Νομοσχέδιο με γήπεδα και… Μελισσανίδη

Tο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού “Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού – Προπονητές και Εκπαιδευτές – Ιδιωτικά Γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων – Δημοκρατικός εκσυγχρονισμός ομοσπονδιών και άλλες διατάξεις” έρχεται να φέρει μερικές αλλαγές στον αθλητικό χάρτη της χώρας, που αφορούν για παράδειγμα το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, τις θητείες των ομοσπονδιών καθώς και τα γήπεδα.

Όσον αφορά στο αυτοδιοίκητο, μένουν στην άκρη τα όσα προέβλεπε ο νόμος 4326/2015 του Σταύρου Κοντονή και έχουμε ουσιαστικά επιστροφή στο νόμο Ορφανού το 2006 και σε απόλυτο σεβασμό του αυτοδιοίκητου, καθώς στο άρθρο 81, παράγραφος 14 σημειώνεται πως: “Για τη σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο), συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αρχαιρεσιών, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του καταστατικού της, ακόμη κι αν παρεκκλίνουν των διατάξεων του παρόντος”.

Αναφορικά με τη θητεία των ομοσπονδιών, θα μπορούν να είναι δύο συνεχόμενες ή τέσσερις συνολικά. “Ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και ο Ταμίας του δ.σ. εθνικής αθλητικής ομοσπονδίας είναι επανεκλέξιμοι για μέχρι δύο (2) διαδοχικές ή τέσσερις (4) συνολικά θητείες, πλήρεις ή μη. Για τον υπολογισμό του ανώτατου ορίου συνολικής θητείας των παραπάνω μελών του δ.σ. δε λαμβάνονται υπόψη θητείες που ξεκίνησαν πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου”, αναφέρει η παράγραφος 14 του άρθρου 80.

Για το θέμα των γηπέδων και της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων, το άρθρο 93 δημιουργεί το πλαίσιο που επιθυμούν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στο δρόμο προς το χτίσιμο των νέων ποδοσφαιρικών σπιτιών τους: “1. Αθλητικές ανώνυμες εταιρείες (Α.Α.Ε) μπορούν, ύστερα από άδεια της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, να αναθέτουν, με δική τους δαπάνη, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα της επιλογής τους, την ανέγερση, ανακατασκευή, επισκευή ή και συντήρηση (α) των αθλητικών εγκαταστάσεων του ιδρυτικού τους αθλητικού σωματείου ή και (β) αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν σε τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, ή στο Ελληνικό Δημόσιο και τις οποίες έχουν δικαίωμα, βάσει νόμου ή σύμβασης, να τις χρησιμοποιούν για τις προπονητικές ή και αγωνιστικές τους υποχρεώσεις”, είναι η χαρακτηριστική αναφορά.

Τέλος, στο αθλητικό νομοσχέδιο που έβγαλε χθες προς διαβούλευση ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης αλλάζει ο νόμος του 99 που δεν επέτρεπε σε μικρομέτοχο στοιχηματικής εταιρίας χωρίς πρόσβαση στο μάνατζμεντ να έχει μετοχές σε ΠΑΕ ή να είναι στο ΔΣ της. Συγκεκριμένα θα επιτρέπεται πλέον σε οποιοδηποτε φυσικό πρόσωπο έχει ο ίδιος ή συγγενής του πρώτου βαθμού  μέχρι το 15% των μετοχών στοιχηματικής εταιρίας χωρίς να είναι διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος, διαχειριστής, μέλος του δ.σ. ή διευθυντικό στέλεχος στοιχηματικής εταιρείας να είναι παράλληλα μέτοχος και να ασκεί μανατζμεντ σε ΠΑΕ ή ΚΑΕ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ο Δημήτρης Μελισσανίδης μπορεί να αποκτήσει ο ίδιος ή και συγγενής του πρώτου βαθμού μετοχές της ΠΑΕ ΑΕΚ αλλά να γίνει και πρόεδρος της. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Μελισσανίδης κατέχει ποσοστό κάτω από το 15% του ΟΠΑΠ…