Κατέβασε ρολά ο ΕΟΠΥΥ

Mετά την ΕΡΤ ήρθε και η σειρά του ΕΟΠΥΥ να κατεβάσει τα ρολά. Τα ιατρεία του θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Οι γιατροί θα πρέπει μέσα σε 7 μέρες να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν ή θα αποχωρήσουν από το δημόσιο σύστημα

«Εφόσον είμαστε και επίσημα σε διαθεσιμότητα, ας έρθουν να πάρουν τα πολυϊατρεία. Τότε όμως θα γίνει αντιληπτό τι σημαίνει κλειστό πολυϊατρείο» δήλωσε στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη”, ο Σάββας Παρασκευόπουλος πρόεδρος των γιατρών στη Β. Ελλάδα.

Με αναφορά τους στην εισαγγελία Θεσσαλονίκη, οι γιατροί τονίζουν πως υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία λόγω του κλεισίματος των πολυϊατρείων.

Α.Γεωργιάδης:

Σύμφωνα με τον υπουργό υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, οι ανασφάλιστοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα νέα Πολυϊατρεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούν να εξετάζονται από τους γιατρούς και να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις.

“Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει σε ένα μήνα, ενώ σε έξι μήνες θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος χωροταξιακός σχεδιασμός και οι συνενώσεις μονάδων με στόχο να υπάρχει τουλάχιστο μία, ανά Δήμο. Τότε θα ξεκινήσει η 24ωρη εφημερία τους. Με την ένταξη τους στο ΕΣΥ θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τα πολυϊατρεία με κοινοτικά κονδύλια και να αντικαταστήσουμε τον εργαστηριακό εξοπλισμό», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο υπουργος κάλεσε και πάλι τους διευθυντές των μονάδων να τις παραδώσουν στις τριμελείς επιτροπές του ΕΟΠΥΥ για διαφορετικά θα είναι υπεύθυνοι προσωπικά για οποιαδήποτε κλοπή η φθορά. «Τώρα που δημοσιεύτηκε ο νόμος στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» είπε ο κ. Γεωργιαδης.

«Δεν θα χάσουν τη δουλειά τους οι περισσότεροι γιατροί, απλώς θα είναι για ένα μήνα σε διαθεσιμότητα. Όταν λέμε ένα μήνα, εννοούμε στην πράξη ένα μήνα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την Πρώτη Γραμμή η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή.

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός έδωσε διευκρινίσεις για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων το διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας των Μονάδων Υγείας.

Θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δίκτυο των 5.000 συμβεβλημένων γιατρών του Οργανισμού, τα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ο ΕΟΠΥΥ απελευθερώνει πλήρως το όριο συνταγογράφησης για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και των νοσοκομείων, για έναν μήνα, δηλαδή όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή της λειτουργίας των Μονάδων Υγείας.