Τον δρόμο για το ανακριτικό γραφείο πήρε η δικογραφία που σχηματίστηκε για την τραγωδία στο Μάτι, με τους εισαγγελείς να ασκούν ποινικές διώξεις σε βάρος 20 ατόμων για την φονική πυρκαγιά.
Με τη διάταξη τους οι εισαγγελείς ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα
- της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή,
- των σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή
- και του εμπρησμού από αμέλεια (όλα πλημμελήματα) κατά περίπτωση,
σε βάρος, μεταξύ άλλων της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνούς, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προσταςίας Ιωάννη Καπάκη και στελεχών της Πολιτικής Προσταςίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς και του 65χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, ο οποίος μάλιστα αντιμετωπίζει και τις τρεις κατηγορίες.
Σημειώνεται, ότι για τα συγεκριμένα αδικήματα ο νόμος προβλέπει ποινές μέχρι πέντε χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο, με τη συνθήκη της συρροής των ανθρωποκτονιών ένδεχεται υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια φυλάκισης.
Μέσα από την εισαγγελική διάταξη προκύπτουν ευθύνες για όσα δεν έγιναν στο επίπεδο της πρόληψης αλλά και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, καθώς υπήρξε πλήρης έλλειψη συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων στη φωτιά στο Μάτι με αποτέλεσμα να κάνουν ζωντανοί 100 άνθρωποι.
Για αυτό το λόγο, εξαιτίας της σοβαρότητας της υπόθεσης η δικογραφία θα χρεωθεί στον ανακριτή, όπως άλλωστε έμεινε στην περίπτωση της Ρικομέξ αλλά και του ναυαγίου του Σάμινα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελείς ζητούν την απαλλαγή 4 εμπλεκομένων προσώπων, τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων, αλλά δεν πρόεκυψε καμία ένδειξη ενοχής τους. Ωστόσο τον τελικό λίγο θα έχει ο εισαγγελείς Εφετών.
Η φονική πυρκαγιά άνοιξε ωστόσο εκτός από αυτήν την δικογραφία, την βασική, άλλες έξι, οι όποιες είναι ακόμη εκκρεμείς στην προκαταρκτική έρευνα.
Πρόκειται για μια δικογραφία που έχει σταλεί στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου, μια ακόμη που πήρε το δρόμο για το στρατοδικείο, μια δικογραφία σχετικά με τις πολεοδομικές παρεμβάσεις και μια ακόμη για τις αναντιστοιχίες στις συνομιλίες της πυροσβεστικής.
Τέλος υπάρχει μια ακόμη δικογραφία που αφορά τα εναέρια μέσα που όμως δεν «σηκώθηκαν» από την Ελευσίνα.
Η δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον 350 καταθέσεις και ψηφιακό υλικό και όπως έλεγαν δικαστικές πήγες είναι τόσο μεγάλη όσο ένα… δωμάτιο. Η εικόνα που αποκαλύπτεται μοιάζει τραγική, αφού φαίνεται να διαπιστώθηκε «απόλυτη ασυνεννοησία και κατάρρευση του συστήματος», δηλαδή ένα χάος.
Η έρευνα διενεργήθηκε από τους εισαγγελείς Ηλία Ζαγοραίο, Κώστα Σπυρόπουλο και Νίκο Φιστόπουλο.
Πηγή: iefimerida.gr