Αλλάζει ριζικά ο θεσμός του κυπέλλου

Ριζικές αλλαγές στο θεσμό του κυπέλλου ετοιμάζει η ΕΠΟ ενόψει της νέας περιόδου, που θα διαφοροποιήσουν κατά πολύ τη διοργάνωση και τη δομή του με τη διεξαγωγή των αγώνων από τις πρώτες φάσεις σε ομίλους, οι οποίοι θα καθοριστούν με βάση την δυναμικότητα των ομάδων μόνο από την Σούπερ Λιγκ και την Φουτμπολ Λιγκ, που θα συμμετέχουν και φέτος στο κύπελλο.

Σε πρώτη φάση, θα κληρωθούν μεταξύ τους μόνο οι 14 ομάδες του Βορείου Ομίλου και οι 14 ομάδες του Νοτίου Ομίλου της Β’ Εθνικής, που θα δώσουν νοκ άουτ αγώνες. Έτσι θα προκριθούν από τα 14 ζευγάρια συνολικά 14 ομάδες, που θα προστεθούν στις 18 της Super League για να διαμορφώσουν την φάση των 32.

Στην φάση των 32 θα σχηματιστούν οκτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Στην κλήρωση που θα γίνει στα πρότυπα του Τσάμπιονς Λιγκ, θα τεθούν ως επικεφαλής του κάθε ομίλου οι οκτώ πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα της Super League. Ως επικεφαλής ομίλων θα αγωνιστούν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος, Παναθηναϊκός, Αστέρας Τρίπολης, ΟΦΗ, Εργοτέλης και Λεβαδειακός ή Παναιτωλικός, με βάση την επίσημη κατάταξη της Super League.

Στην κλήρωση θα μετέχει σε κάθε όμιλο μια ομάδα από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι επόμενες οκτώ ομάδες που παρέμειναν στην Super League.

Στο τρίτο και το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας θα μετέχουν οι ομάδες που ανέβηκαν στην Super League, αυτές που υποβιβάστηκαν στην Football League και γενικά όσες ομάδες της Football League καταφέρουν να προκριθούν από τους αγώνες της πρώτης φάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όμιλοι θα αποτελούν ένα μίνι πρωτάθλημα τριών αγωνιστικών με βαθμολογία, δηλαδή θα έχουμε μονούς και όχι διπλούς αγώνες.

Στους αγώνες αυτούς το πλεονέκτημα έδρας ωστόσο θα το έχουν οι ασθενέστεροι. Ο επικεφαλής ομίλου θα δώσει το πολύ ένα παιχνίδι εντός έδρας και δύο εκτός, ενώ αντιθέτως οι ομάδες της Football league θα παίξουν δύο παιχνίδια εντός έδρας και ένα εκτός.

Οι έδρες όπως και η σειρά του προγράμματος των αγώνων προφανώς και θα καθοριστεί με κλήρωση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από καθέναν από τους οκτώ ομίλους θα προκριθούν στην επόμενη φάση οι δύο πρώτη, περνώντας πλέον στους 16 του θεσμού.

Από του 16 του θεσμού και μετά ξεκινούν νοκ άουτ διπλοί αγώνες, μετά από νέα κλήρωση. Όλοι οι νοκ άουτ αγώνες μετά τους ομίλους είναι διπλοί, με εξαίρεση φυσικά τον τελικό, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι θα διεξαχθεί ανεξαρτήτως των αντιπάλων στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και έχει προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου του 2015

Οι παραπάνω πληροφορίες αναφέρονται σε ρεπορτάζ του thrakisports.gr που συνομίλησε για το θέμα με τον Μάνο Γαβριηλίδη τον πρόεδρο της ΕΠΣ Θράκης και προέδρου της Επιτροπής Κυπέλλου της ΕΠΟ που αυτό το διάστημα είναι στη Βραζιλία με την αποστολή της εθνικής ομάδας.