Οι καλοκαιρινές μεταγραφές έχουν κάνει απόσβεση των χρημάτων τους;
Μεταγραφές. Το όπιο το λαού, που τρελαίνεται να βλέπει τα νέα πρόσωπα να μπαίνουν μέσα και να τα σαρώνουν όλα. Μόνο που σπανίως γίνεται έτσι. Διότι το ποδόσφαιρο και δη στο επαγγελματικό επίπεδο δεν είναι video – game.
Είναι πια σχεδόν αδύνατον για έναν παίκτη, όποιος κι αν είναι αυτός, να τα σαρώσει όλα από την πρώτη στιγμή. Χρειάζεται προσαρμογή, ενσωμάτωση και χρόνος, ώστε να δημιουργηθούν εκείνοι οι αυτοματισμοί που θα επιτρέψουν σε ένα νέο πρόσωπο να φανεί και να κάνει την διαφορά.
Μην το πάτε πολύ μακριά. Δεν χρειάζεται το παράδειγμα του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος ζορίζεται στους πρώτους του μήνες στο νέο περιβάλλον της Γιουβέντους. Ας μείνουμε στον μικρόκοσμο του ΠΑΟΚ.
ΖΟΡΙΑ
Ολόκληρη η πρώτη σεζόν του ανίκητου πια Φερνάντο Βαρέλα ήταν ανιχνευτική, προβληματική. Ο υπερπολύτιμος Χοσέ Κρέσπο άργησε να βρει τα πατήματα του. Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια στην επιστροφή του στον ΠΑΟΚ βρήκε ρυθμό μόνο στο δεύτερο μισό της σεζόν, ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ άρχισε να αναγνωρίζεται στην δεύτερη χρονιά του, οι πρώτοι μήνες του Μαουρίσιο ήταν μέτριοι, ο Ελ-Καντουρί ήταν αόρατος πέρσι, τα παραδείγματα είναι ατέλειωτα. Μην κοιτάτε τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς που τα σάρωσε όλα από το ξεκίνημα και δεν σταματιέται. Ο τύπος είναι από άλλο ανέκδοτο, είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
ΚΟΣΤΟΣ Vs ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
Μπορεί να υπάρχει η πεποίθηση ότι ο ΠΑΟΚ ξόδεψε μία περιουσία σε μεταγραφές, όμως η αλήθεια είναι ότι έκανε απολύτως στοχευμένες κινήσεις, χωρίς παραλογισμούς. Από τα 6 νέα αποκτήματα, χρήματα σε ομάδες δόθηκαν μόνο για δύο (Λέο Ζαμπά, Άκπομ), δύο ήρθαν ελεύθεροι (Βέρνμπλουμ, Χατσερίδης) και άλλοι δύο (Καρέλης, Τόσκα) ως δανεικοί. Εκεί που έπεσαν τα… φράγκα ήταν στους μισθούς, αφού τρία από τα νέα πρόσωπα (Βέρνμπλουμ, Χατσερίδης, Λέο Ζαμπά) έχουν ετήσιες απολαβές αρκετά άνω του ενός εκατομμυρίου ετησίως, ενώ μεγάλα συμβόλαια έχουν και οι Άκπομ, Καρέλης, Τόσκα. Υπό αυτό το πρίσμα ήταν λογικό οι προσδοκίες να είναι αυξημένες.
ΔΙΠΛΗ ΕΞΙΣΩΣΗ
Όλες οι νέες μεταγραφές θεωρούνται μέχρι στιγμής rotation players, κανένας δηλαδή δεν έχει πάρει φανέλα βασικού σπίτι κι αυτό διαβάζεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος λέει πως ο ΠΑΟΚ έχει ένα ισχυρό / ποιοτικό κορμό και πρέπει να φτύσεις αίμα για να μπεις μέσα σε αυτόν, ο δεύτερος ο λογικός. Οι νέοι θέλουν χρόνο. Τον λιγότερο χρόνο (κάτι όχι τυχαίο) τον θέλει αυτός που ήρθε πιο νωρίς. Ο Λέο Ζαμπά με το εξωγήινο παιχνίδι του στην Λευκορωσία (2 γκολ, 2 ασίστ) έχει ξεκινήσει ήδη την απόσβεση και δείχνει ότι είναι… άλλο επίπεδο.
ΖΑΜΠΑ ΣΕ… ΛΕΟ
Το γεμάτο θάρρος παιχνίδι του απέναντι στην Τσέλσι, το εντυπωσιακό του παιχνίδι στο Ηράκλειο, μερικά φοβερά χάι-λάιτ με Σπαρτάκ Μόσχας και Βασιλεία, το απίθανο γκολ με την Γάνδη στο καλοκαιρινό φιλικό δείχνουν ότι ο 20χρονος εξτρέμ το έχει. Όταν γίνει πιο ομαδικός, πιο τακτικός και μάθει καλύτερα το συνδυαστικό ποδόσφαιρο, θα ανέβει ακόμα περισσότερο. Τα 3 γκολ και οι 2 ασίστ στις πρώτες 11 συμμετοχές (σε 693 αγωνιστικά λεπτά) πραγματικά δεν λένε τίποτα, μπροστά σε αυτά που μπορεί να δώσει.
ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΡΙΓΙΟ
Έχουν την ατυχία να βλέπουν μπροστά τους έναν σέντερ-φορ που κάνει γκολ την μισή φάση και ο οποίος συνεργάζεται τέλεια με την υπόλοιπη ομάδα. Όσο ο Πρίγιοβιτς είναι σε τέτοια κατάσταση και όσο ο Λουτσέσκου επιμένει να παίζει με ένα επιθετικό (γιατί να αλλάξει μία πετυχημένη συνταγή;) τα λεπτά συμμετοχής του Νίκου Καρέλη (184’) και του Τσούμπα Άκπομ (71’) θα είναι σποραδικά και μετρημένα. Ο Έλληνας επιθετικός με την εμφάνιση του στην Κρήτη επί του ΟΦΗ, όπου ξεκίνησε βασικός έδειξε ότι είναι πιο πάνω στην ιεραρχία από τον Άγγλο που μετρά πέντε ολιγόλεπτες συμμετοχές ως αλλαγή και ένα μυθικό ακυρωθέν γκολ στην Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο.
Δηλαδή αυτό είναι ο Βέρνμπλουμ;
Τόσος ντόρος όλο το καλοκαίρι, λογικό ο κόσμος να περιμένει κάτι μεταξύ του Πολ Πογκμπά και του Κασεμίρο. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.
Η καθυστερημένη ενσωμάτωση του Πόντους Βέρνμπλουμ στην ομάδα στα τέλη Αυγούστου, αλλά και το γεγονός ότι έπεσε κατευθείαν στα βαθιά, χωρίς να μπει στην εξίσωση της ομάδας τον έκανε να φαίνεται ένας average, συνηθισμένος παίκτης.
Μετρά 243 αγωνιστικά λεπτά (με τον Άρη έβγαλε σχεδόν ένα ημίχρονο ως στόπερ) και τα νούμερα του σε σωστές ενέργειες, κερδισμένες μονομαχίες είναι πεσμένα σε σχέση με άλλες σεζόν. Δεν έχει ακόμα κάποια αξιομνημόνευτη ενέργεια (γκολ ή ασίστ), κλωτσάει αρκετά (ήδη 3 κάρτες) και δείχνει ότι δεν έχει δέσει ακόμα με το υπόλοιπο σύνολο.
Επειδή όμως είναι πολεμιστής, επειδή δείχνει ότι περνάει καλά στην πόλη, είναι αποφασισμένος να δουλέψει ακόμα πιο σκληρά για να το αλλάξει. Αρκεί να μπει και στο παρεΐστικο κλίμα της ομάδας και να βρει ρόλο κι εκεί.
Της αμύνης τα παιδιά
Είναι από τους παίκτες που δύσκολα περνούν το οπτικό τεστ του οπαδού. Είναι τόσο ψηλός, τόσο αδύνατος, με τόσο μακριά πόδια, που μοιάζει με… σκιάχτρο. Ενεπλάκη σε δύο σοβαρές γκέλες που όσο να είναι μένουν στην μνήμη. Ένα άτσαλο διώξιμο πάνω στον Κίτσιου που έφερε το 1-1 με τον Άρη και ένα εύκολο πέναλτι που έκανε στον Λουίζ Αντριάνο στον αγώνα της Τούμπας με την Σπαρτάκ Μόσχας, το οποίο όμως δεν κόστισε. Ο Εβγέν Χατσερίδης μπορεί να έχει το βαρύτερο συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ, όμως το σούπερ πετυχημένο δίδυμο Κρέσπο – Βαρέλα πολύ δύσκολα σπάει. Κι όμως στα δύο παιχνίδια πρωταθλήματος που έπαιξε ο Ουκρανός (Αστέρας Τρίπολης, Πανιώνιος) ο ΠΑΟΚ δεν δέχθηκε γκολ, ενώ δεν ηττήθηκε στα παιχνίδια Champions League (και τα δύο με την Σπαρτάκ, Βασιλεία εκτός) με αυτόν στην ενδεκάδα. Ο Δικέφαλος ήξερε ότι δεν πήρε τον πιο ταχύ αμυντικό του κόσμου, ωστόσο για παιχνίδια που ο ΠΑΟΚ αμύνεται πιο χαμηλά, και δέχεται πίεση εντός περιοχής, ο Χατσερίδης είναι πάντα πολύτιμος με τον όγκο του και την σωστή ανάγνωση των φάσεων. Παίκτης ειδικών συνθηκών είναι και ο Αλίν Τόσκα. Ο ΠΑΟΚ ήξερε ότι δεν πήρε τον Λίνο, αλλά έναν συνεπή αμυντικογενή μπακ, που θα είναι σε θέση να κρατάει την θέση του και να κάνει την δουλειά. Το σωστά τακτικό παιχνίδι του στην Λευκορωσία ήταν το καλύτερο του με τα ασπρόμαυρα (έπαιξε και με Άρη, Τσέλσι και το τελευταίο δεκάλεπτο με τον Ολυμπιακό) για τον Ρουμάνο ρολίστα ειδικών συνθηκών.
Πηγή : FORZA