Κάτι τρέχει με το Καραϊσκάκη

Σε κατάσταση κινδύνου βρίσκεται το “Γ.Καραϊσκάκης”, καθώς, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Δημοκρατία», οι τράπεζες εμφανίζονται έτοιμες να καταγγείλουν τη δανειακή σύμβαση ύψους 40.000.000 ευρώ.

Το πρόβλημα που υπάρχει με το γήπεδο “Γ.Καραϊσκάκης” έχει επισημανθεί εδώ και καιρό. Η εταιρεία “Καραϊσκάκης ΑΕ” που διαχειρίζεται τα δικαιώματα του γηπέδου είναι ένας από τους μεγάλους οφειλέτες των τραπεζών, το ληξιπρόθεσμο χρέος παραμένει πολύ υψηλό και πλέον τίθεται σοβαρό ζήτημα με το τι μέλλει γενέσθαι.

Όπως αποκαλύπτει μάλιστα η εφημερίδα «Δημοκρατία», οι τράπεζες προειδοποιούν ότι από τη νέα χρονιά θα σκληρύνουν τη στάση τους κυρίως προς τους μεγάλους οφειλέτες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και η εν λόγω εταιρεία. Σύμφωνα άλλωστε με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους επιζήμια ανοίγματα ύψους 84,7 δισ. ευρώ, γεγονός που συνιστά τροχοπέδη για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

«Ύστερα από πολυετή δικαστική διελκυστίνδα, οι πιστώτριες τράπεζες προτίθενται οσονούπω να καταγγείλουν τη δανειακή σύμβαση ύψους 40.000.000 ευρώ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ομολογιακό δάνειο που έχει συναφθεί μεταξύ της εταιρείας που διαχειρίζεται το “Γ.Καραϊσκάκης” και των πιστωτικών ιδρυμάτων, εξακολουθεί να μην εξυπηρετείται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 20.000.000 ευρώ», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Παράλληλα επισημαίνεται πως: «Στη δανειακή σύμβαση υπάρχει όρος ότι “ο δείκτης των διαθέσιμων χρηματικών ροών προς τον δείκτη εξυπηρέτησης δανειακών υποχρεώσεων πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος με 1,10. Διαφορετικά συντρέχει λόγος υπερημερίας, που δύναται να οδηγήσει στην καταγγελία του ομολογιακού δανείου”. Ο όρος αυτός έχει παραβιαστεί εδώ και χρόνια και η Eurobank, η οποία διαχειρίζεται το δάνειο διατηρεί δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση εκ μέρους των ομολογιούχων».

Ποιοι είναι αυτοί; Με 13.000.000 ευρώ η Alpha Bank, με 10.000.000 ευρώ η Εθνική και η Eurobank, με 4.000.000 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς και με 3.000.000 ευρώ η Attica Bank. Όπως επισημαίνουν στην πολιτική και τραπεζική αγορά, «όταν σε μία δεινή συγκυρία δοκιμάζονται μικροοφειλέτες, δεν λειτουργεί παιδευτικά η ευνοϊκή μεταχείριση στρατηγικών κακοπληρωτών».

Τέλος, σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι δεν πρόκειται να δεχτούν εκ προοιμίου καμία αναδιάρθρωση του δανείου, αν δεν γίνει πρώτα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Καλούν δηλαδή τους μετόχους να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους στην εταιρεία. Η εταιρεία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι ζημιές οφείλονται στα μειωμένα έσοδα από τις ενοικιάσεις σουιτών και την εκμίσθωση εμπορικών καταστημάτων, αλλά και στις αναγκαίες δαπάνες, ώστε το γήπεδο να βρίσκεται πάντα σε λειτουργική κατάσταση, σύμφωνα με τα στάνταρντς της UEFA.

Πηγή : sdna