Έστησαν φιλικό με 100.000 δολάρια! (videos)

Ήταν στημένο το φιλικό Νότια Αφρική – Γουατεμάλα 5-0, παραμονές του Μουντιάλ του 2010 στην αφρικάνικη χώρα;

Σύμφωνα με μία έκθεση, που υπάρχει στη ΦΙΦΑ, ναι..

H παγκόσμια ομοσπονδία κάνει έρευνα για στημένους αγώνες και όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, το συγκεκριμένο παιχνίδι, με βάση και στοιχεία από την έκθεση της ΦΙΦΑ, ήταν στημένο.

Μία εταιρία από την Σιγκαπούρη(!) προσφέρθηκε να αναλάβει τα έξοδα για τους διαιτητές για κάποια φιλικά πριν το Μουντιάλ του 2010, με επιστολή που έστειλε στην Ομοσπονδία της Νότιας Αφρικής.

fixing

Ανάμεσά τους ήταν και το φιλικό Νότια Αφρική – Γουατεμάλα 5-0, στο οποίο υπήρξε περίεργος στοιχηματισμός στα γκολ του αγώνα. Κάποιοι έπαιζαν ακόμη και την ώρα του αγώνα μεγάλα ποσά ότι θα μπουν 4 γκολ και άνω στο παιχνίδι αυτό.

Σ΄ αυτο το φιλικό έπαιξε διαιτητής ο Ιμπραήμ Τσαϊμπού από τη Δημοκρατία του Νίγηρα (με δύο βοηθούς από την… Τανζανία), ο οποίος έδωσε τρία ανύπαρκτα πέναλτι. Τα δύο στους γηπεδούχους (ένα για χέρι πολύ έξω από την περιοχή, το άλλο χωρίς να υπάρχει καμιά απολύτως παράβαση) κι ένα στους φιλοξενούμενους (απολύτως καμία παράβαση), που το έχασαν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφει ο γνωστός για τις έρευνές του για στημένους αγώνες, Καναδός Ντέκλαν Χιλ, ο διαιτητής πήγε πριν το παιχνίδι σε μια Τράπεζα του Γιοχάνεσμπουργκ και έστειλε 100.000 δολλάρια, που είχε σε μία σακούλα, στην πατρίδα του.

Δείτε τα γκολ από το παιχνίδι Νότια Αφρική – Γουατεμάλα και τα πέναλτι που σφύριξε ο Τσαϊμπού…

Ο συγκεκριμένος διαιτητής, που αποσύρθηκε το 2011, σε όσα φιλικά έπαιζε, συνήθως έμπαιναν πολλά γκολ.

Μετά το επίμαχο παιχνίδι, σφύριξε τα φιλικά Νιγηρία – Αργεντινή 4-1 και Eκουαδόρ – Βενεζουέλα 4-1. Και στα δύο παιχνίδια, έδωσε από δύο πέναλτι!

Στο φιλικό της Νιγηρίας, και τα δύο πέναλτι ήταν ανύπαρκτα και προκάλεσαν πολλές διαμαρτυρίες. Μάλιστα το πέναλτι της Αργεντινής δόθηκε στο 98′ (κράτησε 8 λεπτά καθυστερήσεις σε φιλικό που ήταν 4-0) και με την απόφαση του Τσαϊμπού γελούσαν και οι Αργεντίνοι, αφού η φάση ήταν 100% καθαρή.

Δείτε και τα γκολ από το φιλικό Νιγηρία – Αργεντινή και τα πέναλτι, που σφύριξε (γελάει ο κόσμος)…

Δείτε και τα πέναλτι στο Εκουαδόρ – Βενεζουέλα…

http://www.youtube.com/watch?v=umyKBV4zYl8