Ο καθηγητής διαιτησίας και τηλεσχολιαστής, Παναγιώτης Βαρούχας, φιλοξενήθηκε στον “ARENA FM 89.4” για αρκετά ενδιαφέροντα θέματα, όπως η χρήση του “VAR” και οι περιπτώσεις που μπορεί να λύσει προβλήματα και να… διαλευκάνει διαιτητικά διλήμματα, αλλά δεν είναι πάντα… πανάκεια.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Παναγιώτη Βαρούχα:
Για το τρίτο γκολ του Άγιαξ, από τον Τάντιτς και τη χρήση του VAR, που έφερε καθυστέρηση στο ματς του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και άλλα… ζωντανά παραδείγματα: “Το VAR δε μπήκε ζωηρά στο ποδόσφαιρο, ίσως είναι για το… μπάσκετ και το βόλεϊ. Χθες υπήρχαν 5 λεπτά καθυστέρηση, για να πάρουν λανθασμένη απόφαση κατά τη γνώμη μου. Όταν δε φαίνεται καθαρά το βίντεο, σκεφτείτε να μπει ένα γκολ σε ΠΑΟΚ-Άρης. Το VAR θα είναι ωραίο για άμεσες φάσεις, για ένα γκολ που μπαίνει από θέση οφσάιντ ή όχι, για το αν υπάρχει πέναλτι ή όχι. Για παράδειγμα, στο ΣΠΑΛ-Φιορεντίνα, υπάρχει πέναλτι υπέρ της ΦΙορεντίνα που δε δίνεται. Περνάνε πέντε λεπτά, βάζει γκολ η ΣΠΑΛ, πανηγυρίζει. Μετά ακυρώνεται το γκολ, βλέπουν το VAR και… γυρνάνε όλα πίσω! Στην Ιταλία έχουν το VAR από πέρυσι. Πρέπει να εκλείψουν αυτά τα πράγματα. Σκεφτείτε να γίνει αυτό σε κρίσιμο ματς της Σούπερ Λίγκα. Ο Κολίνα παραιτήθηκε γιατί μετά από χρήση VAR πήρε λανθασμένη απόφαση. Είμαι από το 1999 στην τηλεόραση, το έχω βιώσει το θέμα. Αυτός που είναι στο κοντρόλ και βλέπει βίντεο, για να δώσει το VAR στο διαιτητή, πρέπει να το κάνει άμεσα, να έχει γνώση και να δώσει το κατάλληλο βίντεο στον διαιτητή, ο οποίος παίρνει την απόφαση, για το αν είναι γκολ ή όχι. Άλλο βίντεο δείξανε στον διαιτητή στο VAR, άλλο είδαμε στον τηλεοπτικό δέκτη. Είναι βίντεο που δεν αποσαφηνίζει τη φάση. Και στο παγκόσμιο της Ρωσίας, στον τελικό του δείχνουν βίντεο του διαιτητή και λέει εκείνος “πιο σιγά”. Του το δείξανε γρήγορα. Είναι προβλήματα που προκύπτουν και όταν μαζευτούν δημιουργούν σοβαρό ζήτημα”.
Για τις αλλαγές που θα επιχειρηθούν φέτος και τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της χρήσης του VAR, όπου αυτό καθιερώνεται: “Το βίντεο για τον κακό διαιτητή είναι… φάρμακο μεγάλο. Θα περιμένει να του βάλουν το βίντεο, δεν παίρνει απόφαση νωρίτερα. Θα είναι πολλά τα παραδείγματα. Αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε γρήγορα. Όταν δεν αντιμετωπίζονται σε Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, πως θα τα αντιμετωπίσει η Eλλάδα. Θα λύσει κάποια προβλήματα, όχι όλα, όχι τα… χοντρά. Αν βάλεις ένα βίντεο σταματημένο, “παγωμένο”, φαίνεται το πέναλτι. Σε μια φωτογραφία φαίνεται η επαφή. Η δουλειά είναι να υπάρχει κίνηση, για να δεις την πραγματικότητα. Στη Γερμανία δεν πήγανε να κάνουν χρήση βίντεο, δεν το δέχτηκε κάποιος και τον διώξανε. Είσαι υποχρεωμένος να το χρησιμοποιείς, άνωθεν εντολές. Πας και το βλέπεις. Επίσης, βλέπεις για κόκκινη κάρτα, αν είναι σωστή ή όχι. Αν είναι οφσάιντ, αν υπάρχει πέναλτι, παράβαση εντός ή εκτός, τέτοια ζητήματα.
Με το που θα τελειώσουν όλοι οι θεσμοί και η περίοδος, από την επιτροπή της ΦΙΦΑ, θα βγουν προς τα έξω περιπτώσεις και τροποποιήσεις, για το αν μπορείς να δώσεις κάρτα στον προπονητή στον πάγκο και άλλα. Υπάρχουν ιδιαίτερες περιπτώσεις, με επιμέρους σημεία. Είδαμε προχθές πολλά λάθη από τον διαιτητή στο Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ”.
Για τους ξένους διαιτητές και την επόμενη αγωνιστική: “Εδώ έχουμε διαιτητές από ξένο πρωτάθλημα, ενώ δεν υπάρχει ξένος στο Ολυμπιακός-Άρης. Ορισμός διαιτητών με ξένο στο ΑΕΚ-Παναθηναϊκός και όχι στο Ολυμπιακός-Άρης, που έχει μεγαλύτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Στο ΠΑΟΚ-Ατρομητος έβαλαν ξένο, επειδή “φώναξε” ο Ατρόμητος. Κάποια πράγματα δε χωρούν στη λογική”.