Σε μία μεγάλη συνέντευξη, που έδωσε στο a-sports.gr και στον Δημήτρη Δημητρίου, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και μίλησε για όλους και για όλα.
Μεταξύ άλλων, παραδέχτηκε ότι είναι Ολυμπιακός, αλλά “φίλαθλος”, όπως είπε και συμπλήρωσε ότι αυτό δεν είναι κακό, καθώς “όλοι κάποια ομάδα υποστηρίζουν”, άλλωστε ο προκάτοχός του ήταν Παναθηναϊκός κι ο αμέσως προηγούμενος, ΠΑΟΚτσής…
Ο Σαρρής παραδέχτηκε πως ο Ρανιέρι θα διαδεχτεί τον Σάντος, μίλησε για τα στημένα, αλλά και το μπάχαλο με τις ομάδες που πέφτουν από την Σούπερ Λίγκα…
Διαβάστε μερικά αποσπάσματα της συνέντευξης :
– Παρακολουθώντας από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 το ρεπορτάζ της ΕΠΟ, διαπιστώνω πως αυτά τα σκάρτα δύο χρόνια η διοίκηση του Γιώργου Σαρρή έχει δεχθεί μεγάλη πίεση, ενδεχομένως και μεγαλύτερη απ’ ό,τι της αναλογεί σε σχέση με άλλες πονεμένες τετραετίες ολόκληρες στην Ομοσπονδία. Τελικά, πρόεδρε, όμως, μήπως φταίτε, γιατί να συμβαίνει όλο αυτό το σκηνικό, που πολλές φορές σάς εμφανίζει ως πηγή του… κακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Μια ζωή είχαν μάθει με διοικήσεις διαπλεκόμενες. Εμείς δεν είμαστε και μας χτυπούν. Αν είσαι διαπλεκόμενος, θα σε στηρίζουν και κάποιοι, θα βρεις πιο εύκολα ισχυρούς συμμάχους. Εμείς δεν έχουμε τέτοιου είδους σχέσεις και για αυτό συμβαίνουν όλα αυτά που περιγράφεις…».
– Βέβαια, πριν από μερικούς μήνες σε εκείνη την περίφημη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γιάννη Μώραλη, σε ερώτησή μου αν θεωρείς πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο είχες απαντήσει ότι «πιστεύω πως όχι», εξακολουθείς να έχεις την ίδια άποψη;
«Ναι, τώρα μπορώ να το πω… Είναι μια στοχευμένη και μεθοδευμένη προσπάθεια κάποιων κέντρων εντός ποδοσφαίρου για να ανατρέψουν τη διοίκηση της ΕΠΟ και σε αυτή την ιστορία εμπλέκουν και τη Δικαιοσύνη με ψευτομάρτυρες, δήθεν αποκαλύψεις και καταγγελίες».
– Τι απαντάς σε όσους σε κατηγορούν πως ήρθες «φυτευτός» από τον Πειραιά στον προεδρικό θώκο της ΕΠΟ, ότι είσαι δηλαδή ένας άνθρωπος του Ολυμπιακού και τίποτα περισσότερο;
«Όλοι οι Έλληνες κάτι είναι. Εγώ είμαι Ολυμπιακός, φίλαθλος και μέχρι εκεί… Ο προηγούμενος πρόεδρος είχε βρεθεί στο Δ.Σ. του Παναθηναϊκού και ήταν υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Εγώ ούτε στη διοίκηση ήμουν ούτε είχα κάποια άλλη σχέση με την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Επίσης, ο αμέσως προηγούμενος ήταν άρρωστος ΠΑΟΚτσής. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, πού είναι το πρόβλημα. Το πονηρό και το σκόπιμο είναι να το παίζεις ουδέτερος και να το κρύβεις. Όποιος το κάνει αυτό για μένα έχει άλλα στο μυαλό του. Εγώ, λοιπόν, δεν έχω να κρύψω απολύτως τίποτα. Είμαι φίλαθλος του Ολυμπιακού, αλλά, όταν έχεις μια θέση, πάνω απ’ όλα οφείλεις να βάζεις το θεσμικό ρόλο σου, σεβόμενος τον ίδιο τον εαυτό σου. Έτσι, για να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι. Και να σου πω και κάτι ακόμα. Εμένα με επέλεξαν 37 Ενώσεις και κανείς άλλος. Και επειδή είναι πρόσφατα και τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών στη Γενική Συνέλευση της 6ης Ιουνίου, νομίζω ότι έγινε σαφές πως με ομόφωνες αποφάσεις ή με 49 υπέρ ψήφους επί 54 ψηφισάντων, αν μη τι άλλο, εμείς δεν έχουμε χωρίσει τις Ενώσεις σε δικές μας και δικές τους. Ρωτήστε και τις δύο Ενώσεις που τιμωρήσαμε, το Ηράκλειο και το Κιλκίς».
– Πάμε στο θέμα υποβιβασμός – προβιβασμός από και προς τη Σούπερ Λίγκα με το μπάχαλο που δημιουργήθηκε μέχρι να φτάσουμε στη λύση του μπαράζ ανάμεσα στον 16ο της μεγάλης κατηγορίας και τον τρίτο των πλέι οφ της Β’ Εθνικής. Γιατί φτάσαμε να μην ξέρουμε πόσοι ανεβαίνουν και πόσοι πέφτουν τόσο καιρό και κόντεψαν να τελειώσουν τα πρωταθλήματα;
«Το λάθος μας εξαρχής ήταν ότι πιστέψαμε πως κάποια στιγμή και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο διοργανώτριες θα τα βρουν. Εξάλλου, ήταν ένα πρόβλημα το οποίο σε τέτοιο μέγεθος και βαθμό ήταν η πρώτη φορά που ανέκυπτε. Όταν, λοιπόν, ξεκίνησαν τα πρωταθλήματα, μοιραία εγκλωβιστήκαμε και φοβηθήκαμε ότι θα έχουμε θέματα και θα τρέχουμε στα δικαστήρια. Είχαμε εσφαλμένη εκτίμηση, το ομολογώ, δεν κρύβομαι, το είπα και στη Γενική Συνέλευση.
Από εκεί και πέρα, θέλω να πω και κάτι για τη Γ’ Εθνική. Δεν υπάρχει και δεν θα μπορούσε να υπάρξει κανένα θέμα αλλαγής του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τρίτης κατηγορίας, το οποίο ξεκίνησε από πέρσι. Και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαφοροποίηση μέχρι το 2015-16, όταν και θα ολοκληρωθεί το όλο σχέδιο. Τότε και μόνο τότε θα δούμε ξανά το ζήτημα ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας και όλες τις άλλες παραμέτρους».
– Ας περάσουμε στα ύποπτα ματς… Γιατί επί των ημερών αυτής της διοίκησης δεν ασχολήθηκαν με τους φακέλους των φερόμενων ως «στημένων» οι Πειθαρχικές Επιτροπές της Ομοσπονδίας; Ήταν λάθος αυτή η τακτική της προσπάθειας απόκρυψης και μη διαλεύκανσης από πλευράς αθλητικής δικαιοσύνης;
«Λοιπόν, αποφασίσαμε εμείς αυτή την τακτική μετά τις πρώτες επισκέψεις μου στην ΟΥΕΦΑ. Στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία μάς τόνισαν πως δεν θα πρέπει να δημοσιοποιούνται οι φάκελοι και ότι αυτοί θα πρέπει να στέλνονται στις διοργανώτριες και στο αρμόδιο υπουργείο για περαιτέρω διερεύνηση. Αυτό κάναμε. Μάλιστα, εγώ προσωπικά πρότεινα ως ιδέα να δημιουργηθεί μια ειδική ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα των ύποπτων για χειραγώγηση αγώνων, στην οποία θα μετέχουν εισαγγελέας, εκπρόσωποι των λιγκών και των υπουργείων Δικαιοσύνης και Αθλητισμού. Η ΟΥΕΦΑ ανταποκρίθηκε αμέσως και μας έστειλε και το όνομα ειδικού εκπροσώπου της για να μας παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και τεχνογνωσία για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνεται η καλύτερη δυνατή επεξεργασία των στοιχείων των φακέλων. Το όλο θέμα συζητήθηκε εκτενώς και στη συνέλευση της ΟΥΕΦΑ στην Αστάνα τον Μάρτιο του 2014. Ο εισηγητής είχε αναφερθεί στην πρότασή μου και μάλιστα είχε ειπωθεί πως μπορεί αυτή η επιτροπή να λειτουργήσει πιλοτικά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες-μέλη της ΟΥΕΦΑ. Δυστυχώς, αν και η ΕΠΟ έστειλε επισήμως τις προτάσεις της στα αρμόδια υπουργεία για το όλο ζήτημα από τον Δεκέμβριο του 2013, απάντηση ακόμα δεν πήραμε! Έξι μήνες μετά, δηλαδή.
Έτσι, εμείς περάσαμε στο νέο πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ όλες τις αποφάσεις της Αστάνα. Πλέον οι Πειθαρχικές Επιτροπές μας, με όποια στοιχεία έχουν, αν και θα ήταν πιο ασφαλής και ολοκληρωμένη η προσέγγιση του προβλήματος αν υπήρχε και η εξειδικευμένη επιτροπή, θα παραπέμπει άμεσα τους φάκελους με τα φερόμενα ως ύποπτα ματς.
Μόλις επιστρέψω από τη Βραζιλία, θα έρθω ξανά σε επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία για το θέμα της ειδικής επιτροπής για την καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων. Θα πρέπει τη νέα σεζόν να ξεκινήσει να λειτουργεί. Μάλιστα, για το όλο ζήτημα βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή με την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η οποία έχει βαθιά γνώση του θέματος των στημένων, ώστε να μας παράσχει μέρος της γνώσης της. Επαναλαμβάνω ότι η επιτροπή θα είναι τελείως ανεξάρτητη. Δεν μας ενδιαφέρει να ξέρουμε εμείς τι θα κάνει η επιτροπή, ας μη γνωρίζουμε καν. Η ΟΥΕΦΑ συμφωνεί και επιμένει για την ύπαρξή της, νομίζω όμως ότι θα χρειαστεί και μια νομοθετική ρύθμιση το όλο εγχείρημα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι Πειθαρχικές Επιτροπές της ΕΠΟ θα ασχολούνται με τα φερόμενα ως χειραγωγημένα…».
– Ας αλλάξουμε αρκετά κλίμα… Πάμε λίγο στο κεφάλαιο του προπονητή της εθνικής ομάδας μετά το Μουντιάλ και την αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος…
«Κατ’ αρχάς να πω πως κάναμε ό,τι καλύτερο για να μείνει ο Σάντος και τον περιμέναμε όσο χρόνο μάς ζήτησε. Από εκεί και πέρα, αφού είδαμε περίπου 15 προπονητές, μικρότερα αλλά και μεγάλα ονόματα, και συζητήσαμε κυρίως τη φιλοσοφία και κατά δεύτερον το οικονομικό κομμάτι, καταλήξαμε αρχικά σε τρεις περιπτώσεις, ένας εκ των οποίων έχει κατ’ αρχήν προκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο…».
– Ο λόγος για τον Ρανιέρι…
«Πιστεύω ότι η εμπειρία του και η αξία του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι το εχέγγυο για να συνεχίσει αυτή την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων 10-12 χρόνων στην Εθνική. Και μην ξεχνάμε, βέβαια, πως και η κληρονομιά του νέου προπονητή από τους δύο προηγούμενους θα είναι πολύ μεγάλη.
Εμείς όλες τις εθνικές ομάδες όχι απλά τις προσέχουμε, τις έχουμε ως κόρη οφθαλμού. Κάνουν περήφανους όλους τους Έλληνες σε μια εποχή που το ηθικό των Ελλήνων έχει καταρρακωθεί. Και ειδικά η Εθνική Ανδρών είναι αυτή που στηρίζει και ολόκληρη την Ομοσπονδία οικονομικά. Ας μην κρυβόμαστε, αυτή είναι η αλήθεια. Φανταστείτε πως από τα 5,5 εκατ. ευρώ κρατική επιχορήγηση το 2009 για τις ΕΠΣ, δηλαδή το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, φτάσαμε στα 442.000 ευρώ φέτος…».
– Και αυτό το «δώρο» της ΓΓΑ ανήμερα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ στις 6 Ιουνίου;
«Τι να πούμε; Ένα φαξ λάβαμε, το 1.370.000 ευρώ έγραφε πως θα πάει σε κάποιες ερασιτεχνικές ομάδες, αορίστως, χωρίς να ξέρουμε σε ποιες ή τα κριτήρια, και άλλα 200.000 ευρώ στις ΕΠΣ. Κάπου λιγότερο και από 4.000 ευρώ σε κάθε Ένωση, δηλαδή. Τι να συζητήσουμε περισσότερο…».
– Άρα η κόντρα με την Πολιτεία καλά κρατεί…
«Από πλευράς ΕΠΟ δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση. Ούτε με το αυτοδιοίκητο υπάρχει θέμα, μια και μερικές φορές κάποιοι σκοπίμως το αναφέρουν. Αυτό το θέμα έχει κλείσει από το 2006 και είναι ξεκάθαρο και από το νέο καταστατικό της Ομοσπονδίας».
– Και αφού, πρόεδρε, πήγες στο νέο καταστατικό και τις αλλαγές της Γενικής Συνέλευσης της 6ης Ιουνίου, να ρωτήσω το απλό: Η διεύρυνση του Σώματος, που ήταν και το πλέον κομβικό ζήτημα, θα ισχύσει, γιατί και παλιότερα επιχειρήθηκε, αλλά στο Πρωτοδικείο κόπηκε… Και αυτό ήταν πάγιο αίτημα πολλών για τον εκδημοκρατισμό της όλης διαδικασίας και λειτουργίας της ΕΠΟ…
«Λοιπόν, επειδή διάφορα λέγονται, θα το ξεκαθαρίσω. Το είπα και στη Γενική Συνέλευση… Το 2009 το πρόβλημα της μη έγκρισης του καταστατικού ήταν πως η Σούπερ Λίγκα είχε 16 ψήφους μόνο στην εκλογική και όχι και στις απολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις της ΕΠΟ. Τώρα είναι ενιαία η διεύρυνση και θα εγκριθεί. Αυτό μας έχουν επισημάνει και έγκριτοι νομικοί».
– Αυτή την πάσα δεν μπορώ να μην την πάρω… Λοιπόν, πολλοί σε κατηγορούν πως, επειδή βρίσκεσαι πότε στην Αθήνα, πότε στη Χίο, κουμάντο στην ΕΠΟ δεν κάνεις εσύ, αλλά κάποια υψηλόβαθμα έμμισθα στελέχη της Ομοσπονδίας καθώς και ο επί σειρά ετών νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Κουρίδης… Τι απαντάς;
«Αυτό ουδέποτε συνέβη, αυτά τα διαδίδουν κάποιοι κακόβουλοι. Η θέση του προέδρου της ΕΠΟ είναι χωρίς μισθό και ως εκ τούτου πρέπει να δουλεύω στη Χίο. Εγώ βρίσκομαι στα γραφεία της Ομοσπονδίας 2-3 ημέρες κάθε εβδομάδα σχεδόν επί 24ώρου βάσεως. Αυτό, λοιπόν, κάποιοι εκ του πονηρού το ερμηνεύουν ως κενό εξουσίας. Αυτό, όμως, είναι ψέμα. Υπάρχει, όταν απουσιάζω, πάντα είτε ο αναπληρωτής πρόεδρος Γιάννης Παπακωνσταντίνου είτε κάποιος από την εκτελεστική γραμματεία, όπως πλέον λέγεται το Δ.Σ., για να το συνηθίσουμε κιόλας. Για τον Κουρίδη, τι να λέμε πάλι. Ο άνθρωπος συνταξιοδοτήθηκε οριστικά».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ