Είναι ο διάδοχος και συνοδοιπόρος του Βαγγέλη Γραμμένου στην ηγεσία της ΕΠΣΜ, της μεγαλύτερης Ένωσης της χώρας. Η Ένωση πάει τον επόμενο μήνα σε εκλογές, χωρίς αντίπαλο και πάλι, απ΄ ότι φαίνεται, και αυτή ήταν μια καλή αφορμή να γνωρίσουμε τον άνθρωπο, που ηγείται και θα ηγηθεί για άλλη μια θητεία μιας Ένωσης, που πρωτοστάστησε στην αλλαγή σκηνικού στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Είναι ο Σάββας Δημητριάδης, τον οποίο -μεταξύ άλλων- στηρίζει ανοιχτά και ο ΠΑΟΚ.
*** Τις προηγούμενες εκλογές πριν δύο χρόνια τις κερδίσατε χωρίς αντίπαλο και φοβερή στήριξη από τα σωματεία. Πως βλέπετε τις εκλογές που έρχονται;
«Ο λόγος ανήκει πάντα στα σωματεία, που μας στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές και πιστεύω ότι θα μας στηρίξουν και σ΄ αυτές. Είμαστε μια παράταξη ενιαία, φυσική συνέχεια της παράταξης, στην οποία ηγήθηκε ο Βαγγέλης Γραμμένος, η οποία αναβάθμισε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Θεσσαλονίκης. Συνεχίζουμε το έργο του Βαγγέλη Γραμμένου, ο οποίος μας άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη. Τα σωματεία τον στήριζαν, τον στηρίζουν, και στηρίζουν αυτή την παράταξη. Αναφέρω το όνομά του, διότι εγώ είμαι σήμερα ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ, της μεγαλύτερης Ένωσης της χώρας, εξαιτίας του Βαγγέλη Γραμμένου. Ήμουν προσωπική του επιλογή, δεν περίμενα να είμαι ο διάδοχός του. Μου έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη και του έχω απέραντη εκτίμηση».
*** Στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία, ο ΠΑΟΚ στήριξε την υποψηφιότητά σας και φαίνεται ότι θα τη στηρίξει και αυτή τη φορά. Έχουμε λάθος εντύπωση;
«Η στήριξη του ΠΑΟΚ ήταν μεγάλη στις προηγούμενες εκλογές και θεωρώ ότι θα υπάρχει και σ΄ αυτές τις εκλογές. Δεν είναι μόνο ο ΠΑΟΚ, είναι και τα υπόλοιπα σωματεία, που μας εμπιστεύονται. Βέβαια, ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλο μέγεθος, με πολύ ενεργό ρόλο στην κάθαρση, που επιχειρείται στο ποδόσφαιρο και μας τιμά το γεγονός ότι στηρίζει ανοιχτά την προσπάθειά μας. Θέλουμε κι εμείς καθαρό ποδόσφαιρο, αυτό πρεσβεύει κι ο ΠΑΟΚ και παλεύει γι΄ αυτό. Όλοι μας θέλουμε να είναι πρώτος, όποιος είναι καλύτερος. Το ότι μας στηρίζει η πλειοψηφία των ομάδων, μεγαλώνει τις ευθύνες μας. Πρέπει να φανούμε αντάξιοι αυτής της εμπιστοσύνης. Υπάρχει γενικότερη στήριξη. Και από τον Άρη, και από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ο Ηρακλής δυστυχώς δεν ψηφίζει στη δική μας Ένωση και ελπίζουμε σύντομα να αλλάξει αυτό, για να μας προσφέρει κι αυτός τη στήριξή του».
*** Βλέπετε εδώ στη Θεσσαλονίκη παρεμβάσεις ή προσπάθειες εξωγενών παραγόντων, να επηρεάσουν την κατάσταση, τις εκλογές; Έγινε προσπάθεια να αλώσουν την Ένωση;
«Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε αντίπαλο δέος. Ήταν ο Ολυμπιακός, που προσπαθούσε να παίξει ρόλο. Ή έχοντας λόγο στο διοικητικό συμβούλιο ή να πάρει την Ένωση. Πέρσι κάτι πήγε να γίνει, αλλά εν τη γενέσει του εξαφανίστηκε. Στην ΕΠΣΜ δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν να υπάρξουν άλλοι πόλοι, να μας δημιουργήσουν πρόβλημα. Τα στεγανά είναι τόσο δυνατά, που δεν έχει τύχη κανείς».
*** Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό, τι είναι αυτό που κρατάτε ως επιτυχία από αυτή τη θητεία σας;
«Νομίζω ότι τα αξιόπιστα και ανταγωνιστικά πρωταθλήματα που έχουμε, είναι αυτό που κρατάμε. Η Α1 πιστεύω ότι είναι μια κατηγορία εφάμιλλη ίσως και καλύτερη της Γ’ Εθνικής. Φέτος ξεκινήσαμε μια σειρά παροχών στον ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιατρικών παροχών, που μας έλειπε. Είναι ένα πετυχημένο σχέδιο, που θα αναπτυχθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Επίσης έχουμε πολύ καλά αναπτυξιακά πρωταθλήματα, εκεί έχουμε την εμπειρία και τα διαχειριζόμαστε. Είναι σημαντικό και το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΠΣΜ. Έχουμε και τις κοινωνικές ευαισθησίες με διάφορες δράσεις, όχι μόνο την περίοδο των γιορτών. Είμαστε κομμάτι της και προσπαθούμε να ζούμε μέσα την πόλη, βοηθώντας κοινωνικές ομάδες, που το έχουν ανάγκη»
*** Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε ως Ένωση και πως σκοπεύετε να τα λύσετε; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης;
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γηπεδικό. Έχουμε ξεκινήσει επαφές με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε γήπεδα. Μας βοηθά πολύ η κ. Βούλα Πατουλίδου, που κατάλαβε τί σημαίνει ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και τις ανάγκες του και πρωτοστάτησε σε κάποιες δράσεις. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κάποιους χώρους με προγράμματα του ΕΣΠΑ για να φτιάξουμε νέα γήπεδα, που θα αποσυμφορήσουν την κατάσταση. Επίσης, προχωρά ένα σχέδιο για την εγκατάσταση απινιδωτών σε κάποια γήπεδα. Τα γήπεδα και η υγεία των ποδοσφαιριστών, είναι οι προτεραιότητές μας. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε και την κατάσταση στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα. Φοβάμαι ότι αν το αφήσουμε, θα γίνει ανεξέλεγκτο. Με ακαδημίες και με παιδιά πρέπει να ασχολούνται μόνο πτυχιούχοι, μόνο άνθρωποι, που έχουν πιστοποιημένα τεχνογνωσία. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση βοηθά η ΕΠΟ. Μας ενδιαφέρει η περαιτέρω επιμόρφωση όσων ασχολούνται με τις ακαδημίες, για να αναβαθμίσουμε το ποδόσφαιρο. Εμάς μας ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο, όχι το κέρδος. Επίσης, στην επόμενη θητεία μας θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε το online σύστημα, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να διευκολύνουμε τα σωματεία, που θα μπορούν μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής να διεκπεραιώνουν υποθέσεις τους, χωρίς να χρειάζεται να έρχονται στα γραφεία της Ένωσης».
*** Με τη βία πως τα πάτε;
«Δεν έχουμε προβλήματα. Οι παράγοντες είναι στην πράξη εθελοντές του ποδοσφαίρου, βοηθούν πολύ και πρέπει να εξάρω την προσπάθειά τους. Επίσης έχει ανέβει πολύ η ποιότητα και το επίπεδο μόρφωσης του ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή. Δεν έχουμε προβλήματα, εκτός από κάποια μεμονωμένα κρούσματα».
*** Η ΕΠΣΜ είχε ηγετικό ρόλο την αλλαγή, που έγινε στο ποδόσφαιρο, ήταν στην αντιπολίτευση όλα αυτά τα χρόνια, που τραυμάτιζαν το ποδόσφαιρο. Πως βλέπετε τον ρόλο σας τώρα;
«Η Ένωσή μας ήταν πάντα απέναντι σ΄ αυτούς, που αποδεδειγμένα έφερναν πίσω το ποδόσφαιρό μας. Η προσπάθειά μας, είναι να καταλάβει το φίλαθλο κοινό, ότι πλέον το ποδόσφαιρο αλλάζει. Υπάρχουν, βέβαια, οι άναρθρες κραυγές των εκφραστών του παρελθόντος, που χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Θα υπάρχει ισονομία, αξιοκρατία, άλλωστε φαίνεται ότι το πρωτάθλημα, δεν το παίρνει πάντα η ίδια ομάδα. Παλιότερα ήταν αδικημένες όλες οι ομάδες απέναντι σε μία, τώρα το αίσθημα της αδικίας χρησιμοποιείται μόνο απ΄ αυτούς, που έκαναν κακό στο ποδόσφαιρο».
*** Πως βλέπετε την θητεία του Βαγγέλη Γραμμένου στην ηγεσία της ΕΠΟ. Τι βλέπετε πως άλλαξε, τι θα μπορούσε να αλλάξει;
«Μέσα σε 2-3 χρόνια δεν μπορείς να αλλάξεις 30 χρόνια κατήφειας του ελληνικού ποδόσφαιρου, αλλά βλέπουμε ήδη αποτελέσματα. Αλλαγές στη διαιτησία, στη εξωστρέφεια της ΕΠΟ, δεν υπάρχουν δικές μας και δικές σας Ενώσεις, όλες είναι το ίδιο. Το οικονομικό πρόβλημα των Ενώσεων, σιγά σιγά λύνεται κι αυτό. Σε ότι αφορά τις ΠΑΕ, εκεί πρέπει να υπάρχει σύμπνοια των μεγάλων. Το ποδόσφαιρο δεν παίζεται με τέσσερις ομάδες, παίζεται με περισσότερες. Πρέπει να δυναμώσουμε τις μικρότερες, να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις, να γίνει καλύτερο το πρωτάθλημα».
*** Βλέπετε εμπόδια σ΄ αυτή την προσπάθεια;
«Φυσικά. Όταν κάποιος χάνει τα πρωτεία, με απόλυτη νομιμότητα… Είχαν συνηθίσει στην… παρανομία τόσα χρόνια, βάζουν τρικλοποδιές σε ότι σωστό γίνεται στην ΕΠΟ».
*** Ακόμη και σήμερα ο Γραμμένος δέχεται πολεμική, από τις δυνάμεις που δεν ήθελαν την αλλαγή στην ΕΠΟ…
«Αλήθεια είναι αυτό! Δεν θέλουν να τα… παρατήσουν, αλλά πρέπει να συμπορευτούν, αλλιώς θα χαθούν από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Το ποδόσφαιρο ανακτά τις Κυριακές του, ο φίλαθλος βλέπει τη διαφορά. Εγώ βλέπω τον κόσμο σιγά – σιγά να ενδιαφέρεται και πάλι, αυτοί που θέλουν να πάνε απέναντι, θα πρέπει να επιλέξουν. Ή να αφανιστούν ή θα συμπορευτούν για καλύτερο ποδόσφαιρο».
*** Ποιο ήταν το μέγεθος της ζημιάς, που έγινε; Λέγεται πως χρειάζονται πολλά χρόνια για να επανέλθει η κανονικότητα…
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν στα θέματα της δικαιοσύνης. Από την ώρα που τα όργανα στελεχώνονται με τακτικούς δικαστές, κερδίζεται κατά αρχήν ένα στοίχημαΗ διαιτησία προσπαθεί να μείνει ανεξάρτητα. Δε λέω αυτούς που σφυρίζουν, λέω και τους παρατηρητές. Είχε δημιουργηθεί ένα μπλοκ, το οποίο έκανε ότι ήθελε. Όριζαν όπως όριζαν διαιτητές, αξιολογούσαν όπως ήθελαν, οι ανίκανοι γίνονταν ικανοί. Αυτό αρχίζει να μην υπάρχει. Δεν αλλάζουν όλα σε μια νύχτα, αλλά γίνεται προσπάθεια».
*** Πως βλέπετε τη λύση των ξένων διαιτητών;
«Είναι αναγκαίο κακό, εύχομαι να φύγουν σιγά – σιγά, γιατί έχουμε πολύ καλούς διαιτητές. Αν τους αφήσουμε στην ησυχία τους, θα αποδώσουν, δεν είναι τυχαίο ότι διαπρέπουν έξω και χλευάζονται σε έναν αγώνα εδώ. Πρέπει ο Έλληνας διαιτητής να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Δεν πρέπει να κάνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις όταν σφυρίζει. Ο διαιτητής σκέφτεται πολλές φορές κι άλλα πράγματα. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, σήμερα υπάρχει μια ανθρωποφαγία από κάποια κέντρα, ειδικά στο νότο, και χρησιμοποιούνται και τα ΜΜΕ σ΄ αυτή την κατεύθυνση».
*** Δε συμφωνείτε ότι υπάρχει πρόβλημα όσο δεν εξιχνιάζεται η υπόθεση Τζήλου;
«Αλήθεια είναι αυτό. Ένα άλλο πρόβλημα, είναι η καθυστέρηση. Όσο πιο γρήγορα κλείνουν υποθέσεις, τόσο πιο έντονο είναι το αίσθημα δικαίου. Έχει καθυστερήσει η υπόθεση, ελπίζω σύντομα να έχουμε αποτέλεσμα. Ουσίας, όχι θεωρίες».
Πηγή : FORZA