Ο «δολοφόνος με το baby face» ή κατά κόσμον Κάρολ Σφιντέρσκι είναι η μεγάλη επένδυση του ΠΑΟΚ και έρχεται από την ίδια δεξαμενή που ο ΠΑΟΚ αλίευσε τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς.
Η σύγκρουση ήταν σφοδρή. Κεφάλι με κεφάλι. Από αυτές που σε κάνουν ενστικτωδώς να πεταχτείς από την καρέκλα σου. Το κεφάλι του αμυντικού της Βίσλα, Γιάκουμπ Μπαρτκόφσκι αποδείχθηκε… σιδερένιο. Σηκώθηκε αμέσως. Ο αντίπαλος του, όμως, έμεινε ακίνητος στο έδαφος. Ο γιατρός έφυγε με χίλια από τον πάγκο. Κάτι τέτοιες στιγμές κάθε δευτερόλεπτο μπορεί να αποβεί καθοριστικό.
Ο Γκρεγκόρζ Σφιντέρσκι κοντεύει να τρελαθεί από την αγωνία. Έχει κολλήσει το πρόσωπο του στην τηλεόραση, προσπαθεί να διακρίνει μία κίνηση, ένα ανοιγόκλεισμα των ματιών, κάτι.
Η γυναίκα του είναι μέσα. Μαγειρεύει. Δεν της λέει τίποτα. Ο Κάρολ είναι ακίνητος. Δεν αντιδρά σε τίποτα. Στο γήπεδο βουβαμάρα. Κάποιοι αρχίζουν να τραβάνε τα μαλλιά τους. Όλοι προσέρχονται. Είναι τα 10 πιο βασανιστικά λεπτά της ζωής του. Τα πλάνα γίνονται όλο και λιγότερο ξεκάθαρα. Προσπαθεί να μαντέψει τι γίνεται, πιάνοντας οποιαδήποτε έκφραση όσων βρίσκονται στο γήπεδο. Ξαφνικά, η απόλυτη ανακούφιση. Ο γιατρός κάνει ένα νεύμα, ότι τώρα πια όλα είναι καλά. Σταθεροποιεί τον αυχένα του Κάρολ και φεύγουν για το κοντινότερο νοσοκομείο. Ακτίνες, αξονική, εγκεφαλογραφήματα, όλα καθαρά. Ευτυχώς!
«Κόντεψε να μου φύγει το κεφάλι. Δεν θυμάμαι τίποτα», ομολογεί την επόμενη μέρα ο Κάρολ Σφιντέρσκι. Πριν από μία εβδομάδα είχε γίνει το πρόσωπο της ημέρας, όταν με δύο δικά του γκολ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος η Γιαγκελόνια περνούσε νικηφόρα από την έδρα της Άρκα Γκντίνια. Όλα έδειχναν ότι φέτος θα ήταν η χρονιά του. Ευτυχώς αυτός ο φρικιαστικός τραυματισμός δεν τον φρέναρε ούτε λεπτό. Τρεις μέρες μετά έπαιξε ξανά. Ήταν αποφασισμένος να δείξει ότι αυτή είναι η χρονιά του. Όντως, είναι.
Η Θεσσαλονίκη πρόκειται να είναι το νέο του σπιτικό. Σημειολογικά, οφείλει τα πάντα σε κάποιον, που πέρασε ως προπονητής (έστω κι ελάχιστα) από την ίδια πόλη, για λογαριασμό του Άρη. Τον Μάιο του 2014, ο Μίχαλ Πρόμπιερτς επιβλέπει κάποιες προπονήσεις των μικρών της (πρώην ομάδας του) Λοτζ. Τους βγάζει το λάδι. Τους εξοντώνει. Τους δοκιμάζει. Στο τέλος τους διαλύει και ψυχολογικά: «Κανείς σας δεν πρόκειται να παίξει σε υψηλό επίπεδο. Το ακούτε; Κανείς». Ο 17χρονος Κάρολ πεισμώνει. Ήταν συνηθισμένος στα καλά λόγια, αυτά τα «γκάζια» ήταν αυτό που χρειαζόταν για να ξυπνήσει. Το καλοκαίρι δοκιμάζεται στις ιταλικές Κρεμονέζε και Εντέλα, αλλά απορρίπτεται. Ακούει κάτι για ενδιαφέρον της Λέγκια και φύγει σφαίρα στο γραφείο του προέδρου για να μάθει: «Μην ανησυχείς. Θα πας σε άλλη ομάδα της Ekstraklassa». Δεν έλεγε ψέματα. Ο Πρόμπιερτς, ο οποίος στο μεταξύ είχε αναλάβει την Γιαγκελόνια, τον ζήτησε και τον πήρε μαζί του στην ομάδα του Μπιάλιστοκ. Είχε μπει πια στον κόσμο των επαγγελματιών. Τα τρία πρώτα χρόνια ήταν απλώς ένα μεγάλο ταλέντο με μεγάλες προσδοκίες. Φέτος, μεταμορφώθηκε σε πρωταγωνιστή. Έπειτα από 4,5 χρόνια με 25 γκολ σε 128 παιχνίδια ο Κάρολ Σβιντέρσκι ανοίγει τα φτερά του για να κάνει το μεγάλο βήμα για την Τούμπα. Όχι για να αντικαταστήσει τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, μα για να χτίσει την δική του ιστορία στον ΠΑΟΚ…
Ο ΣΦΙΝΤΕΡΣΚΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ
Του κόλλησαν την ρετσινιά
Στην τρίτη του σεζόν στο Μπιάλιστοκ έπαιξε όλα κι όλα 874 λεπτά. Αιφνιδίως μπήκε στο περιθώριο, σαν ένα άτυπο καψώνι για κάτι κακό, που είχε κάνει κρυφά. Οι κακές γλώσσες έλεγαν πως τον είχε πλανέψει η dolce vita, πως τα μυαλά του είχαν πάρει αέρα: «Θα το πω για τελευταία φορά. Βγήκα με κάποιους φίλους για να γιορτάσουμε τα γενέθλια κάποιου. Πριν από ένα χρόνο. Είναι τόσο κακό; Το Μπιάλιστοκ δεν είναι Σανγκάη. Σήμερα όλο και κάποιος μπορεί να σε δει έξω και να σε καταγράψει με το κινητό του, επομένως έχω σταματήσει να ψάχνω για βραδινές περιπέτειες. Ναι, βγαίνω, αλλά με την κοπέλα μου και σε λογικές ώρες», ήταν το ξέσπασμα του. Εδώ και 5 χρόνια διατηρεί δεσμό με την Μαρτίνα (φοιτήτρια φαρμακευτικής) και το ζευγάρι θα κληθεί τώρα να πάρει την πρώτη σοβαρή και μεγάλη απόφαση για το μέλλον του. Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για κακό παιδί…
Ο Σφιντέρσκι έχει χαρακτηριστικά που λείπουν από τον ΠΑΟΚ
Ένας φορ που δεν έχει καμία σχέση με τον «Πρίγιο»!
Του πήρε 3 και (κάτι χρόνια) για να φτάσει τα 100 επίσημα παιχνίδια με την φανέλα της Γιαγκελόνια, μα όταν του το υπενθύμισαν φέτος τον Αύγουστο, εξεπλάγη: «Τα έφτασα; Κιόλας; Εντάξει δεν είναι και κάτι για να πανηγυρίζω κιόλας». Στα χαρτιά όλες του οι σεζόν δείχνουν γεμάτες, μα υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια, την οποία πρέπει να σκάψεις καλά για να την δεις. Έχει γίνει ή έχει μπει αλλαγή σε 110 από τα 113 παιχνίδια πρωταθλήματος στην καριέρα του, τουτέστιν έχει αγωνιστεί μόλις σε 3 ενενηντάλεπτα στην καριέρα του! Άλλη μία ομοιότητα με τον Σόλσκιερ, πάντως κάτι που οφείλεται στον αυξημένο ανταγωνισμό στην επίθεση της Γιαγκελόνια, αλλά και στην ελλιπή υποδομή του κορμιού του. Ωστόσο, θυμώνει όταν τον αποκαλούν ακόμα ταλέντο. Έχει αποτινάξει αυτή την ετικέτα από πάνω του εδώ και δύο χρόνια. Είναι πάντα ειλικρινής με τον εαυτό του. Μετά από μία κακή εμφάνιση απέναντι στην Λούμπιν, σε ένα ματς που έγινε αλλαγή, αρνήθηκε να μιλήσει μετά το τέλος της αναμέτρησης στα Μ.Μ.Ε. λέγοντας το εκπληκτικό; «Τι να μιλήσω; Ήμουν ο χειρότερος παίκτης του αγώνα.».
Ποια είναι η αγαπημένη του θέση; Λέει πως δεν τον νοιάζει. Αρκεί να παίζει. Ο πάγκος και η αδράνεια είναι αυτά που τον τρελαίνουν. Ναι, είναι εννιάρι, αλλά όχι εννιάρι περιοχής, όπως ο Πρίγιοβιτς. Δεν έχουν το ίδιο σκαρί, υστερεί στο παιχνίδι ψηλά, στην δύναμη, τον όγκο. Αυτός είναι άλλη φάση. Αριστεροπόδαρος, καλός σουτέρ εκτός περιοχής, πιο φινετσάτος, καλός σε υποδοχή και σπάσιμο μπάλας, πολύ ένας πολύ διαφορετικός φορ, που μπορεί να παίξει και ως δεύτερος επιθετικός, ακόμα και στο πλάι, αν και μάλλον με λιγότερη επιτυχία.
Από αυτά που έχει ζήσει έχει καταλάβει ένα πράγμα: «Δεν το έπαθα μόνο εγώ, αλλά πολλοί νεαροί παίκτες. Έπαιξα μερικά παιχνίδια και ήμουν χαρούμενος από αυτά που είχα πετύχει. Επαναπαύτηκα. Ύστερα ήρθαν κάποιοι τραυματισμοί και κατάλαβα ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, θέλει ακόμα πιο σκληρή δουλειά. Άρχισα να φροντίζω πιο πολύ το σώμα μου. Να γυμνάζομαι περισσότερο και καλύτερα. Κάπως έτσι οι τραυματισμοί, αλλά και οι πόνοι λιγόστεψαν. Ήταν δικό μου λάθος, όμως ωρίμασα και το διόρθωσα. Άλλαξα. Είναι λάθη που δεν πρόκειται να επαναλάβω». Ίσως κάπως έτσι προέκυψε η καλύτερη σεζόν της καριέρας του και η μεταμόρφωση από ταλέντο, σε πρωταγωνιστή και παίκτη πρώτης γραμμής.
ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ
Οι Πολωνοί φορ τα… σπάνε!
Οι Πολωνοί φορ είναι της μόδας. Δεν είναι μόνο ο Λεβαντόφσκι. Δεν είναι μόνο ο Αρκάντιους Μίλικ της Νάπολι. Ο δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα Δανίας (Καμίλ Βίλτσεκ) είναι Πολωνός. Το νέο παιδί θαύμα του ιταλικού ποδοσφαίρου, ο φοβερός και τρομερός Κρίστοφ Πιάτεκ (ή Πιόντεκ) είναι έτοιμος για σούπερ μεταγραφή 45 εκατομμυρίων από την Τζένοα στην Μίλαν. Στην Ελπίδων υπάρχει ο εκπληκτικός Νταβίντ Κοβνάτσκι (μεταγραφή 8 εκατομμυρίων στην Σαμπντόρια), ο οποίος με 10 γκολ οδήγησε την Εθνική Ελπίδων στην τελική φάση του Euro. Ποιος είναι η ρεζέρβα του; Ο Σφιντέρσκι. Έκανε 8 ματς στα προκριματικά (τα 7 ως αλλαγή), θα είναι σίγουρα στην αποστολή του Euro, κάτι που εγγυάται την άνοδο της μετοχής του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.
Ο… Σόλσκιερ των φτωχών
Τα πάντα ξεκίνησαν από έναν βαμμένο τοίχο, αυτόν της φυλακής στην μικρή πόλη Ράβιτς, όπου γεννήθηκε. «Ανέμελα χρόνια», όπως θυμάται κι ο ίδιος. Ευτυχώς, μεγαλώνοντας βρέθηκε από την σωστή πλευρά του τοίχου, διαφορετικά, ο πατέρας του Γκρεγκόρζ (αστυνομικός στο επάγγελμα) θα τον σκότωνε! Κυριολεκτικά όμως!
Έμαθε να είναι ανεξάρτητος και μαχητής από πολύ μικρός. Βασικά, ζει μόνος του από τα 13! Πριν μετακομίσει στην ακαδημία της Λοτζ σε ηλικία 15 ετών είχε περάσει άλλο ένα εξάμηνο στο Πόζναν. Το όνειρο δεν ήρθε εύκολα.
Εν μία νυκτί έκανε το άλμα από το πρωτάθλημα ερασιτεχνών στην μεγάλη κατηγορία. Η διαφορά ήταν σοκαριστική: «Από εκεί που τον έβλεπα στην τηλεόραση, ξαφνικά έκανα ασκήσεις σε στημένα πλάι στον Ντάνι Κιντάνα. Στο ντεμπούτο μου στο Βρότσλαβ έτρεμα πριν μπω αλλαγή. Χάναμε με 3-1, ήταν 92ο λεπτό, αλλά για μένα ήταν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου. Ήμουν ακόμα 17 και νομίζω ότι έπαθα κράμπες και στα δυο μου πόδια με το που μπήκα στον αγωνιστικό χώρο»!
Το ψυχολογικό θέμα με τα 550 χιλιόμετρα που τον χώριζαν από γονείς και οικογένεια έμαθε να το διαχειρίζεται. Το σωματικό, όμως όχι. Το κορμί του δεν είχε την ανάλογη υποδομή για να αντέξει την νέα επαγγελματική πραγματικότητα. Η επιβάρυνση του δημιούργησε συνεχείς ενοχλήσεις στον αχίλλειο τένοντα. Για ένα χρόνο έπαιζε με πόνους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δείξει αυτά που μπορούσε, αλλά να βγάζει κι άλλα μυϊκά προβλήματα.
Εντούτοις, έπαιζε. Έπαιζε ασταμάτητα. Στα 21 του έφτασε σε τριψήφιο αριθμό αγώνων με την Γιαγκελόνια, παίζοντας είτε ως καθαρός φορ (προτίμηση του), είτε ως περιφερειακός επιθετικός, αριστερά ή δεξιά (με ανάποδο πόδι), ακόμα και πίσω από τον φορ. Το πρώτο του παρατσούκλι ήταν «δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο», λόγω της φυσικής του ομοιότητας με τον Όλε-Γκούναρ Σόλσκιερ. Του άρεσε, αν και δεν «ψωνίστηκε» ποτέ ιδιαίτερα με αυτό.
Η αλήθεια όμως ήταν πως μέχρι φέτος ήταν απλώς ένα ταλέντο που δεν μπορούσε να περάσει στο επόμενο επίπεδο. Όλα αυτά όμως άλλαξαν αυτή τη χρονιά. Με 8 γκολ σε 17 παιχνίδια έκανε career high (τα 8 γκολ μπήκαν σε 5 παιχνίδια), ανέλαβε ηγετικό ρόλο, πήρε φωτιά από τον Νοέμβριο και μετά (6 τέρματα στα τελευταία 7 παιχνίδια), κάτι που ενδεχομένως να επιτάχυνε την μεγάλη μεταγραφή που έψαχνε εδώ και καιρό.
*** Το καλοκαίρι έκανε μία αρθροσκόπηση στο γόνατο και έχασε το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας της Γιαγκελόνια. Αυτός ήταν και ο πιο σοβαρός τραυματισμός, που είχε ποτέ του.
*** Το καλοκαίρι του 2016 η Έμπολι έδινε 1,2 εκατομμύριο ευρώ για να τον αποκτήσει, όμως η Γιαγκελόνια αρνήθηκε, πιστεύοντας ότι μπορεί να τον πουλήσει ακριβότερα. Κατά καιρούς έχει ενδιαφερθεί για αυτόν η Ντιναμό Κιέβου, η Τζένοα, η Στουτγκάρδη και η Μπρόντμπι.
*** Είναι εν ενεργεία στέλεχος της Εθνικής Ελπίδων (8 συμμετοχές) που προκρίθηκε στην τελική φάση του Euro που θα γίνει στην Ιταλία, ενώ μετρά συνολικά 10 γκολ σε 23 συμμετοχές με όλες τις μικρές εθνικές.
*** Ο Σφιντέρσκι θα γίνει ο 10ος Πολωνός που θα φορέσει την φανέλα του ΠΑΟΚ μετά τους Μπότσιεκ, Ντιμκόφσκι, Πις, Σαμοτούλσκι, Μάινταν, Κοζμίνσκι, Κουκιέλκα, Μίετσελ και Σνάουτσνερ.
Πηγή : FORZA