Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Greenpeace Ελλάδας, καθώς όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, στις 12 Ιουνίου αναμένεται να εγκριθεί από το συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, πρόταση του Έλληνα Υπουργού, κ. Μανιάτη, που ανοίγει ορθάνοιχτα τις πόρτες της Ευρώπης στα μεταλλαγμένα και τις πολυεθνικές που τα προωθούν, όπως η Monsanto.
Όπως αναφέρει η Greenpeace : Στείλε email ΤΩΡΑ στον κ. Μανιάτη και ζήτα του να μην γίνει ο πρώτος «Υπουργός Μεταλλαγμένων της Ελλάδας» επί ελληνικής προεδρίας και να ξεκινήσει τη συνολική αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα.
Μάλιστα, στην ιστοσελίδα της, δημοσιοποιεί το e-mail που η ίδια έστειλε τον υπουργό…
Κύριε Μανιάτη,
Στη διάρκεια συνάντησης των κρατών μελών της ΕΕ (Coreper) στις 28 Μαΐου, η πλειοψηφία συμφώνησε με την ελληνική πρόταση για τις εθνικές απαγορεύσεις καλλιέργειας μεταλλαγμένων. Δυστυχώς αυτό δεν συνιστά επιτυχία ούτε για το περιβάλλον ούτε για την ελληνική προεδρία. Η υποχρέωσή σας ως Υπουργός Περιβάλλοντος είναι να προστατεύετε το Περιβάλλον και όχι τις εταιρείες βιοτεχνολογίας. Παρ’ όλα αυτά, με την πρότασή σας, τους ανοίγετε ορθάνοιχτα τις πόρτες ώστε να προωθούν ευκολότερα τα μεταλλαγμένα τους στην Ευρώπη!
Η πρότασή σας προβλέπει ότι για να προχωρήσει ένα κράτος μέλος σε απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένου οργανισμού, πρέπει πρώτα να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκείνη θα αναλαμβάνει να ζητά από τις εταιρείες των μεταλλαγμένων να τα αποκλείουν όταν καταθέτουν αιτήματα για νέες καλλιέργειες! Ναι, είναι η ίδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εδώ και χρόνια πιέζει για την είσοδο των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, παρά την έντονη αντίδραση της κοινωνίας. Βάλατε δηλαδή το λύκο να φυλάει τα πρόβατα! Δεν γνωρίζω πολλούς συμπολίτες μας που θα ήταν περήφανοι για αυτό. Επιπλέον, η πρότασή σας συνεπάγεται ότι ένα κράτος μέλος που δεν θέλει να καλλιεργεί μεταλλαγμένα θα πρέπει πρώτα να ζητάει την άδεια από την εταιρεία βιοτεχνολογίας που προωθεί το προϊόν! Ουσιαστικά, οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων (όπως η Monsanto, η Syngenta, η DuPont) συναποφασίζουν με τις κυβερνήσεις για το πού θα καλλιεργηθούν μεταλλαγμένα στην Ευρώπη. Και εδώ δύσκολα μπορώ να εντοπίσω κάποιον συμπολίτη μας που θα ήταν περήφανος με ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Πιθανότατα θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρώτος «Υπουργός Μεταλλαγμένων της Ελλάδας» και μάλιστα επί ελληνικής προεδρίας.
Ίσως τελευταίο σωσίβιο, μοναδική ελπίδα μείωσης της αρνητικής εξέλιξης που έχετε δρομολογήσει, είναι – έστω και τελευταία στιγμή – να αναγνωρίσετε στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, στις 12 Ιουνίου, ότι το πλαίσιο αδειοδότησης των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη πρέπει να αναθεωρηθεί και να βελτιωθεί επειγόντως.
Σε κάθε περίπτωση, όπως γνωρίζετε, οι καταναλωτές στην Ελλάδα δεν θέλουν να τρώνε μεταλλαγμένα και οι αγρότες δεν θέλουν να τα καλλιεργήσουν. Η Greenpeace και οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες που στέκονται στο πλάι μας ζητώντας βιώσιμη γεωργία χωρίς μεταλλαγμένα και χημικά στην Ελλάδα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εναντίον οποιουδήποτε προσπαθεί να φέρει μεταλλαγμένα στη χώρα.
Η απαγόρευση των μεταλλαγμένων είναι βέβαιο ότι θα έρθει από τη δράση των ενεργών πολιτών.
Με εκτίμηση
Νίκος Χαραλαμπίδης,
Διευθυντής του ελληνικού
γραφείου της Greenpeace