Πριν από δύο τρεις μήνες το είχαμε αποκαλύψει στη FORZA. Ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να αλλάξει στόχευση και να πάει, πλέον, σε πιο μικρές ηλικίες.
Σήμερα, οχτώ από τους παίκτες, που θεωρούνται βασικά μέλη του γκρουπ του Λουτσέσκου, είναι άνω των 30 ετών.
Είναι όλοι τους παίκτες ποιότητας. Μάτος, Βιεϊρίνια, Βαρέλα, Μαουρίσιο, Κάνιας, Μπίσεσβαρ, Κρέσπο, Βέρνμπλουμ. Είναι, όμως, παίκτες, που έχουν ημερομηνία λήξης και δεν μπορούν να φέρουν στον ΠΑΟΚ τίποτα παραπάνω από αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον.
Όταν ο ΠΑΟΚ δεν είχε χρήματα, ήταν αναγκασμένος να αγοράζει ποιότητα κοντά στα 30 (Κοντρέρας, Γκαρσία, Κονσεϊσάο, Σορλέν κ.ο.κ.). Την πλήρωνε ακριβά αυτή την ποιότητα και στο τέλος δεν του έμενε τίποτα, πέρα από κάποια αποτελέσματα.
Όταν με τον Ιβάν Σαββίδη απέκτησε χρήματα και ξεκίνησε το ταξίδι του για την κορυφή στην Ελλάδα, μπορούσε να αγοράζει την ποιότητα στα 27-28, που όμως δεν είχε μεταπωλητική αξία. Τώρα, και μπορεί, και είναι υποχρεωμένος να αλλάξει στόχευση και να πάει πιο κάτω.
Ο ΠΑΟΚ έχει περάσει στο επόμενο στάδιο. Αυτό, στο οποίο μπορείς να αγοράσεις παίκτες σε πιο μικρή ηλικία, από τα 20 ως τα 25, που έχουν ποιότητα, που έχουν ήδη δείξει κάποια πράγματα, να τους εντάξεις σε μια ομάδα, που ήδη λειτουργεί καλά αγωνιστικά και είναι ομάδα υψηλών απαιτήσεων, να τους εξελίξεις και να κερδίσεις.
Να πάρεις αγωνιστικά απ΄ αυτούς, να έχεις αγωνιστικό αποτέλεσμα, να τους κάνεις καλύτερους παίκτες και καλύτερα… προϊόντα και -γιατί, όχι;- να τους πουλάς.
Να πουλάς, να αγοράζεις, ολοένα και πιο ψηλά, να πουλάς πιο ψηλά, να ξαναγοράζεις, να παίζεις μπάλα σε πιο υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη. Αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών, ανεβαίνεις και επίπεδο.
Μέσα από μια τέτοια διαδικασία, κατάφεραν να εξελιχθούν σε μεγέθη στην Ευρώπη ομάδες όπως η Πόρτο, που πλησίασε το κορυφαίο επίπεδο, η Μπενφίκα, η Βασιλεία κ.α.
Ο κόσμος μπορεί να τρελαίνεται με Μπερμπάτοφ και Μπεργκ, αλλά καμιά ομάδα δεν μεγάλωσε με τέτοιους. Ούτε καν οι αράβικες.