Σύγκριση όλων των φορ, που απασχόλησαν ή απασχολούν τον ΠΑΟΚ

Οι σέντερ φορ απασχολούν πάλι τον ΠΑΟΚ προς αντικατάσταση του Πρίγιοβιτς, όπως ακριβώς είχε γίνει και το καλοκαίρι. Μόνο που τώρα ο χρόνος πιέζει περισσότερο και οι στιγμές είναι πιο κρίσιμες.

Το καλοκαίρι η λύση είχε δοθεί με την άμεση επιστροφή του Πρίγιοβιτς από το Μουντιάλ, χωρίς τη μεγάλη πρόταση στη βαλίτσα του. Έτσι δεν έγινε μία εκ των δύο σχεδόν τελειωμένων μεταγραφών, των Πούκι και Κόντε, οι οποίοι ‘βγάζουν μάτια’ και οι δύο στις ομάδες που παίζουν. Σχεδόν περισσότερο και από τον Πρίγιοβιτς, όπως θα δούμε παρακάτω. Οι δύο προτάσεις που ήρθαν τελικά το καλοκαίρι για τον Πρίγιοβιτς, σχεδόν στο και ένα των μεταγραφών, ούτε μεγάλες ήταν ούτε υπήρχε χρόνος αντικατάστασης πια. Έτσι ο Σέρβος παρέμεινε και ο ΠΑΟΚ δεν έχασε από αυτό καθώς συνέβαλε τα μέγιστα στο να είναι πρώτος με μια μεγάλη διαφορά. Ούτε με δεδομένη την τωρινή αναστάτωση ο ΠΑΟΚ είναι χαμένος, καθώς τα χρήματα είναι πολλά, αρκεί να βρει αντικατάσταση. Δεν είναι χαμένος λοιπόν αλλά ούτε και προετοιμασμένος.

Επιχειρούμε παρακάτω μια σύγκριση με εικόνες όλων των σέντερ φορ που απασχολούν ή απασχόλησαν τον ΠΑΟΚ, ακόμη κι εκείνων που ακούστηκαν σήμερα. Πιθανότατα τελικά κάποιος από αυτούς να αντικαταστήσει τον Πρίγιοβιτς. Προσθέσαμε για λόγους σύγκρισης και τον Σολδάνο που απέκτησε ο Ολυμπιακός από την Αργεντινή.

Παρουσιάζουμε για κάθε παίκτη τους αγώνες που έχει παίξει, οι οποίοι απεικονίζονται από το συνολικό μέγεθος του κάθε κουτιού, καθώς και τα γκολ τα οποία έχει πετύχει, στο πράσινο κομμάτι, σε τρία επίπεδα. Στην καριέρα τους συνολικά, στα τρία τελευταία χρόνια και στην φετινή περίοδο.

Η παράθεση των παικτών είναι από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την ηλικία τους (οι μεγαλύτεροι αριστερά). Τα στοιχεία αφορούν μόνο σε αγώνες πρωταθλήματος.

Στον Πίνακα 1, δεν χρειάζεται καμιά εξήγηση καθώς οι αναγνώστες μπορούν να βγάλουν μόνοι τους τα συμπεράσματα. Διευκρινίζεται ότι ο παίκτης Ολιβέιρα που έχει ακουστεί από την Γκιμαράες, δεν είναι σέντερ φορ, όπως δείχνουν και τα νούμερά του.

Πίνακας 1

Στον Πίνακα 2, ο οποίος δείχνει τη δραστηριότητα του κάθε παίκτη στα τρία τελευταία χρόνια, βλέπουμε ότι είναι πολύ βελτιωμένη η αποτελεσματικότητα των Κεσσέρου και Μπέργκ, σε σχέση με το σύνολο της καριέρας τους και τη γενικότερη άνοδο των Πούκι, Περέιρα και Μπονατίνι.

Πίνακας 2

Στον Πίνακα 3, φαίνεται η φετινή επίδοση του κάθε παίκτη.

Κεσσέρου, Μπέρκ και Κόντε βγάζουν μάτια φέτος, σε πιο εύκολα πρωταθλήματα όμως. Από κοντά και ο Πρίγιοβιτς. Μεγάλη βελτίωση του Πούκι και εκρηκτική η εξέλιξη του Κουλούρη. Ο Μποκατίνι, ο Ολιβέιρα και ο Φακούντο Φερέιρα έχουν χάσει τη θέση τους στην 11άδα των ομάδων τους κι έτσι η επίδοσή τους είναι σχεδόν μηδενική.

Πίνακας 3

Ο Πίνακας 4, δείχνει την ευστοχία των παικτών στην κάθε μία από τις τρείς περιόδους της μελέτης, δηλαδή: σύνολο καριέρας – τελευταία τρία χρόνια – φέτος.

Βελτιωμένοι συνεχώς είναι οι Κεσσέρου, Μπέργκ, Κόντε, Πρίγιοβιτς και Πούκι. Εκπληκτική η φετινή βελτίωση του Κουλούρη. Σε πτώση οι πολύ καλοί σκόρερ Μήτρογλου και Περέιρα, λόγω προβλημάτων στις πολύ καλές και σε πιο δύσκολα πρωταθλήματα ομάδες τους. Άρα οι αριθμοί σκέτοι δεν λένε την αλήθεια. 

Πίνακας 4

Αν και οι ηλικίες των παικτών φαίνονται δίπλα στα ονόματά τους, σε κάθε γράφημα, στον Πίνακα 5 τις βλέπουμε και πιο παραστατικά και συγκριτικά.

Πίνακας 5

Συμπεράσματα:

Όλοι οι παίκτες που απασχόλησαν ή απασχολούν τον ΠΑΟΚ είναι πολύ καλοί σκόρερ. Μέχρι στιγμής είχε έναν από τους καλύτερους και ελπίζουμε και ο αντικαταστάτης να ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία.

Συνολική Αξιολόγηση

Αν επιχειρήσουμε μια αξιολόγηση ανά κατηγορία βλέπουμε ότι οι πέντε πρώτοι είναι:

Εμπειρία (αγώνες) καριέρας: Κόντε, Κεσσέρου, Μπέργκ, Πούκι, Πρίγιοβιτς

Γκολ καριέρας: Μπέργκ, Κόντε, Κεσσέρου, Πούκι, Μήτρογλου

Ευστοχία καριέρας: Περέιρα, Μήτρογλου, Μπέργκ, Κεσσέρου, Κόντε

Γκολ των τελευταίων τριών χρόνων: Μπέργκ, Κεσσέρου, Πούκι, Μήτρογλου, Κόντε

Ευστοχία τριών τελευταίων χρόνων: Μπέργκ, Κεσσέρου, Περέιρα, Μήτρογλου, Πρίγιοβιτς

Γκολ φέτος : Κεσσέρου, Πούκι Κόντε, Κουλούρης, Μπέργκ

Ευστοχία φέτος : Μπέργκ, Κόντε, Κουλούρης, Κεσσέρου, Πρίγιοβιτς

Καλύτερη ηλικία : Κουλούρης, Σολδάνο, Ολιβέιρα, Μπονατίνι, Περέιρα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ 5αδες, παραπάνω: Κεσσέρου, Μπέργκ, Κόντε, Μήτρογλου, Πούκι, Πρίγιοβιτς, Κουλούρης, Περέιρα.

Η επιλογή

Φυσικά, επαναλαμβάνουμε ότι οι αριθμοί δεν λένε της απόλυτη αλήθεια, καθώς έχουν να κάνουν, με την ομάδα, το πρωτάθλημα, το σύστημα, τους συμπαίκτες, τους τραυματισμούς και πολλά άλλα. Ωστόσο και καθώς η ανάλυσή μας είναι σε μεγάλο βάθος χρόνου, μας δίνουν μια σαφή ένδειξη. Από εκεί και πέρα συνυπολογίζεται η τιμή του παίκτη, η προσωπικότητα, η τακτική του παιδεία, η φυσική κατάσταση και η διάθεσή του να προοδεύσει, οι προοπτικές, οι συμπαίκτες στον ΠΑΟΚ και οι ενδεχόμενες άλλες δυσκολίες.

Σίγουρα οι Κεσσέρου και Μπέργκ είναι συνολικά οι καλύτεροι αλλά με δεσμεύσεις. Πιθανότατα ο Μπέργκ είναι ο πιο ακριβός. Το καλύτερο Value for Money το έχει ο Κόντε, δεσμευμένος κι αυτός. Πολύ καλές περιπτώσεις είναι ο Περέιρα και ο Μποκατίνι, αλλά ο ΠΑΟΚ χρειάζεται άμεση ενίσχυση και υπάρχει αμφιβολία καθώς δεν έχουν παίξει φέτος. Πάντως πέρσι και οι δύο έσκιζαν. Καλύτερη περίπτωση όλων ίσως ο Κουλούρης, αν μπορούσε να επιστρέψει. Δεν υπολογίζουμε τον Μήτρογλου λόγω υψηλής τιμής και τον Πούκι. Δυσκολίες υπάρχουν με τον Μπέργκ ο οποίος θα θέλει 2,5 χρόνια και να είναι βασικός, οπότε υπάρχει δέσμευση των προοπτικών της ομάδας. Ίσως λιγότερο να συμβαίνει αυτό με τον Κεσσέρου, αλλά πιθανότατα όχι με τον Κόντε.

Ο γράφων συνολικά και εκτιμώντας όλα τα παραπάνω ψηφίζει Κόντε, αν ήταν δυνατόν ή Κουλούρη, αν μπορούσε να επιστρέψει. Στη συνέχεια Κεσσέρου, Περέιρα και Μπονατίνι.

Πιστεύουμε όμως ότι οι φίλαθλοι μετά από αυτή την ανάλυση θα έχουν όλα τα δεδομένα για να παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Η τελική επιλογή είναι η δουλειά εκείνων που θα λάβουν τις αποφάσεις.

Δυστυχώς μπαίνει ένας αρνητικός παράγοντας που είναι ο ρόλος των μάνατζερ και διάφορες άλλες δεσμεύσεις και διαπλοκές.

Μακάρι να τους… φωτίσει ο Θεός, να συνηγορήσει …το σύμπαν και να πάρει ο ΠΑΟΚ γρήγορα τον πιο κατάλληλο παίκτη, ο οποίος θα είναι ισάξιος του Πρίγιοβιτς και θα τον βοηθήσει άμεσα να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα.