«Θα καταργήσουμε τις Πανελλήνιες»

Ένα διαφορετικό καθεστώς εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του με αφορμή την έναρξη των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί σφοδρή κριτική για το σημερινό σύστημα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και κατάργησης του κάνοντας λόγο για «ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου οι πανελλαδικές εξετάσεις ήταν πάντα «μια “δοκιμασία” μεγάλης διάρκειας, μια μαραθώνια κούρσα με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και για τις οικογένειές τους».

«Η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και η κοινωνία πια γνωρίζει καλά ότι είναι άδικες, ότι ενισχύουν την ταξικότητα της εκπαίδευσης, τον ανταγωνισμό και τους αποκλεισμούς, ότι είναι διαβλητές όπως έδειξε ή ίδια η ζωή» συνεχίζει την κριτική του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει επίσης η φετινή διαδικασία εξετάσεων των μαθητών της Α΄ Λυκείου καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ότι στόχος τους είναι «η μείωση του αριθμού των αποφοίτων του Γενικού Λυκείου και η βίαιη εξώθηση των μαθητών και μαθητριών στην πρόωρη άτυπη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο και στην απλήρωτη  και εκμεταλλευτική μαθητεία».

Υποστηρίζει, δε, ότι με τα 1.570.000 ευρώ που δόθηκαν για την κατάρτιση της Τράπεζας Θεμάτων θα μπορούσαν να είχαν προσληφθεί 1.000 αναπληρωτές για να αντιμετωπιστεί ένα σημαντικό μέρος των κενών στα σχολεία της επικράτειας.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ,

«η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς :

– Θα καταργήσει το νόμο περί «νέου λυκείου» και θα αποδεσμεύσει άμεσα τις εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα θα επανεξετάσει το ατελείωτο πλέγμα εξετάσεων και θα το αντικαταστήσει με ένα διαρκή πολύπλευρο έλεγχο των γνώσεων των μαθητών που δεν θα διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως δεν θα δημιουργεί στους μαθητές και στις μαθήτριες το αίσθημα της απόρριψης και της αποτυχίας.

– Θα ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους εκπαιδευόμενους, όλη την ελληνική κοινωνία για την ανασυγκρότηση της δημόσιας παιδείας που επιβάλλεται.Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν ξεκάθαρο στόχο να διασφαλίσει το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, γι αυτό προτείνει:

– 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

– Ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης και μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση,

– Ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

– Ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας»

Πηγή : protothema.gr