Εκτενή και ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην Live Sport o πρότζεκτ μάνατζερ του VAR (VIDEO ASSISTANT REFEREE), Μιχάλης Κουκουλάκης.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη:
– Πόσοι διαιτητές Θα συμμετέχουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με τη χρήση του VAR;
«Εκτός από τη γνωστή τετράδα, δηλαδή τον διαιτητή, τους δύο βοηθούς και τον τέταρτο, θα ορίζεται ακόμα ένας που θα είναι υπεύθυνος για το VAR. Αυτός θα έχει και έναν βοηθό. Εδώ πρέπει να προσθέσω ότι ρόλο θα έχει και ένας τεχνικός από την εταιρεία που θα τοποθετήσει τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Όλες οι λήψεις μιας φάσης πρέπει να είναι στη διάθεση του Video Αssintant Referee και όλοι αυτοί πρέπει να λειτουργούν ως ομάδα προκειμένου να προκόψει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αστός άλλωστε είναι κι ο λόγος που εκπαιδεύονται όλοι μαζί».
– Θα καταλάβουμε ότι το Video Assistant Referee πέτυχε στο ελληνικό πρωτάθλημα όταν σταματήσουν τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ και οι ανακοινώσεις των ΠΑΕ κατά των διαιτητών;
«Ως λαός, το έχουμε στο αίμα μας να κάνουμε κριτική ανεξάρτητα αν γνωρίζουμε γι’ αυτό που μιλάμε ή όχι. Μας αρέσει, επίσης, να βρίσκουμε λάθη και να ψάχνουμε για σκοπιμότητες. Με τη χρήση του VAR ο αριθμός των λαθών θα μειωθεί δραστικά. Τα λάθη δεν θα εξαλειφθούν αλλά τουλάχιστον εκτιμώ ότι θα εξαφανιστούν αυτά που… δημιουργούν τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων και προκαλούν μεγάλο θόρυβο και ντόρο. Κι αν αυτό συμβεί, θα είναι μεγάλη επιτυχία».
– Ο τελικός του Κυπέλλου θα διεξαχθεί με VAR;
«Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς. Εμείς “τρέχουμε” τις διαδικασίες πιστοποίησης των διαιτητών στη χρήση του VAR ενόψει της νέας σεζόν».
– Με πόσες κάμερες θα καλύπτονται τα ματς για τις ανάγκες του VAR;
«Αυτό εξαρτάται από την παραγωγή. Οι μίνιμουμ απαιτήσεις είναι για 4 κάμερες. Εμείς στα σεμινάρια κάνουμε πρακτική με 7-8 κάμερες. Πρέπει να κάνω μία διευκρίνιση: εμείς δεν τοποθετούμε κάμερες, εμείς βλέπουμε τις φάσεις από την οπτική γωνία που την έχουν πιάσει οι κάμερες. Απαγορεύεται ρητά να μην είναι στη διάθεση του διαιτητή, όπως προανέφερα, όλες οι λήψεις από τις κάμερες στις φάσεις όπου μπορεί να υπάρχει διαιτητικό σφάλμα. Γ ιατί μπορεί η τελευταία λήψη να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε μία φάση που μπορεί να κρίνει έναν αγώνα ή έναν τίτλο».
– Περνάει από το μυαλό σας ότι στη Superleague μπορεί το VAR να απαξιωθεί από τους παράγοντες ή τους φιλάθλους;
«Σωστή ενημέρωση χρειάζεται, ενώ ο κόσμος θέλει τον χρόνο του. Μετά το πρόσφατο Μουντιάλ, το VAR έχει μπει για τα καλά στην ποδοσφαιρική ζωή. Ήρθε και στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά θα επαναλάβω ότι υπάρχουν θέματα για τα οποία πρέπει να ενημερωθούν οι φίλαθλοι. To VAR λύνει τα μεγάλα προβλήματα ή καλύτερα προσπαθεί να τα λύσει, όταν έχει ληφθεί λανθασμένη απόφαση από τον διαιτητή. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο διαιτητής, αυτός κάνει την ερμηνεία της φάσης και όχι τα μηχανήματα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν και να το αποδεχθούν οι φίλαθλοι».