Ο Μιχάλης Ιορδανίδης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και επί σειρά ετών προπονητής στις μικρές Εθνικές Ελλάδος αλλά και στην Εθνική Κύπρου, μίλησε με αφορμή την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Κ19 του ΠΑΟΚ.
Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του ΠΑΟΚ!
Mάλιστα, αποθέωσε την ομάδα Νέων του Δικεφάλου για τα επιτεύγματα της, αλλά και το ταλέντο της.
Αναλυτικά όσα είπε:
Πόσο δύσκολο είναι για μια ομάδα να κατακτήσει δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα Κ19;
«Τα τελευταία χρόνια, όσο αφορά στο τμήμα ανίχνευσης-σκάουτινγκ και στο τμήμα εκπαίδευσης προπονητών, ο ΠΑΟΚ είναι σε υψηλό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι με τα δίκτυα που έχει δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα και με τους κατάλληλους σκάουτερ που διαθέτει, μπορεί να ανιχνεύει αυτούς τους παίκτες σε όλες τις πόλεις της χώρας και ειδικά στη βόρειο Ελλάδα, να φέρνει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές και μάλιστα να τους φέρνει σε ένα υγιέστατο περιβάλλον, σε ένα περιβάλλον εκμάθησης τέτοιο, ώστε τα παιδιά να μπορούν να δείξουν τον πραγματικό εαυτό τους, το ταλέντο που διαθέτουν. Γι΄ αυτό άλλωστε τους διαλέγουν. Θεωρώ, επομένως, ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να μπορεί να κατακτά κάθε χρόνο το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ. Σαφώς, υπάρχουν κι άλλες ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός, που διαθέτει κι αυτός πολύ καλές ακαδημίες, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ… Τώρα, μάλιστα, αρχίζουν να οργανώνονται περισσότερο και ο Ατρόμητος, ο Αστέρας Τρίπολης, η Ξάνθη, ο Πανιώνιος. Δηλαδή βλέπουμε ότι όλες οι ομάδες επενδύουν ποδοσφαιριστές στα τμήματα υποδομής τους».
– Ποια είναι σήμερα η κατάσταση και το επίπεδο των ακαδημιών των ελληνικών ΠΑΕ;
«Οι ομάδες σήμερα είναι πολύ πιο οργανωμένες. Όλες οι ακαδημίες θέλουν να φτάσουν τα τμήματα υποδομής τους στα επίπεδα που δουλεύουν οι μεγάλες ομάδες, ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός. Βλέπουμε ότι όλοι οι σύλλογοι επενδύουν στο μέλλον, γιατί υπάρχει πλούσιο και πολύ ταλέντο σε όλον τον ελλαδικό χώρο. Υπάρχει, όμως, ένα σημαντικό ζήτημα και αυτό είναι το εξής: επειδή το ανώτερο πρωτάθλημα είναι το Κ19, ίσως θα έπρεπε να υπάρχει ακόμη μια κατηγορία, πχ Κ23, ένα πρωτάθλημα δηλαδή όπου αυτοί οι ποδοσφαιριστές που μεγαλώνουν και δεν θα ενταχθούν στις ΠΑΕ, έτσι ώστε άμεσα να παίξουν στις μεγάλες ομάδες, να μπορούν να παίζουν σε ανταγωνιστικό επίπεδο, όπως αυτό της Κ23 και να συμμετέχουν στη Β ή στη Γ εθνική κατηγορία και άρα να μην χάνονται.
Γιατί τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο ότι ενώ οι μεγάλες ακαδημίες παίρνουν πρωταθλήματα και οι ποδοσφαιριστές τους διακρίνονται με τις Εθνικές, σε ηλικίες 21, 22, 23, τα παιδιά χάνονται. Και χάνονται γιατί δεν υπάρχουν ομάδες να τα απορροφήσουν, αφού μετά την Κ19 πρέπει να πάνε να παίξουν είτε στις πρώτες ομάδες, είτε να δοθούν δανεικοί. Επομένως, αν υπήρχε ένα πρωτάθλημα Κ23, ίσως θα ήταν καλύτερο και γι’ αυτούς και για τις ομάδες τους».
– Εννοείτε δηλαδή πως θα έπρεπε η ΕΠΟ να ακολουθήσει το ισπανικό πρότυπο, όπου οι μεγάλοι σύλλογοι συστήνουν και δεύτερες ομάδες ή το αντίστοιχο αγγλικό όπου οι «ρεζέρβες» (Κ23) των συλλόγων παίζουν σε ένα πρωτάθλημα μεταξύ τους αλλά πάντως σε ελεύθερη ηλικιακή σύνθεση;
«Το ισπανικό. Γιατί το να γίνει ομάδα Κ23 σε όλους τους συλλόγους είναι λίγο δύσκολο έως αδύνατο, διότι οικονομικά ίσως οι μικρότερες ομάδες να μην μπορούν να το υποστηρίξουν. Να το δημιουργήσουν, λοιπόν, τουλάχιστον αυτές που έχουν πολλούς παίκτες και να έχουν ομάδες στη Β ή στη Γ εθνική κατηγορία. Έτσι θα παίρνουν τα παιδιά περισσότερα παιχνίδια, θα είναι πιο ανταγωνιστικά, ώστε να μπορούν να παίξουν αύριο-μεθαύριο στις πρώτες ομάδες του συλλόγου τους».
– Για να επιστρέψουμε την κουβέντα μας στον ΠΑΟΚ. Είναι αυτή η κορυφαία φουρνιά παικτών ηλικίας Κ19 που έβγαλε ποτέ ο Δικέφαλος;
«Θεωρώ πως είναι, ναι. Ειδικά οι γεννηθέντες το 2000 είναι μια φουρνιά που όλη η αμυντική διάταξη του ΠΑΟΚ είναι και η αμυντική διάταξη της Εθνικής Νέων, το ίδιο και η επιθετική τριάδα. Επιπλέον και κάποιοι 99άρηδες, όπως ο Μπαλογιάννης και ο Χατζηστραβός, που είναι δύο εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές. Νομίζω πως αυτή η φουρνιά είναι η καλύτερη που έχει επενδύσει ο ΠΑΟΚ. Το ζητούμενο είναι μερικοί από αυτούς να μπορούν να παίξουν αύριο-μεθαύριο στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ ή να απορροφηθούν από άλλες ομάδες της Super League. Γιατί, όπως είπα και πριν, είναι ταλέντα, παίκτες που πραγματικά μπορούν να προσφέρουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και, καλώς ή κακώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια να στερηθούμε αυτά τα παιδιά ή να χαθούν στο μέλλον. Αυτή η φουρνιά είναι η καλύτερη του ΠΑΟΚ πιστεύω και ευελπιστώ να παίξουν στην ομάδα τα παιδιά. Αν δεν μπορέσουν στον ΠΑΟΚ, τότε έστω σε κάποιο σύλλογο της Super League».
– Ποιους παίκτες αυτής της ομάδας έχετε ξεχωρίσει;
«Φυσικά και είναι όλοι τους πολύ καλοί, ο Τσαούσης, ο Λύρατζης, ο Μιχαηλίδης και ο Διαμαντής, η αμυντική τετράδα δηλαδή, ο Γκαργκαλατζίδης, ο Γαϊτανίδης και ο Δούμτσης μπροστά. Μιλάμε για ποδοσφαιριστές που εδώ και χρόνια, τόσο στις Κ17 και Κ19 του ΠΑΟΚ όσο και της Εθνικής, έχουν μια συνεχόμενη εκπαίδευση πάνω σε αυτά τα τμήματα υποδομής. Αλλά το ζητούμενο είναι να παίξουν στη μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ. Επιπλέον, είναι και κάποιοι 99άρηδες και γενικά όλοι δείχνουν πως αποτελούν ένα καλό σύνολο που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην Super League, να δώσουν και αυτοί από την πλευρά τους ό,τι μπορούν για την ανάπτυξη του ελληνικού ποδοοσφαίρου».
– Πόση αξία έχει τελικά η κατάκτηση του πρωταθλήματος Κ19 για τους νεαρούς αυτούς ποδοσφαιριστές, στην προσπάθεια τους να παίξουν επαγγελματικό, ανδρικό ποδόσφαιρο;
«Σίγουρα δεν μπορεί το πρωτάθλημα Κ19 να δώσει μεγάλη αξία, μιας και είναι εφήμερο. Δεν είναι αυτοσκοπός των ποδοσφαιριστών και των ομάδων να πάρεις μόνο το πρωτάθλημα Κ19 και να σταθείς σε αυτό. Σκοπός είναι η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου ώστε αύριο-μεθαύριο να ενισχύσει ο παίκτης την πρώτη, την επαγγελματική ομάδα του συλλόγου. Σίγουρα, πάντως, ψυχολογικά, δίνει μια οντότητα όσον αφορά στον σύλλογο και συγκεκριμένα τώρα στον ΠΑΟΚ. Δείχνει ότι ο κ. Γκαρσία δουλεύει πολύ καλά σε ένα πολύ καλό περιβάλλον. Και όλα αυτά είναι, βέβαια, για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και από τη στιγμή που μιλάμε για ακαδημίες νομίζω πως η κατάκτηση ενός τροπαίου πρέπει να τεθεί σε δεύτερη μοίρα. Ο αυτοσκοπός είναι τα παιδιά να επενδυθούν στην πρώτη ομάδα ή, αν όχι σε αυτήν, να πάνε να παίξουν κάπου αλλού στον χώρο της Super League ή να τα βοηθήσουμε με την υλοποίηση της ιδέας για ένα πρωτάθλημα Κ23».
– Άρα περισσότερο έχουν ανάγκη από προσαρμογή ή… προσοχή;
«Νομίζω και τα δύο. Καταρχήν η προσαρμογή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Γιατί είναι διαφορετικό όταν παίζεις για την Κ19. Η δυναμικότητα του ΠΑΟΚ είναι πολύ διαφορετική από αυτήν της Λαμίας πχ ή του Λεβαδειακού – χωρίς να έχω κάποιο πρόβλημα με τις ομάδες αυτές – και παρουσιάζεται τεράστια απόκλιση σε ρόστερ και δυναμικότητα. Καλώς ή κακώς, ο ΠΑΟΚ, όπως και οι άλλες μεγάλες ομάδες, πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια, άρα το παιδί χρειάζεται προσαρμογή. Αυτό είναι λίγο δύσκολο έως ακατόρθωτο, γιατί τελευταία οι Έλληνες του ΠΑΟΚ είναι πολύ λίγοι. Τώρα δηλαδή είναι ο Πέλκας, ο Λημνιός και ο Πασχαλάκης, οπότε δεν βλέπουμε ότι παίκτες από κάτω μπορούν να προωθηθούν εύκολα στην πρώτη ομάδα. Άρα ο αυτοσκοπός των ακαδημιών πρέπει να είναι η μεταφορά των παικτών από την Κ19 στην πρώτη ομάδα, έστω και σε βάθος χρόνου, έστω και λίγων παικτών, αρκεί να γίνεται. Θεωρώ ότι κάτι λείπει στο σημείο αυτό, είτε στο κομμάτι της εκπαίδευσης, είτε στο κομμάτι της προσαρμογής, είτε στο κομμάτι της προσοχής, όπως πολύ σωστά είπατε προηγουμένως. Όλα αυτά πρέπει να τα προσέξουμε ώστε να βοηθηθεί ο νεαρός αυτός ποδοσφαιριστής και να εγκλιματιστεί στη μεγάλη ομάδα που λέγεται ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός ή όπως θα λέγεται».
– Κεφάλαιο Πάμπλο Γκαρσία. Μήπως στον ΠΑΟΚ, εκτός από ποδοσφαιριστές, εκπαιδεύουν και… προπονητές;
«Βεβαίως εκπαιδεύει και προπονητές ο ΠΑΟΚ. Εξάλλου παλαιότερα ο Γιώργος Γεωργιάδης κάθισε στον πάγκο της πρώτης ομάδας μετά από εκείνον της Κ19, όπως και ο Βλάνταν Ίβιτς. Βεβαίως εκπαιδεύει προπονητές, γιατί μην ξεχνάμε ότι οι προπονητές έρχονται και παρέρχονται. Δεν αποκλείεται δηλαδή κάποια στιγμή να δοθεί η ευκαιρία και στον Γκαρσία να αναλάβει την πρώτη ομάδα, άλλωστε έχε μεγάλη εμπειρία από ομάδες, από μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης στην οποία έχει αγωνιστεί. Απλώς αυτό που του λείπει τώρα είναι η εμπειρία και πάνω σε αυτό εκπαιδεύεται στην Κ19. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπά το ποδόσφαιρο, ζει γι’ αυτό καθημερινά, έχει επιτυχίες. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ο ΠΑΟΚ, όπως είπατε πολύ σωστά, εκτός από ποδοσφαιριστές εκπαιδεύει και προπονητές».
– Το σχόλιό σας για την Εθνική Ελλάδος και τη νέα προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με τον κ. Αναστασιάδη;
«Με την έλευση του κ. Αναστασιάδη, είδαμε κάποιες αλλαγές που φάνηκαν άμεσα. Νέα πρόσωπα ήρθαν στην ομάδα, τον κ. Αναστασιάδη τον γνωρίζουμε όλοι στο πανελλήνιο, είναι πολύ καλός προπονητής και μην ξεχνάμε ότι είναι Έλληνας προπονητής. Μετά, λοιπόν, την παρέλευση αρκετών ετών, ξαφνικά βρέθηκε ένας Έλληνας προπονητής – που ενδιαφέρεται για τον Έλληνα ποδοσφαιριστή – να έχει την Εθνική Ελλάδος, παίρνοντας νέους ποδοσφαιριστές. Παρακολουθώντας, μάλιστα, την προηγούμενη Εθνική Ελπίδων και σε συνεννόηση με τον κ. Νικοπολίδη, πήρε ποδοσφαιριστές από την Κ21 να ενισχύσουν την ανδρική ομάδα. Είδαμε τα πρώτα δύο παιχνίδια, είχαμε πολύ θετικά αποτελέσματα. Νίκη με Λιχτενστάιν και «Χ» με Βοσνία, ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να είναι καλύτερο, αλλά είδαμε ότι ανατράπηκε ένα εις βάρος μας 2-0. Επομένως, όλες αυτές οι αλλαγές θεωρώ ότι είναι υπέρ του Έλληνα ποδοσφαιριστή και υπέρ του Έλληνα προπονητή, γιατί είναι πολύ καλό να έχουμε Έλληνα προπονητή στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος.
– Πιστεύετε πως υπάρχει μέλλον στα υπόλοιπα τμήματα των Εθνικών μας ομάδων;
«Αυτήν τη στιγμή, από την ΕΠΟ εκπονούνται κάποια προγράμματα αναφορικά με την οργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου στις μικτές ενώσεις, όπου έχουν μοιραστεί βιβλία για ασκησιολόγιο, τρόπο ανάπτυξης στις μικρές ηλικίες, τρόπο προπόνησης των μικρών παιδιών. Επίσης, υπάρχει το πρόγραμμα που «τρέχει» για να δώσουμε κάποια κατεύθυνση στα ερασιτεχνικά σωματεία και στις ακαδημίες, όσον αφορά στον τρόπο δουλειάς και εξέλιξης των ποδοσφαιριστών. Ακόμα, με το πρόγραμμα «πάσα στα θρανία» προσπαθούμε να μπούμε στα σχολεία και δη στα δημοτικά σχολεία, για να αναπτύξουμε το ποδόσφαιρο. Επίσης αναπτύσσεται και το γυναικείο ποδόσφαιρο. Δηλαδή πλέον σε βάθος χρόνου, γιατί μόνο μέσα από οργάνωση και μακροχρόνιο σχεδιασμό μπορούν να έρθουν αποτελέσματα, ευελπιστούμε ότι μέσα από τα προγράμματα της ΕΠΟ θα καταφέρουμε να έχουμε στο μέλλον καλύτερα αποτελέσματα.
Επιπλέον, γιατί εκτός από συνεργάτης του κ. Νικοπολίδη στην Κ21 είμαι και εκπαιδευτής σε σχολές προπονητών, αυτήν τη στιγμή «τρέχουμε» πολλές σχολές σε όλη την Ελλάδα, πραγματικά παντού, με πτυχία από UEFA C, B, A, Pro έως και το καινούριο που έχει προστεθεί, το UEFA D, με το οποίο ενημερώνουμε παράγοντες ακαδημιών, προπονητές και γονείς σε διήμερη ημερίδα για το τι σημαίνει να είσαι σε ακαδημίες και πώς αυτές μπορούν να οργανωθούν. Θέλω να πω ότι κι εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε και τρέχουμε να οργανώσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί δεν περισσεύει κανείς, υπάρχει πλούσιο ελληνικό ταλέντο.
Από κει και πέρα, θέλει λίγο έως πολύ χρόνο, ένα πρόγραμμα τουλάχιστον 5ετές ως 8ετές ή 10ετές. Όπως έκανε και το Βέλγιο το 2010, όταν κατάλαβε πως είχε χτυπήσει πάτο. Ευελπιστούμε πως θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Θεωρώ ότι οι Εθνικές ομάδες πάνε πάρα πολύ καλά, βγαίνουν παίκτες. Ο κ. Αναστασιάδης σας πληροφορώ ότι παρακολουθεί όλες τις Εθνικές ομάδες. Σαφώς, είναι λίγο περισσότερο κοντά στην Κ21 και φυσικά, επειδή κύριο μέλημα είναι να περάσει η ομάδα στα τελικά του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, το μεγάλο βάρος έχει πέσει στην Εθνική ανδρών»