Ο 22χρονος Πολωνός έχει εντελώς διαφορετικό τρόπο δράσης από τον Σέρβο προκάτοχό του και η FORZA ακτινογραφεί το παιχνίδι τους
Όταν ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς αποφάσισε να ανοίξει τη πόρτα της εξόδου, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, και κλήθηκε να δώσει απάντηση άμεσα.
Μεσούσης της σεζόν, η αποτελεσματικότητα του Σέρβου επιθετικού ήταν τέτοια που ο Δικέφαλος είχε μεγάλο βαθμό εξάρτησης από τα γκολ του, που τις περισσότερες φορές ήταν καθοριστικά καθώς είτε έδιναν προβάδισμα είτε σφράγιζαν νίκες. Και το ερώτημα που τέθηκε, δεν ήταν τόσο απλό όσο φαινόταν. Η εσωτερική συζήτηση είχε να κάνει με το αν ο ΠΑΟΚ θα αναζητούσε έναν επιθετικό που θα βρισκόταν στη Τούμπα για να προσπαθήσει να συνεχίσει τη «δουλειά» που άφησε στη μέση ο Πρίγιοβιτς, ή έναν επιθετικό που για να «κουμπώσει» θα έπρεπε η μεσοεπιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ να αλλάξει τον μέχρι τώρα τρόπο σκέψης της.
Η απόκτηση του Κάρολ Σφιντέρσκι έδειξε πως ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να αλλάξει τρόπο παιχνιδιού, όσον αφορά το τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Μια επιλογή που δεν είναι καθόλου εύκολο να πάρει κάποια ομάδα, και για να την υποστηρίξει, θα πρέπει να έχει τα κατάλληλα «εργαλεία», που θα μπορέσουν να δουλέψουν και να αποδώσουν υπό τη πίεση του άμεσου αποτελέσματος. Ο συνδυασμός των νέων δεδομένων μαζί με τη πίεση του αποτελέσματος είναι αυτός που έφερε μεγάλη συζήτηση.
Η σύγκριση του Κάρολ Σφιντέρσκι με τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς έρχεται όχι για να καταδείξει το ποιος από τους δυο είναι καλύτερος, αλλά για να «φωτίσει» το πόσο διαφορετικοί είναι οι δυο τους, και κατ’ επέκταση το πόσο αλλάζει η επιθετική φιλοσοφία του ΠΑΟΚ με την παρουσία του Πολωνού αντί του Σέρβου. Μια από τις ατάκες που είχε πει ο Πρίγιοβιτς όσο καιρό βρισκόταν στο ρόστερ του ΠΑΟΚ ήταν και η άποψή του πως «υπάρχουν δυο τύποι επιθετικών, αυτοί που σκοράρουν και αυτοί που δεν σκοράρουν». Ο Σέρβος, το δίχως άλλο, βρισκόταν στη πρώτη κατηγορία. Υπάρχουν όμως και επιθετικοί που συμμετέχουν στη δημιουργία φάσεων, δίνοντας τη δυνατότητα σε άλλους να σκοράρουν όταν δεν το κάνουν εκείνοι. Για την ιστορία…
Όταν ο Πρίγιοβιτς άφηνε το πολωνικό πρωτάθλημα για τον ΠΑΟΚ, τον Ιανουάριο του 2017, μετρούσε 5 γκολ στα 14 παιχνίδια στο πρώτο μισό εκείνης της σεζόν. Όταν ο Σφιντέρσκι άφησε το Πολωνικό πρωτάθλημα για τον ΠΑΟΚ, μετρούσε 8 γκολ στα 17 παιχνίδια στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν. Οι αριθμοί αυτοί έχουν αρκετά στοιχεία πίσω τους, που δείχνουν αγωνιστικό τρόπο δράσης, σκέψης και εκτέλεσης μέσα στις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου. Ο Πρίγιοβιτς εξελίχθηκε σε «κίλερ» και έναν τέτοιο παίκτη κλήθηκε να αντικαταστήσει ο ΠΑΟΚ, με τον Σφιντέρσκι να μπαίνει σε μια εξίσωση που φαίνεται να αλλάζει σταθερές.
Παρόμοια κίνηση, διαφορετική δράση
Στο πρώτο κομμάτι της σύγκρισης του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς με τον Κάρολ Σφιντέρσκι, έρχεται ο μέσος όρος παρουσίας τους μέσα στο γήπεδο, όπως αυτός καταγράφεται μέσω του θερμικού τους χάρτη. Σε αυτόν, υπάρχουν τα σημεία στα οποία πάτησαν στο γήπεδο τις περισσότερες, είτε με είτε χωρίς τη μπάλα. Ο θερμικός χάρτης είναι αυτός που κυρίως βοηθάει στο να γίνει κατανοητός ο τρόπος σκέψης που κάθε ποδοσφαιριστή στο τρόπο με τον οποίο κινείται για να γίνει κάτοχος της μπάλας.
Παρατηρώντας τους θερμικούς χάρτες του Σφιντέρσκι και του Πρίγιοβιτς (όπως αυτοί προκύπτουν από την αγωνιστική τους δράση από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου) τόσο ο Πολωνός όσο και ο Σέρβος έχουν παρόμοιο χώρο στον οποίο κινούνται. Η μεγάλη διαφορά έχει να κάνει με την «θερμότητα», καθώς στους ίδιους χώρους ο Πρίγιοβιτς εμφανίζεται πιο «ζεστός» από τον Σφιντέρσκι, και αυτό έχει την εξήγησή του μέσα από όλα τις στατιστικές κατηγορίες που αφορούν όλη τη δράση ενός ποδοσφαιριστή πλην των σουτ.
Έχοντας αγωνιστεί και τόσο ως επιτελικός μέσος όσο και ως δεξί αλλά και αριστερό εξτρέμ, ο Σφιντέρσκι είναι από την αγωνιστική φύση του περισσότερο κινητικός, στη προσπάθειά του να εμπλακεί στη κυκλοφορία της μπάλας στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου πριν η ομάδα του καταλήξει να τελειώσει τη φάση.
Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς ήταν από τους ποδοσφαιριστές που κυρίως κινούνταν εκτός περιοχής προκειμένου για να διαπιστώσει με ποιο τρόπο οι συμπαίκτες του θα επιλέξουν να τη φέρουν μέσα στο «κουτί» μέσα στη μεγάλη περιοχή, προκειμένου εκείνος να επιχειρήσει να τελειώσει τη φάση που – κατά κύριο λόγο – εκείνοι δημιούργησαν. Για να γίνει πιο κατανοητό, στη πλειοψηφία των φάσεων που συμμετείχε ο Πρίγιοβιτς ήταν για να τελειώσει τις φάσεις, ενώ ο Σφιντέρσκι έχει συμμετοχή και σε φάσεις που τελειώσουν από συμπαίκτες του.
*** Η συμμετοχή του Πρίγιοβιτς στη κυκλοφορία της μπάλας και στη δημιουργία φάσεων ήταν στις 13,24 πάσες ανά 90λεπτο φέτος, με τον Σφιντέρσκι να έχει 20,29
*** Στις ένας εναντίον ενός μονομαχίες, ο Πρίγιοβιτς είχε φέτος 1,51 ανά 90λεπτο με ποσοστό επιτυχίας στο 55% και ο Σφιντέρσκι στη Πολωνία μέτρησε 3,58 με ποσοστό επιτυχίας 72,1%
ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ ΣΤΑ 22 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ
Η σύγκριση στην ηλικία τους
Μπορεί από κάποιος να θεωρηθεί αδόκιμη, αλλά η σύγκριση ανάμεσα σε Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς και Κάρολ Σφιντέρσκι μπορεί να γίνει και σε «ηλικιακό» επίπεδο
Στα 20 του χρόνια, ο Πρίγιοβιτς έγραφε τη πρώτη του σεζόν σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας, αφού τη προηγούμενη είχε αγωνιστεί στη τρίτη κατηγορία της Αγγλίας. Με τη φανέλα της Σιόν, ο Σέρβος επιθετικός έγραψε 10 συμμετοχές στη πρώτη κατηγορία της Ελβετίας (2009-10), χωρίς να σκοράρει. Την επόμενη σεζόν (2010-11) μέτρησε 26 αγώνες πρώτης κατηγορίας με 6 γκολ και 3 ασίστ, και ακολούθησε μισή σεζόν με 16 συμμετοχές χωρίς γκολ και μεταγραφή στην Τρόμσο.
Ο Κάρολ Σφιντέρσκι είναι και αυτός «μπαρουτοκαπνισμένος». Τη σεζόν 2016-17 είχε 2 γκολ και 2 ασίστ σε 26 αγώνες και πέρυσι 5 γκολ και 2 ασίστ σε 32 αγώνες. Φέτος, στο πρώτο μισό της σεζόν είχε 8 γκολ και 1 ασίστ σε 17 αναμετρήσεις.
Η ανάγνωση των επιδόσεων σε σχέση με Πρίγιοβιτς
Όλα όσα δείχνουν οι αριθμοί για τον Κάρολ Σφιντέρσκι
Σε επίπεδο εκτελεστικής ικανότητας, ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπορούν να συγκριθούν και να «κοντράρουν» τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς.
Ο Σέρβος επιθετικός, στο φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ Σουρωτή είχε κατά μέσο όρο ένα γκολ σχεδόν σε κάθε τέσσερις προσπάθειες. Μπορεί αυτό να μην του έδωσε, μέχρι να αποχωρήσει, τη πρωτιά στον πίνακα των σκόρερ, αλλά σε επίπεδο ποσοστού ευστοχίας… δεν «έβλεπε» κανέναν γύρω του. Ο Πρίγιοβιτς, σε όλα του τα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν, είχε κατά μέσο όρο 2,1 τελικές ανά 90λεπτο με το 58,7% να είναι τελικές στην εστία. Το αντίστοιχο ποσοστό του Κάρολ Σφιντέρσκι για τη φετινή σεζόν ήταν στο 46,2%, σε 3,2 τελικές ανά 90λεπτο. Σε όλα τις στατιστικές κατηγορίες που έχουν να κάνουν με την συμμετοχή ενός ποδοσφαιριστή στο «χτίσιμο» μιας επίθεσης, ο Κάρολ Σφιντέρσκι υπερτερεί, κάτι αναμενόμενο. Ο Σέρβος επιθετικός είναι από εκείνους τους επιθετικούς που μπορεί να μην «φαίνεται» μέσα στο παιχνίδι, αλλά όταν έπαιρνε τη μπάλα μέσα στη περιοχή, με καλές προϋποθέσεις, οι πιθανότητες κατάληξης της μπάλας στα αντίπαλα δίκτυα, ήταν αυξημένες. Είναι δεδομένο πως ο Σφιντέρσκι δεν είχε φέτος, την εκτελεστική δεινότητα του Πρίγιοβιτς, όπως αντίστοιχα ο Πρίγιοβιτς δεν ήταν, κατα το κοινώς λεγόμενο, «κίλερ» μέχρι να «κουμπώσει» στον ΠΑΟΚ. Ο Σφιντέρσκι, σε μέσο όρο την φετινή σεζόν, ανά 90λεπτο, είχε 7 πάσες, 2 ντρίμπλες, 3 επιθετικές μονομαχίες και 2 κλεψίματα περισσότερα από τον Πρίγιοβιτς. Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα πως ο ΠΑΟΚ επένδυσε σε ένα διαφορετικό στυλ επιθετικού, που μέσα από τη δουλειά θα προσπαθήσει να «κουμπώσει» σε μια ήδη καλοδουλεμένη ομάδα, με τα στοιχεία του Σφιντέρσκι να είναι διαφορετικά και από αυτά του Τσούμπα Ακπομ.
Μια φορά αντίπαλοι ως αλλαγή
Στο διάστημα της κοινής τους παρουσίας στα γήπεδα της Πολωνίας. Κάρολ Σφιντέρσκι και Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς βρέθηκαν ταυτόχρονα στον αγωνιστικό χώρο για περίπου 15 λεπτά, σε αναμέτρηση που αμφότεροι κλήθηκαν να αγωνιστούν ως αλλαγή. Όταν η Γιαγκελόνα υποδέχθηκε τη Λέγκια, με το σκορ στο 0-1, ο Σφιντέρσκι πέρασε στο ματς στο 57′. Ο Πρίγιοβιτς μπήκε στο 77′ όταν είχε ήδη γίνει το 0-2, με τον Σέρβο να σκοράρει στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, και να δίνει ασίστ δυο λεπτά αργότερα, με την αναμέτρηση να τελειώνει με σκορ 1-4.
Πηγή : FORZA