Η επιστροφή ενός… παγκόσμιου

Αν τον δει κανείς στον δρόμο, σίγουρα δεν πρόκειται να τον γνωρίσει. Αν γυρίσει ο χρόνος 32 χρόνια πίσω, ίσως αρκετοί γνωρίσουν τον κύριο που είναι δεύτερος από τα δεξιά, ακριβώς δίπλα από τον Πάολο Ρόσι, που μόλις διακρίνεται στη φωτογραφία…

gentile1

Είναι ο Κλάουντιο Τζεντίλε, μεγάλη δόξα της Γιουβέντους στη δεκαετία του ’80, μαζί της κατέκτησε έξι πρωταθλήματα, ένα κύπελλο ΟΥΕΦΑ κι ένα κύπελλο Κυπελλούχων.

Το 1982 στα ισπανικά γήπεδα, συμμετείχε στην μεγάλη έκπληξη, που έφερε την Ιταλία στην 1η θέση του κόσμου, με την κατάκτηση του Μουντιάλ. Η έκπληξη δεν ήταν τοσο η νίκη επί των Γερμανών στον τελικό με 3-1, όσο η πρώτη θέση στον όμιλος της 2ης φάσης, με αντιπάλους όπως η μεγάλη Βραζιλία κι η μεγάλη Αργεντική. Η Ιταλία τις πέταξε και τις δύο έξω.

Ο Τζεντίλε χάθηκε όταν σταμάτησε την καριέρα του, στην αρχή ήταν αθλητικός διευθυντής στην Κάλτσιο Λέκο, ομάδα που εδρεύει στην όχθη της λίμνης του Κόμο, μετά δούλεψε για την Ομοσπονδία, και διετέλεσε βοηθός του Τραπατόνι, όταν ήταν προπονητής των Ιταλών.

Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, ήταν προπονητής της ιταλικής ομάδας που πήρε το χάλκινο μετάλλιο κι  από το 2006 είναι χωρίς δουλειά εκτός από ένα μικρό διάστημα, που δούλεψε στην γενέτειρά του, Λιβύη, (γεννήθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης), ως ομοσπονδιακός το 2011.

Από σήμερα, ο 60χρονος (πια) Κλάουντιο Τζεντίλε επέστρεψε στο ποδόσφαιρο. Η ελβετική Σιόν ανακοίνωσε ότι θα είναι ο προπονητής της για τα επόμενα δύο χρόνια.