Σύγκριση όλων των φορ, που απασχόλησαν ή απασχολούν τον ΠΑΟΚ (Νο 2)

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η αντικατάσταση του Πρίγιοβιτς στον ΠΑΟΚ. Διαπιστώνει κανείς την απόλυτη πολυγνωμία μόλις κάνει δυό-τρείς συζητήσεις με φίλους του ή διαβάσει αντίστοιχα άρθρα.

Σε άρθρο μας προχθές (δείτε εδώ) επιχειρήσαμε μια σύγκριση όλων των σκόρερ που απασχόλησαν τον ΠΑΟΚ, με αντικειμενικά κριτήρια. Δηλαδή το παλαιότερο και το πρόσφατο παρελθόν, τους αγώνες, τα γκολ και την ευστοχία τους.

Ωστόσο, οι αριθμοί δεν οδηγούν από μόνοι τους σε ασφαλή συμπεράσματα. Υπάρχουν και τα υποκειμενικά στοιχεία.

Τα εσωτερικά κατ’ αρχήν: Να πάρουμε έναν φορ ο οποίος θα βοηθήσει αμέσως στο σκοράρισμα για να εξασφαλίσουμε το πρωτάθλημα; Να πάρουμε κάποιον με προοπτική στο κτίσιμο της ομάδας; Να είναι μικρός ώστε να χαμηλώνει τον ψηλό μέσο όρο ηλικίας της ομάδας; Να έχει μεταπωλητική αξία; Να αλληλοσυμπληρώνεται με τους υπάρχοντες και να μην αποτελεί τροχοπέδη για την εξέλιξη τους;

Τα εξωτερικά κριτήρια είναι πρώτα απ’  όλα η τιμή, μετά τα υπάρχοντα συμβόλαια και η διαδικασία για το σπάσιμό τους και ταυτόχρονα σχέσεις με μάνατζερ, γνωριμίες, άκρες με ομάδες κλπ.

Αν επιχειρήσουμε να κωδικοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα – όσο μπορεί να είναι αυτό δυνατό – καταλήγουμε στον παρακάτω πίνακα, στον οποίο όλα βαθμολογούνται από 1 μέχρι 3 με καλύτερο το 3:

Με την ένδειξη ‘Δέσιμο’ εννοούμε το πόσο ο υποψήφιος παίκτης ταιριάζει με τους υπόλοιπους, σε σχέση με την προοπτική εξέλιξής τους. Για παράδειγμα ο Μπέργκ, ο οποίος δεν θα μπορεί, ούτε θα δεχτεί να μην είναι βασικός, αναστέλλει την πρόοδο του Άκμπομ και του Κουλούρη, εφ’  όσον ο δεύτερος επιστρέψει στον ΠΑΟΚ. Το ίδιο θα συνέβαινε και με τον Μήτρογλου (υποθετικά). Στην κατηγορία αυτή παίρνουν καλύτερο βαθμό οι Κεσσέρου και Κόντε, καθώς λόγω της ηλικίας τους και χωρίς το πολύ μεγάλο όνομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη λύση για τα επόμενα 2 χρόνια χωρίς απαίτηση 11άδας.

Στην ένδειξη ‘χτίσιμο ομάδας’ παίρνουν τον μεγαλύτερο βαθμό οι Μπέργκ και Μήτρογλου καθώς είναι παίκτες οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στο χτίσιμο μιας ομάδας για CHL τουλάχιστον για του χρόνου.

Βεβαίως για τους ιθύνοντες, της ομάδας οι οποίοι θα πάρουν αποφάσεις υπάρχουν και άλλα δεδομένα. Τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με αυτό που χρειάζεται η ομάδα, η τακτική τους συμπεριφορά (αυτά τα δύο είναι αρμοδιότητας του τεχνικού τημ), οι χαρακτήρες των παικτών, η φυσική κατάσταση και τα ιατρικά ιστορικά τους, η γνωριμία μαζί τους, όπως για παράδειγμα ο Μάριο Μπράνκο, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τον Μποκατίνι, αν η περίπτωση θεωρείται μια ευκαιρία κλπ.

Και πάλι η αξιολόγηση μόνον ενδεικτική μπορεί να είναι καθώς στα κριτήρια υπάρχει υποκειμενικότητα.  Για παράδειγμα, για κάποιους η άμεση ενίσχυση και το πρωτάθλημα είναι το μοναδικό κριτήριο αυτή τη στιγμή, ενώ για άλλους μετράει το χτίσιμο ομάδας, η μεταπωλητική αξία κλπ.

Για τον γράφοντα η άμεση ενίσχυση για το πρωτάθλημα αποτελεί ένα όχι μοναδικό αλλά ισχυρό κριτήριο. Ως δεύτερο, κριτήριο ρίχνω μια ματιά στην προοπτική της ομάδας για τα επόμενα χρόνια.

Σίγουρα οι υπεύθυνοι έχουν τις δικές τους σκέψεις και εφ’  όσον υπάρχει μια ορθολογική σύνθεση απόψεων δεν μπορεί παρά να τους έχουμε εμπιστοσύνη. Ωστόσο με τα δύο αυτά άρθρα πιστεύουμε ότι βοηθήσαμε τους φιλάθλους τους οποίους το θέμα απασχολεί πολύ αυτό τον καιρό.

Φυσικά κάτι ανάλογο θα πρέπει να γίνει και με τη θέση του χαφ η οποία είναι ίσως ακόμη πιο σημαντική λόγω του τραυματισμού του Βέρνμπλουμ.