Δεκατρία χρόνια μετά, ο Σικάμπαλα θα διαβεί ως αντίπαλος το κατώφλι της Τούμπας και η FORZA θυμάται…
Η προσφώνηση του πλήρους ονοματεπωνύμου του, είχε γίνει ήχος κλήσης κινητού. Η Τούμπα τον έζησε λίγο αλλά δεν θα τον ξεχάσει ποτέ.
Πως γίνεται ένας ποδοσφαιριστής να έχει αγωνιστεί σε μόλις 28 αναμετρήσεις με την φανέλα του ΠΑΟΚ, να σηκώσει τόσες πολλές συζητήσεις και να «κουβαλάει» ένα κάρο ιστορίες; Η απάντηση είναι απλή. Και δίνεται σε μόλις πέντε λέξεις. Μαχμούντ Αμπντέλ Ραζέκ Φαντλάλα Σικαμπάλα.
Στο άκουσμα αυτού του ονοματεπώνυμου, ανοίγει ένας φάκελος με πολλές ιστορίες, για έναν ποδοσφαιριστή, που ασχολήθηκαν αρκετοί με το ταλέντο του, εκτός από εκείνον…
Ίσως αυτή να είναι και μια από τις πλέον εύστοχες ατάκες που έχουν ακουστεί για τον Αιγύπτιο, από τους ανθρώπους που τον έζησαν το διάστημα που βρισκόταν στον Δικέφαλο.
Το κουβάρι της ιστορίας του Σικαμπάλα άρχισε να ξετυλίγεται στα τέλη του 2004. Στον ΠΑΟΚ είχε προταθεί από έναν ατζέντη, που κατά σύμπτωση, ήταν «κοντοχωριανός» του Γιάννη Γούμενου, ο οποίος έδωσε εντολή στον Γιώργο Κωστίκο να πάει στην Αίγυπτο να τον δει!
Έτσι κι έγινε. Ο τότε τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, ταξίδεψε στο Κάιρο για να παρακολουθήσει δια ζώσης τον 18χρονο μεσοεπιθετικό. Η απόφαση για την απόκτησή του λαμβάνεται χωρίς πολλά – πολλά από την διοίκηση Γούμενου, με τον ΠΑΟΚ να κάνει διπλή κίνηση, καθώς απέκτησε και τον Αμρ Μέγκαχεντ. Η υπόθεση Σικαμπάλα «κολλάει» και φτάνει μέχρι την ΦΙΦΑ. Ο «Σίκα» μένει ουσιαστικά «εγκλωβισμένος» ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ζάμαλεκ, την ώρα που ο Μέγκαχεντ έχει ήδη ενσωματωθεί στον ΠΑΟΚ από τις αρχές του 2005.
Η «νίκη» του ΠΑΟΚ έρχεται τον Απρίλιο και πλέον ο ποδοσφαιριστής έχει δικαίωμα ενσωμάτωσης στον Δικέφαλο από τη πρώτη μέρα του Ιουλίου, με τη Ζάμαλεκ να εισπράττει μόλις 200.000 δολάρια. Ενας γάμος που αρχικά κρίθηκε παράνομος, νομιμοποιήθηκε, και ο Σικαμπάλα ξεκινά με το… αριστερό. Ο ΠΑΟΚ τον περιμένει στην Θεσσαλονίκη στις 2 Ιουλίου 2005 και ο Σικαμπάλα φτάνει τρεις μέρες μετά. «Καλώς ήρθες και… 2.000 πρόστιμο». Δεν ήθελαν και πολύ οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ για να καταλάβουν πως έχουν στην διάθεσή τους όχι απλά ένα ακατέργαστο διαμάντι, αλλά ένα «ατίθασο άλογο».
Ένα παιδί που άφηνε την πατρίδα του για να αξιοποιήσει το μεγάλο του ταλέντο. Και το ταλέντο του το καταλάβαινες από τη μια προπόνηση. Ο Σικαμπάλα, κατά το κοινώς λεγόμενο, το είχε. Της… μιλούσε της μπάλας. Και τέτοιους ποδοσφαιριστές η Τούμπα τους γουστάρει, τους καψουρεύεται και βρίσκει τρόπο να τους αποθεώνει. Το σύνθημα «μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα, Σικαμπάλα» αποτελεί τον ορισμό του τρόπου σκέψης του ΠΑΟΚτσή. Εβλεπε έναν νεαρό Αιγύπτιο βιρτουόζο και για να τον ανεβάσει του ζητούσε να… διδάξει ποδόσφαιρο στον κάτοχο της χρυσής μπάλας το 1999. Ο Σικαμπάλα έκανε ντεμπούτο τον Αύγουστο του 2005, με τον ΠΑΟΚ να γνωρίζει την ήττα από την Ξάνθη με 1-0. Το πρώτο του 90λεπτο ήρθε ένα μήνα μετά, σε μια νίκη του ΠΑΟΚ με αντίπαλο το Αιγάλεω με 2-0 στην Τούμπα. Δυο εβδομάδες αργότερα, ο ΠΑΟΚ, με προπονητή πλέον τον Γιώργο Κωστίκο, το άνθρωπο που «τσέκαρε» τον Σικαμπάλα στην Αίγυπτο, πήγε στο «Γ. Καραϊσκάκης», σε μια κεκλεισμένων των θυρών αναμέτρηση. Ο «Σίκα» μένει στον πάγκο. Στο 59′ ο Ολυμπιακός ανοίγει το σκορ με απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ του Γιάγια Τουρέ. Στο 61′ ο Κωστίκος κάνει την πρώτη του αλλαγή. Ο Μαλαδένης δίνει την θέση του στον Σικαμπάλα. Πέντε λεπτά αργότερα, ο Αιγύπτιος «σερβίρει» στον Κωνσταντινίδη το 1-1. Περνάνε άλλα πέντε λεπτά και το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Δέκα λεπτά στο «Γ. Καραϊσκάκης» και ο Σικαμπάλα με δυο ασίστ έχει συμβάλει στη μετατροπή του 1-0 σε 1-2. Ο ΠΑΟΚ νίκησε και ο Σικαμπάλα έγινε σημείο αναφοράς….
Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΥΛΑΒΙΑ, Η ΑΝΕΜΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Η άδεια που έγινε αντίο
Ο Σικαμπάλα κλήθηκε, συν τοις άλλοις, να διαχειριστεί την εκτόξευση που έφερε η νίκη επί του Ολυμπιακού με την υπογραφή του…
Ο Αιγύπτιος φαινόταν πως είναι ένα περίεργο παιδί. Βασικά, φαινόταν πως ήταν ακόμα… παιδί. «Επαρχιώτης» από το Ασουάν, του αιγυπτιακού νότου, δεν ήξερε λέξη αγγλικά, ένιωθε ξένος μεταξύ ξένων, ο φροντιστής Γιασέρ Ζεϊνό, ήταν ο μόνος, με τον οποίο μπορούσε να συννενοηθεί! Και φυσικά, ο Μέγκαχεντ, πως ως «πρωτευουσιάνος” και γόνος αστικής οικογένειας, είχε περισσότερο «αέρα», έψαχνε άλλες παρέες.
Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ προσπαθούσαν να τον βάλουν σε καλούπια και εκείνος έδειχνε να μη θέλει.
Η πορεία που ακολούθησε η καριέρα του απέδειξε πως το θέμα δεν ήταν ότι δεν ήθελε. Δεν μπορούσε… Ως Αιγύπτιος, που σεβόταν τον εαυτό του, η σχέση του με την θρησκεία ήταν δυνατή. Ακολουθούσε πιστά το Ραμαζάνι και κάθε άλλη θρησκευτική γιορτή. Τον Φεβρουάριο του 2006 ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό. Μετά τις δυο ασίστ του πρώτου γύρου, ο Σικαμπάλα αυτή τη φορά σκόραρε, ένα γκολ που δεν ήταν αρκετό, καθώς ο Δικέφαλος ηττήθηκε με 2-1. Ο αστικός μύθος θέλει τον Σικαμπάλα να μην δέχεται να πιει νερό στο ημίχρονο, λόγω Ραμαζανίου. Από τις 25 Μαρτίου μέχρι και τις 9 Απριλίου 2006, ο ΠΑΟΚ κάνει τρεις διαδοχικές νίκες με τον Σικαμπάλα να μοιάζει συνολικά τέσσερις ασίστ. Σε εκείνο το διάστημα, στην Τούμπα βρέθηκε το Αλ Τζαζίρα για να καλύψει τα αγωνιστικά βήμα του Σικαμπάλα στην Ελλάδα, που έμελλε να είναι τα τελευταία με την φανέλα του ΠΑΟΚ. Στις 16 Απριλίου αγωνίζεται κόντρα στον Λεβαδειακό, και λίγες ημέρες αργότερα παίρνει 4ήμερη άδεια με αφορμή την διακοπή του πρωταθλήματος για το Πάσχα. Φεύγοντας, είχε βγάλει και εισιτήρια επιστροφής στην Θεσσαλονίκη, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Το περιβάλλον του στην Αίγυπτο του έταζε λαγούς με πετραχήλια και ο «Σίκα» άφησε τα πράγματά του στην Θεσσαλονίκη και δεν γύρισε να τα πάρει…
«Ιθάκη» του η Ζάμαλεκ
Η… άτακτη φυγή του Σικαμπάλα τον Απρίλιο του 2006 άνοιξε δικαστικό μέτωπο με τον Ζάμαλεκ, η οποία και κράτησε για δυο χρόνια.
Ο Αιγύπτιος επέστρεψε στην Ζάμαλεκ, με την ομοσπονδία της χώρας να εκδίδει προσωρινό δελτίο αν και ο ΠΑΟΚ είχε στα χέρια του συμβόλαιο με τον ποδοσφαιριστή ο οποίο πήρε… μονομερή μεταγραφή στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε. Ο ΠΑΟΚ δικαιώθηκε το 2008, και έλαβε 900.000 ευρώ, εκ των οποίων το 25% καρπώθηκε ο τότε δικηγόρος της ΠΑΕ, Μάκης Στάμος, με βάση την συμφωνία των δυο πλευρών. Η αγωνιστική του πορεία δεν ήταν ποτέ αυτή που πολλοί περίμεναν, αυτή που… προδίκαζε το ταλέντο του, το οποίο νικήθηκε από τον χαρακτήρα του. Η καλύτερή του αγωνιστική σεζόν ήταν αυτή του 2010-11 όταν και έγραψε 15 γκολ και 12 ασίστ. Στις αρχές του 2010 γεύτηκε την χαρά της κατάκτησης του Παναφρικανικού κυπέλλου με την Αίγυπτο, έχοντας όμως ελάχιστη συμμετοχή στους αγώνες της τελικής φάσης. Τον Ιανουάριο του 2014, γίνεται κάτι το αναπάντεχο. Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας έκανε κίνηση για την απόκτησή του, και ο Σικαμπάλα έγινε κάτοικος Πορτογαλίας. Στα 28 του, ο Σικαμπάλα επέστρεψε στην Ευρώπη, αφού έκανε και ένα πέρασμα από τα Εμιράτα. Για τους Πορτογάλος, ίσχυσε τελικά το «δεν ξέρατε, δεν ρωτήσατε;» Με την πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ αγωνίστηκε σε μια αναμέτρηση. Την σεζόν 2014-15 ο Σικαμπάλα δεν έγραψε ούτε μια συμμετοχή στην Σπόρτινγκ και τον Σεπτέμβριο του 2015, έφυγε από την Λισαβόνα και δεν γύρισε ποτέ. Λες και η Ζάμαλεκ τον είχε δεμένο με έναν αόρατο ιστό που τον τραβούσε πίσω κάθε φορά που επιχειρούσε ένα βήμα μακριά της. Για την Ζάμαλεκ είναι ένας ήρωας, για όλες τις υπόλοιπες ομάδες είναι μια χαμένη ευκαιρία.
ΠΑΡΑΛΙΓΟ… «ΠΡΑΣΙΝΟΣ»
Τον «έταξε» ο Τσάκας
Την επόμενη σεζόν της καλύτερής του παρουσίας με την Ζάμαλεκ, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2011, ο Παναθηναϊκός ζει στον αστερισμό του υποψήφιου αγοραστή του, του πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ, με τον Βλάση Τσάκα να φέρνει στο προσκήνιο τον Σικαμπάλα. «Έχουµε κλείσει ποδοσφαιριστή, που το όνοµά του αρχίζει από… σίγµα, αλλά αυτός δεν είναι ο Σισέ. Θα φέρουµε άλλον παιχταρά που έχει παίξει στο ελληνικό πρωτάθληµα. Τον έχω δει σε dvd και βγάζει μάτια!» δήλωνε τότε ο εκπρόσωπος του πρίγκιπα. Η… φούσκα Αλ Σαούντ «έσκασε» και τελικά ο Σικαμπάλα επέστρεψε στο Ελληνικό πρωτάθλημα φέτος, για λογαριασμό του Απόλλωνα Σμύρνης. Στα ποδοσφαιρικά του τελειώματα…
Πηγή : FORZA