Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπους στη ΔΕΘ, ρωτήθηκε για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.
Είπε χαρακτηριστικά:
«Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να μιλήσει για προνομιακή μεταχείριση στα θέματα των ομάδων της Θεσσαλονίκης, όταν όλες σχεδόν οι ομάδες των Αθηνών έχουν αποκτήσει το γήπεδό τους. Έχουν αποκτήσει το γήπεδό τους ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και για τον Παναθηναϊκό υπάρχουν συζητήσεις όπως ξέρετε εδώ και καιρό, και βεβαίως αρκετά άλλα ερασιτεχνικά σωματεία. Στη Θεσσαλονίκη δεν έχει γίνει αυτό.
Με τον ΠΑΟΚ ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχουμε ανοίξει μια συζήτηση εδώ και δύο χρόνια. Οι άνθρωποι του ΑΣ ΠΑΟΚ με το ταμείο Εθνικής Άμυνας έχουν συζητήσει αρκετά για έναν περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου.
Για να καταλάβει και ο κόσμος: Εκεί που είναι η Τούμπα σήμερα, ήταν στρατόπεδο. Δόθηκε στον ΠΑΟΚ το μέσο κομμάτι και υπάρχει μια περιοχή 21 στρεμμάτων που είναι ένας δακτύλιος γύρω από το γήπεδο, η οποία δεν μπορεί να έχει και άλλη χρήση… Δηλαδή δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Αυτή η έκταση ανήκει ακόμη στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και μαζί και ένα κομμάτι που έχει καταπατηθεί (εκεί που είναι το κολυμβητήριο) από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο ΠΑΟΚ ήθελε να συζητήσουμε για να εφαρμόσουμε τον νόμο που έλεγε ότι αυτά τα 21 στρέμματα θα τα αποτιμήσουμε και το 5% της αντικειμενικής τους αξίας θα είναι ένα έσοδο προς το Ταμείο, το οποίο θα πληρώνει σαν μηνιαία καταβολή για τα επόμενα 100 χρόνια που θα παραχωρηθεί η χρήση της έκτασης.
Ο ΠΑΟΚ είπε όμως ότι δεν είναι δυνατόν να δίνονται όλα στις ομάδες των Αθηνών και εμείς να ζητάμε μια έκταση (η οποία δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο) και να πληρώνουμε ένα ενοίκιο. Δεν πιστεύω ότι είχε πρόβλημα να δώσει τα 9.000 ευρώ που είχαν συμφωνηθεί…
Με τον Πρωθυπουργό συμφωνήσαμε ότι οφείλει η Πολιτεία τουλάχιστον αυτό: να κάνει το πρώτο βήμα και να παραχωρήσει στον ΠΑΟΚ αυτήν την έκταση. Παράλληλα όμως με την παραχώρηση της έκτασης, πρέπει να υπάρξει και μια πολιτική η οποία θα πρέπει να διευκολύνει την ανέγερση του νέο γηπέδου, που θα μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες υψηλού επίπεδου, όπως πχ ένα τελικό Europa League στη Θεσσαλονίκη κτλ. Κάτι τέτοιο απαιτεί ένα γήπεδο περίπου 40-43.000 θέσεις νομίζω.
Έτσι θα έπρεπε να γίνει και ένας νόμος που θα βοηθάει να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα πολεοδομίας, χωροταξίας, αδειών για να μη φτάσουμε σε 10 χρόνια για να αδειοδοτηθεί. Με τον Πρωθυπουργό συμφωνήσαμε και το ανακοίνωσε κι εκείνος και εγώ στον ΠΑΟΚ, ότι το πρώτο στάδιο θα είναι από το ΤΕΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) να παραχωρηθούν αυτά τα 21 στρέμματα στον ΠΑΟΚ για τα επόμενα τουλάχιστον 100 χρόνια, και παράλληλα τα δικαιώματα που υπάρχουν για τις χρήσεις εκείνων των εκτάσεων που έχουν καταπατηθεί (από τον Δήμο Θεσσαλονίκης) και να περάσουν κατεύθειαν στον ΑΣ ΠΑΟΚ. Έτσι θα μπορεί να μιλήσει ο ΠΑΟΚ με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, για να δουν αν αυτές τις εκτάσεις μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για το γήπεδο ή όχι.
Το δεύτερο που είπαμε στον ΠΑΟΚ είναι ότι εμείς είμαστε στη διάθεσή του (ως Υπουργείο Άμυνας) για να προχωρήσει πιο γρήγορα το έργο. Θα κάνουμε μια τροπολογία μέσα στην εβδομάδα και η κυρία Κόλλια θα την καταθέσει στη Βουλή στο επόμενο νομοσχέδιο για τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη και ζητώ τη στήριξη όλων των κομμάτων, που πιστεύω ότι θα την έχουμε.
Αμέσως μετά, αφού πάρει τη χρήση του περιβάλλοντα χώρου της Τούμπας ο ΑΣ ΠΑΟΚ, θα ξεκινήσουν υπό την κ. Νοτοπούλου (ως Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης) οι συζητήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία για τις άλλες δύο τροπολογίες που πρέπει να καθορίζουν το πολεοδομικό. Έτσι τουλάχιστον μέχρι την αρχή του 2019 να ξέρει ο ΠΑΟΚ ότι μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες για το νέο του γήπεδο.
Δε σας κρύβω ότι επειδή ακριβώς κι άλλες ομάδες μπορεί να έχουν ανάγκες, επικοινώνησα με τη διοίκηση του Άρη, θα επικοινωνήσω και με του Ηρακλή, της Καλαμαριάς να δούμε που μπορούμε να βοηθήσουμε. Και με τον Μακεδονικό μιλήσαμε. Αντί να υπάρχουν παλιά κλειστά στρατόπεδα, τα οποία έχουν μετατραπεί σε χώρους χρήσης ναρκωτικών ή σε χώρους εκτροφής ποντικιών, προτιμώ να τα πάρει μια ομάδα να κάνει γήπεδα και γυμναστήρια για νέα παιδιά να μπορούν να αθλούνται ή να φιλοξενούνται αγώνες μεγάλου βεληνεκούς, όπως το γήπεδο της Τούμπας. Από ότι φαίνεται από τα πρώτα σχέδια που είδα, η Νέα Τούμπα θα γίνει ένα στολίδι!
Είμαστε στη διάθεση όλων των ομάδων (όχι μόνο της Θεσσαλονίκης) να βοηθήσουμε με όλη μας την καρδιά…».