Οι διαιτητές έχουν κλέψει την παράσταση μέχρι τώρα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Τα πολλά και δια γυμνού οφθαλμού λάθη στους πρώτους αγώνες έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση στις τάξεις της ΦΙΦΑ, που επιχειρεί από την συγκεκριμένη διοργάνωση, με την χρήση της “Goal Line Technology” και του σπρέι γραμμής των φάουλ, να περιορίσει τα διαιτητικά λάθη.
Τι είναι, όμως, το περίφημο σπρέι που κουβαλούν πάνω τους οι διαιτητές του Μουντιάλ, γνωστό και ως “vanishing spray”; Ποια είναι η ιστορία του και πως προέκυψε;
Το “vanishing spray” είναι ένα σπρέι, που οριοθετεί την απόσταση ανάμεσα στο σημείο που εκτελείται ένα φάουλ και του τείχους. Σε διεθνή επίπεδο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων τον περασμένο Δεκέμβριο στο Μαρόκο και καθιερώνεται πλέον μετά την χρησιμοποίηση του και στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Οι διαιτητές ψεκάζουν στο γήπεδο με κάτι που μοιάζει σαν κρέμα ξυρίσματος και έχει βάση το νερό, για να εξασφαλίζουν ότι οι παίκτες που παρατάσσονταν στο αμυντικό τείχος -την ώρα του φάουλ- τηρούν την προβλεπόμενη απόσταση από το σημείο της παράβασης. Ένας κύκλος σχηματίζεται στο σημείο της εκτέλεσης, για να εμποδίσει και τους επιτιθέμενους να μετακινήσουν τη μπάλα πιο μπροστά.
ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΣΕ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ο άνθρωπος που το έφερε στο προσκήνιο, ο Πάμπλο Σίλβα, δηλώνει συγκλονισμένος. «Έχουμε ανέβει μια μακρά, απότομη καμπύλη για να φτάσουμε εδώ. Από οικονομικής άποψης, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Αλλά αυτό που μας κάνει πιο περήφανος είναι ότι το προϊόν θα αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτό το γεγονός δεν μπορείς να βάλεις τιμή», τόνισε.
Ο Σίλβα είπε ότι ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αργεντινής, Χούλιο Γκροντόνα, ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας για να παρουσιαστεί το σπρέι, που οριοθετεί τα “9,15 μ.” στα εγχώρια πρωταθλήματα.
Συγκεκριμένα, έκανε ντεμπούτο τον Σεπτέμβριο του 2008 στην Β’ κατηγορία του πρωταθλήματος, μεταξύ της Λος Άντες και την Τσακαρίτα Τζούνιορς. Και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες αναμετρήσεις.
Η χρήση του σπρέι επεκτάθηκε στο Κόπα Σουνταμερικάνα, το Κόπα Λιμπερταδόρες και το Αμερικάνικο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Η ιδέα για μια συνεργασία Αργεντινής-Βραζιλίας ήρθε την εποχή που ο Σίλβα έπαιζε ποδόσφαιρο. “Χάναμε 1-0 και είχαμε κερδίσει ένα φάουλ σε καλό σημείο για το αριστερό μου πόδι. Αλλά, όταν τελικά επιχείρησα το σουτ, η μπάλα βρήκε το αμυνόμενο, ο οποίος ήταν σε απόσταση μόλις τριών μέτρων! Εξαγριώθηκα. Και πήγα κατευθείαν στον διαιτητή, ο οποίος με απέβαλε για διαμαρτυρίες. Και τότε μου ήρθε…”.
ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
«Εάν το κρατάς πολύ ψηλά (το σπρέι) η γραμμή είναι πολύ λεπτή και εξαφανίζεται αμέσως. Και σε περίπτωση που το κρατάς αρκετά κοντά, είναι πολύ παχιά. Έτσι, πρέπει να τη σχεδιάζεις με προσοχή. Δεν είναι επιβαρυντικό για τους παίκτες, το γήπεδο ή το όζον», λέει ο Σίλβα.