμπι και Έλφσποργκ).
Διπλό στην Τούμπα με γκολ οφσάιντ
Το Φεβρουάριο του 2014 οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί στη φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Και όπως είχε συμβεί το 1999, γηπεδούχος στο πρώτο ματς ήταν ξανά ο ΠΑΟΚ.
Ο φίλαθλος κόσμος είχε σπεύσει να εξαντλήσει τα εισιτήρια, παρά το γεγονός ότι η ομάδα του Χουμπ Στέφενς δεν βρίσκονταν σε «καλό φεγγάρι», μετρώντας δύο σερί εκτός έδρας ήττες στο πρωτάθλημα με 2-1 από τον Παναθηναϊκό και τον Αστέρα Τρίπολης. Μάλιστα, μετά τον αγώνα με τους «πράσινους», οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν βρεθεί στην προπόνηση, ζητώντας εξηγήσεις για τις κακές εμφανίσεις και την αδυναμία της ομάδας τους να εξασφαλίσει θετικά αποτελέσματα στα παιχνίδια της μακριά από τη Θεσσαλονίκη.
Παρουσία του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί ο ΠΑΟΚ γνώρισε την ήττα με 1-0 με το γκολ του Λίμα στο 59΄, το οποίο κακώς κατακυρώθηκε, αφού ο σκόρερ ήταν σε θέση οφσάιντ (διαιτητής του αγώνα ήταν ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σταρκ).
Μια εβδομάδα αργότερα, η αποστολή του Δικεφάλου ταξίδεψε στη Λισαβώνα απόντος του Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Ο ΠΑΟΚ το πάλεψε όσο μπορούσε, δέχθηκε ωστόσο και τα τρία τέρματα της ήττας του στο τελευταίο εικοσάλεπτο, διάστημα στο οποίο έμεινε με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής με κόκκινη κάρτα του Κώστα Κατσουράνη (την τριετία 2006-2009 φορούσε τη φανέλα της Μπενφίκα).
Μετά τη ρεβάνς της Πορτογαλίας, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 2-0 στο Παγκρήτιο του Εργοτέλη, αλλά στο τελευταίο 20λεπτο δέχθηκε δύο γκολ, παραχωρώντας ισοπαλία με 2-2. Τέσσερις ώρες περίπου μετά τη λήξη του αγώνα, η ΠΑΕ ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας με τον Στέφενς (τον διαδέχθηκε μέχρι το τέλος της σεζόν ο Γιώργος Γεωργιάδης).
ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
Εντυπωσιακή ήταν η πορεία της Μπενφίκα στο Γιουρόπα Λιγκ εκείνης της περιόδου μετά την πρόκριση της επί του ΠΑΟΚ. Οι Πορτογάλοι είχαν φθάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, έχοντας αποκλείσει διαδοχικά την Τότεναμ, την Άλκμααρ και τη Γιουβέντους. Ο τελικός στο Τορίνο κόντρα στη Σεβίλλη κρίθηκε στα πέναλτι (χωρίς σκορ ολοκληρώθηκαν ο κανονικός αγώνας και η παράταση), όπου οι Ισπανοί επικράτησαν με 4-2.
Πλέον, στα ματς που ακολουθούν στα τέλη Αυγούστου, ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει, στην τρίτη κόντρα του με την Μπενφίκα, να επιβάλλει το δικό του νόμο…
ΤΟ 2002
Αντίπαλος με την άσημη Λεϊσόες
Φτωχή είναι η προϊστορία του ΠΑΟΚ κόντρα σε ομάδες της Πορτογαλίας, αφού, εκτός από την Μπενφίκα, έχει τεθεί αντιμέτωπος μόνο με μία ακόμη ομάδα από τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Στον α΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της σεζόν 2002-03 είχε… καταφέρει να χάσει με 2-1 στο πρώτο ματς από τη Λεϊσόες, ομάδα Γ΄ κατηγορίας! (σκόρερ των φιλοξενούμενων ο Κουκιέλκα).
Στη ρεβάνς της Τούμπας, πάντως, η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη είχε φροντίσει από νωρίς ν΄ αποκαταστήσει την τάξη. Με τη συμπλήρωση του πρώτου τετάρτου είχε πετύχει ήδη δύο γκολ (Σαλπιγγίδης, Οκκάς), ενώ στο β΄ μέρος σκόραρε άλλες δύο φορές (Κουτσόπουλος, Οκκάς). Λίγο πριν το τέλος του αγώνα οι φιλοξενούμενοι διαμόρφωσαν το τελικό 4-1.
ΠΗΓΗ : FORZA