Η δημιουργία τρίτης ευρωπαϊκής διοργάνωσης από την ΟΥΕΦΑ από το 2021 είναι πολύ πιθανό να ρίξει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην τρίτη και τελευταία ταχύτητα δυναμικότητας και ανάνπτυξης.
Και το όνομα αυτού (προσωρινό ακόμα) Europa League 2! Βάλτε το στο μυαλό σας, συνηθίστε την ιδέα, αφού από το καλοκαίρι του 2021 μία τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση, έρχεται να προστεθεί στο ποδοσφαιρικό καλαντάρι, σαν το μικρό αδερφάκι του λαμπερού Champions League και του Europa League.
«Μία νέα διοργάνωση δημιουργεί περισσότερα παιχνίδια για όλους, ως εκ τούτου περισσότερες ευκαιρίες για ομάδες από περισσότερες χώρες για να βρεθούν σε ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης», ήταν τα λόγια του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Αυτό είναι βέβαια η μισή αλήθεια. Η βασική αλήθεια είναι ότι με την εξέλιξη αυτή οι όμιλοι του Champions League θα γίνουν ένα ακόμα πιο κλειστό κλαμπ για την ελίτ, το Europa League θα αναβαθμιστεί, κλείνοντας την πόρτα προς τις φτωχές πλην τίμιες ομάδες, οι οποίες θα στοιβαχτούν κυρίως στην νεοσύστατη διοργάνωση, που θα έχει στην πραγματικότητα τους καταφρονεμένους όλης της Ευρώπης. Μία εξέλιξη με πολύ μεγάλη σημασία για το ελληνικό ποδόσφαιρο που θα αναλύσουμε στην συνέχεια.
Μακρινό όνειρο το Champions League!
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται πια υπό το καθεστώς ενός τεράστιου κινδύνου υποβάθμισης, κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη την φετινή, αλλά κυρίως την επόμενη και την μεθεπόμενη περίοδο. Η access list των ελληνικών ομάδων για την σεζόν 2021-22 (όταν δηλαδή θα μπει στο καλαντάρι και επίσημα το Europa League 2) θα καθοριστεί από την τελική κατάταξη της Ελλάδας στην ετήσια βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ στο τέλος της σεζόν 2019-20 (του χρόνου δηλαδή), που περιλαμβάνει πάντα τα αποτελέσματα των εκπροσώπων κάθε χώρας την τελευταία πενταετία.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και την 14η θέση, έχοντας πίσω της την Ελβετία. Για να απλοποιήσουμε τα πράγματα κρατήστε τούτο. Ο ρεαλιστικός στόχος είναι μία θέση από την 12η ως την 15η, που σημαίνει χοντρικά δύο ομάδες στα προκριματικά του Champions League, μία στο Europa League και δύο στο Europa League 2 (πάντα μιλώντας για την σεζόν 2021-22).
Σε περίπτωση που πέσουμε στην 16η θέση, τότε το σενάριο είναι καταστροφικό. Χάνουμε έναν εκπρόσωπο, με αποτέλεσμα ο πρωταθλητής να ξεκινά από τον 2ο προκριματικό του Champions League (στο μονοπάτι των πρωταθλητών) και οι άλλοι τρεις από τον 2ο προκριματικό του Europa League 2. Στο Europa League δεν θα παίζει κανείς, εκτός αν η ομάδα που συμμετέχει στα προκριματικά του Champions League αποκλειστεί και ως εκ τούτου «υποβιβαστεί» στα πλέι-οφ του Europa League!
Στην πραγματικότητα, οι όμιλοι του Champions League θα εξακολουθήσουν να παραμένουν μακρινό όνειρο για τις ελληνικές ομάδες. Τα προκριματικά θα δίνουν μόνο 6 εισιτήρια (4 από το μονοπάτι των πρωταθλητών και 2 από αυτό των μη πρωταθλητών), κάτι που σημαίνει 26 ρεζερβέ εισιτήρια για τις ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη 9άδα των χωρών που ηγούνται της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ, αλλά και των δύο κατόχων των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Με άλλα λόγια; Το σεντόνι πιθανότατα θα γίνει μακρινή ανάμνηση ή κάτι εξαιρετικά δύσκολο και σπάνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η διοργάνωση (όπως και τα τεράστια οικονομικά οφέλη της) θα εξακολουθήσει να είναι πριβέ για τους μεγάλους της Ευρώπης, που θα δουν το χάσμα με τους μικρούς να ανοίγει κι άλλο.
Αποχαιρέτα το Europa League που χάνεις!
Με την δημιουργία μίας τρίτης διοργάνωσης, η ΟΥΕΦΑ θέλει στην ουσία να τονώσει την εμπορικότητα και το ενδιαφέρον στο Europa League, που χάνεται με τους 12 ομίλους και την υποβάθμιση της διοργάνωσης από πολλές ομάδες. Οι όμιλοι θα μειωθούν σε 8 (όπως στο Champions League) και στην πραγματικότητα κι εδώ θα δημιουργηθεί μία πριβέ διοργάνωση κυρίως για τους μεγάλους.
Για να γίνει αντιληπτό αυτό, ας εστιάσουμε στον ρόλο που θα έχουν οι ελληνικές ομάδες στο νέο Europa League. Αν η Ελλάδα βρεθεί από την 12η ως την 15η θέση, τότε ο κυπελλούχος (αν δεν μιλάμε για ομάδα που θα παίξει στο Champions League) ή ο τρίτος του πρωταθλήματος θα έχει δικαίωμα συμμετοχής και θα πρέπει να περάσει δύο γύρους αν θέλει να μπει στους ομίλους, με περιθώριο λάθους πάντως, αφού αν αποκλειστει στα πλέι-οφ θα πηγαίνει απευθείας στους ομίλους του Europa League 2.
Αν βρεθούμε από την 16η θέση και κάτω, τότε δεν θα έχουμε απευθείας εκπρόσωπο στα προκριματικά του Europa League και μόνο ο πρωταθλητής θα έχει τύχη να περάσει στους ομίλους της διοργάνωσης, σε περίπτωση που αποκλειστεί στα προκριματικά του Champions League!
Με άλλα λόγια, κι εδώ τα 22 από 32 εισιτήρια θα είναι ρεζερβέ και θα αφορούν τις 10 ομάδες που θα αποκλειστούν από τα πλέι-οφ ή τον 3ο προκριματικό του Champions League, 11 εκπροσώπους από τις 6 πρώτες χώρες στην βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ, ενώ ο νικητής του Europa League 2 θα παίζει απευθείας στους ομίλους του επόμενου Europa League.
Με άλλα λόγια διεκδίκησima από τις υπόλοιπες ομάδες που θα συμμετέχουν στα προκριματικά θα είναι μόλις 10 εισιτήρια, κάτι που κάνει δύσκολη για τις ελληνικές ομάδες, την συμμετοχή ακόμα και στους ομίλους του Europa League!
Ο… κατιμάς της Ευρώπης!
Πάμε τώρα και στο ζουμί. Στο Europa League 2. Μέχρι να παρουσιάσει η ΟΥΕΦΑ ένα αναλυτικό πλάνο με τα οικονομικά οφέλη της τρίτης διοργάνωσης για τους συλλόγους, τότε ένα ομιχλώδες πέπλο θα πλανάται πάνω από αυτή. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα είναι δεδομένα λιγότερα από αυτά του Champions και του Europa League, αφού στην ουσία μιλάμε για το τρίτο και μικρότερο αδερφάκι της υπόθεσης. Εκεί θα στοιβαχτούν όλη η μεσαία και μιρκή τάξη της Ευρώπης κι ότι περισσέψει από τα προκριματικά του Europa League.
Στην πραγματικότητα, ομάδες από όλη την (μη προηγμένη Ευρώπη) θα παλέψουν μόλις για 17 εισιτήρια, αφού τα 10 θα είναι ρεζερβέ από τις ομάδες που αποκλείστηκαν στα πλέι-οφ του Europa League και άλλα 5 αφορούν μία ξεχωριστή προκριματική φάση ανάμεσα σε 5 ομάδες που θα έχουν αποκλειστεί από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League και άλλες 20 που θα έχουν αποκλειστεί από τον πρώτο προκριματικό του Champions League.
Με άλλα λόγια, οι τρεις εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου (αν βρισκόμαστε στις θέσεις 12-15) ή οι δύο εκπρόσωποι (από θέση 16 και κάτω) θα εκκινούν από τον δεύτερο προκριματικό (αρχές Ιουλίου δηλαδή) και θα πρέπει να περάσουν τρεις γύρους (!) χωρίς περιθώριο λάθους αν θέλουν να δουν ομίλους στο Europa League 2! Με άλλα λόγια; Βράσε όριζα!
Το επιμύθιο
Όσοι πανηγυρίζουν (ή πανηγύριζαν) στις ευρωπαϊκές αποτυχίες των αντιπάλων τους θα πρέπει να αρχίσουν να το ξανασκέφτονται, αφού επηρεάζουν άμεσα την τύχη των δικών τους ομάδων. Η υποτίμηση του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια θα έχει (οικονομικό, αγωνιστικό, ηθικό αντίκτυπο) σε όλες τις ομάδες, αφού φαίνεται ότι η χώρα μας οδηγείται πλέον στην τρίτη και τελευταία ταχύτητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με μικρό περιθώριο ανάκαμψης.
Οι ελληνικές ομάδες κινδυνεύουν να βυθιστούν στην «ανυποληψία» της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης, που αν σκεφτεί κανείς ότι θα διεξάγεται την ίδια μέρα και ώρα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) με το Europa League, τότε θα αποτελέσει τον τελευταίο τροχό της αμάξης.
Με άλλα λόγια; Οι επισκέψεις των ομάδων της ευρωπαϊκής ελίτ στα μέρη μας θα γίνουν ακόμα πιο σπάνιες, οι ελληνικοί σύλλογοι θα περιοριστούν ευρωπαϊκά με συνερεύσεις απέναντι σε αντιπάλους του δικού τους (ή χαμηλότερου) βεληνεκούς. Εκτός αν γίνει κανένα θαύμα και θυμηθούμε ένδοξες μέρες, όπως στο ξεκίνημα του αιώνα, όταν είχαμε 3 εκπροσώπους στο Champions League. Μία σπάνια ευκαιρία που (όπως πολλές άλλες) το ελληνικό ποδόσφαιρο πέταξε στα σκουπίδια…
Πηγή: SDNA