Από την Παναχαϊκή στο Μουντιάλ!

Ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας είναι Πορτογάλος, όμως στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, υπάρχει κι ένας Έλληνας προπονητής στους πάγκους. Πρόκειται για τον 48χρονο Άγγελο Ποστέκογλου, ο οποίος θα καθοδηγήσει την Αυστραλία, η οποία έπεσε σε έναν όμιλο «φωτιά», με την Ισπανία, την Ολλανδία και την Χιλή.

Ο Ποστέκογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σε ηλικία 5 ετών μετανάστευσε η οικογένειά του στην Αυστραλία, όπου όταν μεγάλωσε ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο.

«Υπεύθυνη» γι΄ αυτό, ήταν η μία ομάδα των Ελλήνων της Μελβούρης, η περίφημη «Ελλάς Μελβούρνης», η οποία μετονομάστηκε υποχρεωτικά σε «South Melbourne» (ή άλλη, ο «Μέγας Αλέξανδρος», έγινε «Heidelberg United»), όταν οι Αυστραλοί επιχείρησαν να εξαλείψουν το εθνικό στοιχείο από τις ομάδες τους…

Ο Ποστέκογλου έπαιξε στην Ελλάς Μελβούρνης μαζί με τον Τζόνι Αναστασιάδη και τον Μιχάλη Πανόπουλο για ένα φεγγάρι, και σ΄ αυτήν ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 1995.

Το 2000 έγινε ομοσπονδιακός κι ανέλαβε την Εθνική Ελπίδων της Αυστραλίας μέχρι το 2007, όταν έκανε το λάθος και επέστρεψε στην Ελλάδα!

Λόγω του τότε ιδιοκτήτη της Παναχαϊκής, Κώστα Μακρή, ομογενή από την Αυστραλία, ο Ποστέκογλου ήρθε στην Πάτρα τον Μάρτιο του 2008 κι ανέλαβε την Παναχαϊκή. Ξεκίνησε τη σεζόν 2008-09 στη Γ΄ Εθνική με στόχο την άνοδο, έμεινε όλο τον πρώτο γύρο, αλλά πριν τα Χριστούγεννα η ομάδα πέρασε στην κατοχή του Κούγια κι αποχώρησε με απολογισμό 9 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες.

“Ήταν μία τρελή σεζόν. Εάν νικούσαμε χρειαζόταν περιπολικό για να αποχωρήσω, γιατί όλοι ήθελαν να με αποθεώσουν. Εάν χάναμε, χρειαζόταν περιπολικό, γιατί όλοι ήθελαν να με λιντσάρουν. Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και πάθος στην πόλη με την ομάδα. Ακόμα και οι προπονήσεις καλύπτονταν από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον Τύπο. Ωστόσο, οι ποδοσφαιριστές δεν ήταν πρόθυμοι να προπονηθούν. Μάλιστα ένας από αυτούς μου είπε πει: “Δεν πρόκειται να τρέξω αν δεν είμαι υποχρεωμένος”. Ίσως τεχνικά να ήταν πολύ καλύτεροι από άλλους, αλλά έπρεπε να μάθουν, γιατί όφειλαν να ιδρώνουν στις προπονήσεις”, είπε ο Ποστέκογλου αργότερα, σε συνέντευξή του στην Αυστραλία.

Επέστρεψε στην Αυστραλία, ανέλαβε την Μπρισμπέιν Ρόαρ, στην οποία έμεινε 2,5 χρόνια και τον Απρίλιο του 2012 ανέλαβε την Μέλμπουρν Βίκτορι, ομάδα στην οποία έπαιξε μέχρι πρόσφατα ο Πάμπλο Κοντρέρας.

Τον Οκτώβριο του 2013 κι ενώ η Αυστραλία είχε ήδη προκριθεί στο Μουντιάλ, ο Γερμανός Χόλγκερ Όζιεκ απολύθηκε μετά από δύο ήττες με 6-0 από την Βραζιλία και την Γαλλία και στη θέση του προσλήφθηκε ο Άγγελος Ποστέκογλου, με συμβόλαιο μέχρι το 2018, καθώς καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα κληθεί να οδηγήσει τα καγκουρώ και στο Μουντιάλ της Ρωσίας…