«Οι επιτυχίες φέρνουν υποχρεώσεις»

Η διοίκηση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου για την φετινή σεζόν αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία του «δικεφάλου» ενώ έδωσε και το στίγμα της για τη νέα σεζόν. Παράλληλα, οι άνθρωποι της ομάδας αποκάλυψαν πως έχουν γίνει προτάσεις για ανανεώσεις σε Μαρκόπουλο, Πέιν, Κούπερ και Τσαϊρέλη.

Αρχικά, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς: «Για εμάς είναι συνέντευξη Τύπου απολογισμού που διαφέρει από τις άλλες. Είναι η πρώτη χρονιά, σαν διοίκηση πρωτοδικείου που κρατήσαμε την ομάδα όλη, η οποία μας έφερε καλό αποτέλεσμα. Στην διάρκεια της χρονιάς αρκετές φορές βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση από οικονομικής πλευράς και αποφασίσαμε να κρατήσουμε παίκτες που είχαν προτάσεις και να πάμε για ότι καλύτερο. Για να κρατήσουμε την ομάδα βοήθησε πολύ το παιχνίδι με τα Τρίκαλα, που έδωσε «ανάσα» στην ομάδα, αλλά και ο Ιβάν Σαββίδης με την οικονομική του βοήθεια.

Κάναμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, όμως πρέπει να δούμε τι θα μας φέρει. Όπως ξέρετε στο μπάσκετ οι επιτυχίες φέρνουν περισσότερες υποχρεώσεις, όπως το να κρατήσεις την ομάδα, αλλά και τα έσοδα, με την συμμετοχή της ομάδας στο Eurocup, όπου δεν είχαμε όφελος πέρυσι. Θα παίξει η ομάδα στο Eurocup. Θα κάνουμε προσπάθειες να κρατήσουμε τον κορμό, αλλά και τους προπονητές, γιατί αυτή η ομάδα έχει μέλλον. Δεν έχουμε καμία υπόθεση με παίκτες αλλά και τους πιστωτές στα δικαστήρια και προσπαθούμε να κρατάμε τα οικονομικά μας σε καλά επίπεδα με όποιες δυσκολίες υπάρχουν».

Για τις οικονομικές υποχρεώσεις της ομάδας: «Το πρώτο πράγμα που σου φέρνει μια επιτυχία, είναι το πως θα κρατήσεις αυτούς που σου την έφεραν. Για την ώρα θέλουμε να κρατήσουμε τον κορμό. Το πως θα το αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να το απαντήσουμε. Τίποτα δεν είναι χειροπιαστό. Έχουμε ένα πλάνο, αλλά θα δούμε».

Σχετικά με την εξυγίανση τόνισε: «Εμείς όταν ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε διοικητικά ήταν πως κάθε χρήση θα είναι κερδοφόρα, έστω και ένα ευρώ. Η τρίτη χρήση είχε πλεόνασμα».

Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό κομμάτι και το θέμα Κοντομηνά: «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι σαν ΚΑΕ να έχουμε ανοιχτεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Όποιος θέλει να ασχοληθεί ξέρει πως. Εμείς δεν έχουμε ένδειξη από κανέναν. Ο κ.Σαββίδης έχει βοηθήσει και θα βοηθάει. Το έχει κάνει σε κρίσιμες στιγμές. Δεν έχουμε ένδειξη πως θα μπει. Ο κ.Ανδρέου όταν καλέσαμε πολύ κόσμο να εκφράσει την άποψή του για την ομάδα ήταν ο πρώτος που βοήθησε. Ήταν υλικά και ηθικά δίπλα μας. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, αλλά μέχρι εκεί. Με τον κ.Κοντομηνά είχαμε πολύ καλή σχέση σε χορηγικό επίπεδο και στις υποχρεώσεις και υποσχέσεις του ήταν άψογος».

«Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται έναν μεγαλομέτοχο που θα βοηθάει στην ομαλή λειτουργία της ΚΑΕ. Δηλαδή να πληρώνονται όλες οι υποχρεώσεις στην ώρα τους και όλοι οι άνθρωποι στην ώρα τους. Ο νέος μεγαλομέτοχος θα ορίζει και το επίπεδο της ομάδας, αλλά χωρίς να ξεφεύγει από τα όρια».

Για το πλάνο εξυγιάνσης και τα αγωνιστικά θέματα: «Βλεποντας ποιο πλεόνασμα μπορούμε να έχουμε πήγαμε σε πλάνο επταετίας. Δυστυχώς, δεν αλλάζει αυτό. Θα άλλαζε μόνο με κάποιον μεγαλομέτοχο και με μεγάλη χορηγία. Έχουν γίνει συζητήσεις με τον Κούπερ, όμως το παιδί απέκτησε Ευρωπαϊκό διαβατήριο. Μπορεί να καθυστερήσει η απόφαση για το μέλλον του. Με τον κόουτς έχουν γίνει συζητήσεις και τις επόμενες μέρες ποιο ουσιαστική για το μέλλον του».

Για τις προθέσεις του Ιβάν Σαββίδη και για το μέλλον στην ΚΑΕ: «Αυτό που έχω καταλάβει είναι πως βλέπει τον ΠΑΟΚ σαν οικογένεια. Δεν δείχνει τα αισθήματά του, ούτε λέει τα σχέδιά του. Δεν ξέρω τι μπορεί να σκέφτεται».

Για το ενδεχόμενο αύξησης του μπάτζετ: «Είναι πολύ μεγάλο ρίσκο. Θα το συζητήσουμε όλοι μαζί. Το μόνο που θα είναι σίγουρο είναι οι αυξημένες υποχρεώσεις. Όταν έρχονται παλιές υποχρεώσεις κάθε τέλος του μήνα καταλαβαίνεις πόσο ρίσκο είναι η επιλογή αυτή».

Για την ψήφο στις εκλογές του ΕΣΑΚΕ: «Η ψήφος του ΕΣΑΚΕ είναι μυστική. Ποιος ξέρει τι ψηφίσαμε εμείς; Έχουμε άψογη συνεργασία τα τελευταία δύο χρόνια και θα συνεχίσουμε να έχουμε, παρόλο που πιστεύουμε πως πρέπει να είναι πάνω από δύο χρόνια για να υλοποιηθούν κάποια πράγματα».

«Εγώ προσωπικά, μαζί με την διοίκηση, κάνουμε τα χειρότερα σενάρια. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις για καλά σενάρια. Δεν προσδοκούμε τίποτα παραπάνω από αυτά που είχαμε μέχρι τώρα. Στο παρελθόν είδαμε πως αυτό το ρίσκο θα είναι μεγάλο πρόβλημα για την ΚΑΕ».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους στόχους της νέας σεζόν: «Η ομάδα πρέπει να μένει σε υψηλό επίπεδο. Τρανό παράδειγμα οι πρωταθλητές του ΝΒΑ, Σπερς, οι οποίοι τα τελευταία 10 χρόνια έχει κατακτήσει 5 τίτλους. Θέλουμε κι εμείς να κρατήσουμε τον βασικό μας κορμό και να μείνουμε σε υψηλό επίπεδο».

Για τον κόσμο: «Από το μπόνους της τρίτης θέσης ο ΟΠΑΠ θα αφαιρέσει κάποιο ποσό από την ομάδα μας, λόγω των επεισοδίων που έγιναν. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τον κόσμο. Θέλω να μιλάω για πράγματα που μπορώ να κάνω».

Ο Νίκος Σταυρόπουλος είπε από την πλευρά του: «Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας, αλλά και για την προσπάθεια όλο το χρόνο. Η κριτική μας έκανε καλύτερους. Θα πω πολύ λίγα πράγματα. Τα παιδιά τα οποία μαζεύαμε το καλοκαίρι δεν θέλαμε να μας φύγουν και αυτό ήταν έλειμα. Πρέπει να ομολογήσουμε πως όλοι όσοι συμμετείχαν στην διοίκηση ήταν συγκλονιστική η προσπάθειά τους, τόσο για όσους είναι παρών, αλλά και για όσους δεν είναι. Αυτό που θέλαμε ήταν να έχουμε Ελληνικό στοιχείο κυρίως. Είχαμε την ευχέρεια για 6 αμερικανούς και η συννενόηση ήταν κοινή. Οι αποφάσεις για τους παίκτες ήταν συλλογικές. Είναι ένα κομμάτι που αποτελείται από μπασκετικούς παίκτες και οι αποφάσεις ήταν κυρίως να μην κάνουμε λάθος, ωστε να χρειαστεί να διώξουμε έναν παίκτη και να τον αλλάξουμε, γεγονός το οποίο δεν θα βοηθούσε.

Ξεκινήσαμε πριν 3-4 χρόνια και το προπονητικό σταφ ήταν το ίδιο. Ήταν στόχος και θέλουμε να μείνουν και άλλα χρόνια στην ομάδα. Είναι παιδιά που δουλεύουν νυχτθημερών και έγινε πολύ δουλειά με τους παίκτες. Τα ωράρια ήταν 24 ώρες. Η δουλειά ήταν συγκεκριμένη γιατί είχαν δοθεί ρόλοι. Το έκαναν εξαιρετικά αυτό. Το αποτέλεσμα είναι συλλογικής δουλειάς και αξίζει μπράβο σε όλους.

Εμείς δεν βάλαμε στόχους. Ποτέ δεν παίξαμε με αριθμούς. Αυτό με το οποίο παίξαμε ήταν μια ομάδα να αντιπροσωπεύει τον ΠΑΟΚ, να σέβονται και να τιμούν παιδιά την φανέλα. Αυτό το κλίμα το περάσαμε και θεωρώ πως κάναμε εξαιρετική δουλειά και ήταν εφαλτήριο να πάμε στυην επιτυχία. Είχαμε δύο ξένους εξαιρετικά παιδιά. Ήταν πρωταρχικός στόχος παιδιά που ήταν εξαιρετικοί παίκτες αλά κκακοι χαρακτήρες να μην είναι στην ομάδα. Πρώτα έρχεςται το ήθος και μετά η αξία. Διαλέξαμε δύο παιδιά που η αξία φάνηκε μέσα από σκληρή δουλειά και προπόνηση. Πολλά μπράβο στο σταφ. Έχουμε καθιερώσει ένα ταξίδι στο Πόρτσμουθ, το οποίο είναι θεσμός, για να μεθοδεύοσουμε το πως θα λειτουργεί η ομάδα με βάση τους ξένους παίκτες, οι οποίοι περνούν από… κόσκινο για να έρθουν στον ΠΑΟΚ.

Η επιτυχία έχει να κανει με το γεγονός πως δεν πιέσαμε κανέναν. Υπήρξε «ομπρέλα» να μην ενοχλούνται οι παίκτες και όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα για εμάς τους διοικούντες θα θεωρείται επιτυχία. Αυτό που έχουμε αποκτήσει είναι πολύ σημαντικό, ο σεβασμός. Σε Ελλάδα και Ευρώπη υπάρχει σεβασμός και αυτό είναι το μεγαλύτερο μπόνους για τον ΠΑΟΚ. Ατζέντηδες, προπονητές, παίκτες σέβονται την ομάδα καια αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ για να ξεπερνάμε τα εμπόδια.

Η προσπάθεια που κάναμε μέσα από το πρόγραμμά μας, γιατί ο ΠΑΟΚ θα αποτελέσει ένα πρόγραμμα, εμείς έχουμε στοχεύσει πως πρέπει να βοηθήσουμε παιδιά να μπουν στην διαδικασία. Προσπαθούμε να ανεβάσουμε 2-3 παιδιά, αλλά από κα΄τω έχει γίνει τεράστια δουλειά που θα φανεί τα επόμενα χρόνια. Θα βγουν παίκτες από τις μικρές ηλικίες. Κάναμε πιλοτικά και ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο έχει να κάνει με την βιωματική εκπαίδευση παιδιών δημοτικού. Υπάρχουν επιστήμονες, ψυχολόγοι, διαιτροφολόγοι και οι νεαροί μαθητές προσπαθούν να μάθουν τι σημαίνει φίλαθλος και όχι οπαδός. Τι σημαίνει νίκη και τι ήττα και πόσο μακριά είναι η μία από την άλλη. Οι πρώτες εντυπώσεις που έχουμε είναι πως πρόκειται για εξαιρετικό πρόγραμμα. Οι μικροί αθλητές μαθαίνουν πως να είναι φίλαθλοι και πως να προετοιμάζονται στα αποδυτήρια. Είναι πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα αυτό για εμάς. Τέλος, την Τρίτη θα αρχίσει το try out. Είναι ένα πρόγραμμα που θα παίζουν πολύ οι παίκτες. Θα δώσουμε ευκαιρίες να μας αποδείξουν οι παίκτες πως αξίζουν να παίζουν στην ομάδα και μακάρι να δώσουμε συμβόλαιο σε παιδιά από το πρόγραμμα».

Για το θέμα εύρεσης ξένων είπε: «Είναι μια διαδικασία που διαρκεί όλο το χρόνο. Υπάρχουν παιδιά που μας απασχολούν και θα δούμε στην πορεία. Γίνονται οι προτάσεις, περνάμε πολλές ώστε στα βίντεο μέχρι να αποφασίσουμε να κινηθούμε. Τους παρακολουθούμε έναν ολόκληρο χρόνο και όχι μόνο σε ένα τουρνουά».

Για το ταξίδι στο Π«Ο Κούπερ έπαιξε εξαιρετικά, αλλά τις συνθήκες τις έδωσε ο ΠΑΟΚ. Δεν έκανε μόνο ο Κούπερ την διαφορά, αλλά όλοι οι παίκτες ήταν σημαντικοί. Η χημεία των παικτών ήταν αυτή που έκανε την διαφορά. Έχουν περάσει πολλοί παίκτες. Έχομε κάνει πρόταση και περιμένουμε την απάντησή του. Ο ΠΑΟΚ θα κινηθεί και για άλλα παιδιά. Είναι ενήμεροι οι άνθρωποι της ομάδας και εφόσον τελειώσει το θέμα του προπονητή θα κινηθούμε για άλλους παίκτες. Ναι υπάρχουν και άλλοι που μας απασχολούν«.

Για τα tryouts: «Δώσαμε την ευκαιρία σε ένα παιδί να πάρει ευκαιρίες. Θα παρακολουθούμε τον Βουτσίτσεβιτς, όμως θα πρέπει να παίξει σε ομάδα χαμηλότερου επιπέδου για να πάρει ευκαιρίες. Ο στόχος του ΠΑΟΚ είναι να έχει ελληνική ομάδα υψηλού επιπέδου. Αν δεν το καταφέρουμε θα πάμε σε περισσότερες λύσεις ξένων παικτών».

Για το θέμα Παπαδόπουλου: «Όποιο παιδί είναι αθλητής και μπορεί να μπει στην διαδικασία θα ερευνηθεί. Αν συνεχίσει ο Λάζαρος την καριέρα του τότε θα δούμε».

Σχετικά με τον σχεδιασμό της ομάδας: «Είναι παιδιά τα οποία μας ενδιαφέρουν και όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε την πρόταση μας για να μείνουν. Θέλουμε να μείνει ο κορμός ο βασικός. Εμείς που ασχολούμαστε με την δημιουργία της ομάδας δουλεύουμε μόνο το καλοκαίρι, τον χειμώνα χειροκροτάμε. Για τον Τσαϊρέλη έγινε επίσημη πρόταση και περιμένουμε την απάντησή του».

Για την υπεραξία των παικτών του ΠΑΟΚ είπε: «Η υπεραξία ήρθε μέσω του ΠΑΟΚ. Αν πιστεύουν πως μπορούν να βρουν καλύτερα συμβόλαια τότε μπορούν να τα αναζητήσουν».

Για τις προτάσεις σε Πέιν και Κώττα: «Έχει γίνει πρόταση στον Πέιν. Θέλουμε να υπογράψουμε με τον Κώττα. Έχει μιλήσει και ο προπονητής μαζί του και να υπογράψουμε επαγγελματικό συμβόλαιο μαζί του. Στη συνέχεια αν θέλει να πάει σε άλλη ομάδα, ας πάει. Οι προτάσεις που γίνονται είναι συγκεκριμένες. Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία πλειστηριασμού και αυτό είναι κανόνας μας».

Σχετικά με τα παιχνίδια ατζέντηδων στις νεαρές ηλικίες: «Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια από πλευράς διοίκησης, συζητώντας και με την ΕΟΚ ώστε παιδιά που ξεκινάνε από μια ομάδα να υπογράφουν συμβόλαια στην ομάδα. Αυτά είναι παιχνίδια ατζέντηδων, οι οποίοι παίρνουν τα παιδιά και τρελαίνουν τους πατεράδες τους».

Για το ρίσκο του να βγουν επαγγελματίες από τις ακαδημίες: «Εμείς παίρνουμε παίκτες από μικρή ηλικία και έχουμε δύο camp, ένα τα Χριστούγεννα και ένα το Πάσχα. Τους ετοιμάζουμε για την ανδρική ομάδα, προσπαθούμε να το ελέγξουμε, αλλά είναι δύσκολο. Να θυμάστε πως ο ΠΑΟΚ θα κυριαρχήσει στις μικρές ηλικίες τα επόμενα 2-3 χρόνια. Υπάρχει σεβασμός και στις μικρές ηλικίες. Παρακαλάνε πατεράδες να φέρουν τα παιδιά τους σε εμάς. Δεν σταματούμε την παραγωγική διαδικασία».

Για το θέμα Μαρκόπουλου: «Ο Σούλης έχει μια προσωπική εκδήλωση του εαυτού του. Μόλις τελειώσει θα υπάρξει ραντεβού της διοίκησης, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται».

Για τα λάθη που έγιναν την φετινή σεζόν: «Έγιναν λάθη, όμως στην διοίκηση ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον. Η ήττα από τον Άρη στο Κύπελλο σε άλλες εποχές θα έδιωχνε τον προπονητή, όμως, παρά τα προβλήματα τον κρατήσαμε και είδαμε πως όλα πήγαν καλά στο τέλος».

Ο τιμ μάνατζερ, Τέλης Ζουρνατσίδης: «Θεωρούμε ότι βιώσαμε μια καταπληκτική χρονιά. Θα ξεκινήσω ανάποδα. Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε κάποιες ατομικες διακρίσεις. Η ομάδα κατέκτησε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα. Ήταν τρίτη στο ranking, είχε την τρίτη καλύτερη επίθεση, ήταν δεύτεη στα δίπλοντα, δεύτερη στα τρίποντα, ήταν τρίτη σε ασίστ, τέταρτη στις βολές. Αν πάρουμε τη λίστα με τους 20 καλύτερους οι 4 ειναι του ΠΑΟΚ τους πρωτους σκορερ οι 5 ειναι του ΠΑΟΚ, ειχαμε τον πρωτο σε ασιστ, στην ιστορια του επαγγελματικου πρωταθληματος απο πλευρας ΠΑΟΚ. Οι δυο πιο βελτιωμενοι παίκτες ήταν από την ομάδα μας, τέσσερις συνεχόμενες αγωνιστικες παικτες του ΠΑΟΚ ήταν MVP και φυσικα ειχαμε τον καλυτερο προπονητή ο οποίος είναι ενα απο τα λαμπερα πετραδια του πρωταθληματος.

Δουλεψαν άνθρωποι για αυτά, άνθρωποι που συνεννουούνται με τα μάτια και ο καθένας προσπαθεί να καλύψει τον άλλο. Εκτός από τον Σούλη Μαρκόπουλο είχαμε Χάρη Μαρκόπουλο, ένα παιδί με απίθανη ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ και δούλεψε πάρα πολύ, γιατί εδώ υπάρχει δυνατός οικογενειακός σύνδεσμος και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να πάνε καλύτερα. Ο Παντελής Μπούτσικος, ένα αθόρυβο παιδί και εργάτης του μπάσκετ με ανεκτίμητη δουλειά. Το καθαρό μυαλό και ήρεμη δύναμη της ομάδας και πάντα οι τοποθετήσεις του ξεμπλόκαραν όλοι να συνεχίσουμε. Τεράστια βοήθεια στους νέου. Παναγιώτης Βασιλείου. Είχαμε μια χρονιά με πολλά παιχνίδια, με Ευρώπη, πολλά φιλικά και ένα τέλος που οι υποχρεώσεις ήταν τεράστιες και είχαμε σε πολύ περιορισμένο ρόστερ παίκτες που έπαιζαν πάρα πολύ και δεν είχαμε κανέναν ουσιαστικό τραυματισμό. Η ομάδα ήταν με τις περισσότερες παρατάσεις και όχι απλώς ανταποκρίθηκαν, αλλά παίκτες όπως ο Χαραλαμπίδης και ο Δέδας έβγαλαν τον καλύτερο τους εαυτό στο τέλος της χρονιάς. Αν αυτό δεν είναι θέμα γυμναστή τότε τι είναι; Σε αυτό συνάδουν και οι γυμναστές, που βοήθησαν πάρα πολύ. Οι φυσιοθεραπευτές μας κ. Τσουκαλάς και Αυτοσμίδης έδωσαν πολλά.

Το τρίτο κομμάτι ήταν οι γιατροί μας, με πρώτο τον κ. Σαμαρά που μας λύνει τα χέρια όλα αυτά τα χρόνια. Η βοήθειά του, η εμπειρία και η γνώση του μας απαλλάσσουν από πολλά. Οι κκ. Μπέλης και Λευκαδίτης μας βοήθησαν πάρα πολύ και ιδιαίτερα στην κατάσταση με το Διαβαλκανικό. Ο τελευταίος είναι ο Μανώλης Βαλλιάνος. Όταν είσαι παίκτης και περνάς πολλές ώρες στο γήπεδο σου φταίνε πολλά. Αν δεν έχεις έναν άνθρωπο να σε τονώνει έχεις πρόβλημα. Ο Μανώλης ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να έχει τους παίκτες ήρεμου και αυτό μπορεί να φαίνεται μικρό πράγμα, αλλά αν δεν γίνουν τα μικρά δεν μπορείς να πετύχεις τα μεγάλα. Σίγουρα, δεν είναι μικρό πράγμα η βοήθεια από τα γραφεία του συλλόγου και εγώ προσωπικά είμαι ευτυχής γιατί μου λύνουν τα χέρια και με βοηθούν με τους παίκτες.

Αν υπήρχε στη Λίγκα βραβείο εξωστρέφειας σε αυτό θα ήμασταν πρωταθλητές γιατί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ομάδα, από την πρώτη στιγμή με παρουσιάσεις παικτών και κοινωνικό χαρακτήρα, είναι έργο του γραφείου Τύπου και του τμήματος μάρκετινγκ, που μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε ωραία πράγματα και οι παίκτες ανταποκρίνονται με χαρά. Όσον αφορά την εξωστρέφεια αξίζει αναφοράς και η συμμετοχή στα social media. Στο Facebook και στο Twitter έχουμε πάει πολύ καλά, στο Youtube έχουμε το δικό μας κανάλι και όσον αφορά την επικοινωνία είμαστε σε καλό επίπεδο.

Είδαμε τεράστια συμμετοχή από ακαδημίες και συλλόγους από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Τους δίνεται ευκαιρία να δουν τους παίκτες από κοντά και άνθρωποι που δεν μπορούν να κινηθούν βλέπουν από κοντά την ομάδα. Ένας τέτοιος φίλαθλος είναι και ο Γιαννάκης. Στο πρόσωπό του δίνουμε την ευκαιρία σε όλους όσους θέλουν να είναι κοντά στην ομάδα τους δίνουμε την δυνατότητα. Εκτός γηπέδου έχουμε την επίσκεψη στο παιδικό χωριό SOS, τις επισκέψεις σε σχολεία, όπου οι παίκτες βρέθηκαν κοντά στα παιδιά. Υπήρχαν στιγμές που οι φίλαθλοι και η ομάδα ενώθηκαν για να βοηθήσουν με την βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς της Σερβίας, που μαζεύτηκε πολύ υλικό από κόσμο, ομάδα, αλλά και τον Παπα-Χρήστο. Η προσπάθεια αυτή μας έκανε να νιώσουμε πολύ καλά. Με πρωτοβουλία του Νίκου Σταυρόπουλου φιλοξενήσαμε παιδιά από το Indiana State. Είχαμε την εκδήλωση για το Κύπελλο Κόρατς στην Τεργέστη πριν από 20 χρόνια, με την ομάδα να φορά επετειακές φανέλες. Υπήρξε η επιστροφή του Μάικ Τζόουνς, κάτι το οποίο θέλαμε όλοι. Υπήρξε ανάπτυξη στην μπουτίκ, με την ομάδα να φορά ριγέ φανέλα, κάτι το οποίο άρεσε στον κόσμο. Η ομάδα μας συμμετείχε στην αιμοδοσία της ΠΑΕ, ενώ υπάρχει και η συνεργασία μας με τα ΙΕΚ Ξυνή. Επισκεφθήκαμε με πολύ μεγάλη χαρά και επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ. Μέλη της ομάδας μας συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΚΑΕ Άρης για τα βλαστοκύτταρα. Το θεωρήσαμε τιμή μας να συμμετέχουμε.

Είναι πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε μεγάλη χαρά και ένας σοβαρός λόγος για να αισθανόμαστε καλά με τα πράγματα που γίνονται είναι αυτά. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος χορηγών που μας βοήθησαν πολύ. Από την μεριά μου θέλω να μιλήσω για ανθρώπους που βοήθησαν στο αγωνισιτκό κομμάτι. Θέλω να ευχαριστήσω αδερφούς Δαμιανίδη για την συνεισφορά τους. Είναι άρρωστοι με την ομάδα. Η συνεργασία μας με τον Κώστα Ορφανό, που μας βοήθησε με τα σπίτια, όπως και ο Λευτέρης Μπουτζιούκης. Υπάρχουν και φίλαθλοι που είναι κάτι παραπάνω, όπως οι κύριοι Χατζόπουλος και Χατζηστεφάνου, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημοσιογράφους. Θέλω να ευχαριστήσω για την συμπαράστασή σας στην ομάδα, με την συμπαράσταση και την κριτική σας που για εμάς είναι καλή και μας δίνει την δυνατότητα να βελτιωνόμαστε.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την διοίκηση της ομάδας. Φέτος, εκτός από μια εκπληκτική χρονιά αγωνιστικά, ήταν εκπληκτική χρονιά από πλευράς λειτουργίας. Η διοίκηση ήταν δίπλα μας και δεν μας άφησαν εκτεθειμένους πουθενά. Φέτος ασχοληθήκαμε μόνο με το μπάσκετ. Αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία σε μια ομάδα, όπως ο ΠΑΟΚ που κουβαλάει πολλές αμαρτίες του παρελθόντος».

«Έχουμε πει πολλές φορές πως αυτή η ομάδα είναι μοναδική. Όλοι οι άνθρωποι μέσα στην ομάδα προέρχονται από αυτή και τα τελευταία χρόνια έχει δείξει πως να λειτουργεί σε ομαλά πλαίσια. Ανεξαρτήτως προσώπων ευχής έργον για κάθε ομάδα μπάσκετ είναι να έχει έναν άνθρωπο να την στηρίξει οικονομικά και αυτό θα ήταν το ιδεατό για την ομάδα μας».

«Το πρόγραμμα των διαρκείας έγινε πολύ νωρίτερα. Οι τιμές είναι εξαιρετικές σε οικονομικά πλαίσια. Όλοι περιμένουμε να έχουμε μεγάλο αριθμό διαρκείας, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις. Αυτό που παίρνουμε από τον κόσμο μας κάνει να αισιοδοξούμε, αλλά πάμε συντηρητικά».

Για τον προγραμματισμό της νέας σεζόν: «Ήδη έχουμε ξεκινήσει να προγραμματίζουμε την περίοδο της προετοιμασίας, ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των ταξιδιών. Το highlight της χρονιάς για όλους ήταν το ταξίδι στην Ποντγκόριτσα, που μας έκανε πιο δυνατούς όλους. Έχουμε ένα θέμα που είναι πολύ καλό για τον σύλλογο στο τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη, όπου το γήπεδο θα είναι κλειστό μεν και θα μας δυσκολέψει την προετοιμασία. Θα κοιτάξουμε τότε να βρεθούμε σε μεγάλο τουρνουά. Θα οργανωθούμε με τους προπονητές όσο το δυνατόν καλύτερα».

Για τους στόχους της νέας σεζόν: «Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να περάσουμε τον όμιλο του Eurocup. Από εκεί και πέρα, στην Ελλάδα, η… ενόχληση πως τους δύο μεγάλους θα είναι πολύ πιο σοβαρή για αυτούς. Είδατε πως τον Ολυμπιακό τον κοντράραμε στα ίσια και χάσαμε στο τέλος, ενώ τον Παναθηναϊκό τον κοντράραμε στα ίσια. Αυτό θα είναι μεγάλη επιτυχία για εμάς».

Για τον κόσμο τόνισε: «Παίρνουμε διαφορετικά μηνύματα από τον κόσμο. Να πούμε για την Ρόδο, τα Χανιά, της Δράμας, για παιδιά τα οποία πριμοδοτούσαν την ομάδα στις εκτός έδρας νίκες. Για τον κόσμο που μας ακολούθησε στην Ποντγκόριτσα. Ο κόσμος μας αγαπάει και το δείχνει. Κάνει λάθη, όπως όλοι, αλλά βλέπετε πως δημιουργείται μια νέα γενιά ΠΑΟΚτσήδων. Ο κόσμος μας δείχνει την αγάπη του και σε καμία περίπτωση δεν νιώθουμε πως είμαστε μακριά από την αγάπη του κόσμου. Μας βράβευσαν σε Χαλκίδα και Πάτρα. Έχουμε υπομονή σε αυτό και ξέρουμε πως θα μας δείξει την αγάπη του στο τέλος».

Τέλος, μίλησε ο αντιπρόεδρος της ομάδας, Τέλης Ζουρνατσίδης: «Σήμερα επέλεξα να μην είμαι στο πάνελ, γιατί ήθελα να είναι οι άνθρωποι που είναι η ιστορία του μπάσκετ και να πουν για αγωνιστικά και διοικητικά θέματα. Θέλω να πω τρία πράγματα. Το πρώτο είναι πως σε μια συνέντευξη στο ράδιο, ο ΠΑΟΚ ήταν πρωταθλητής των 12. Αυτό ήταν μια πραγματικότητα σε όλα τα επίπεδα. Ήταν πρωταθλητής των 12 σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και στον τομέα του μάρκετινγκ. Ο ΠΑΟΚ είχε 43 χορηγούς. Είχαμε χορηγίες που μαζέψαμε 30 χιλιάδες σε ανταποδωτικά πράγματα. Είχαμε και άλλες χορηγίες πολύ σημαντικές. Το πρώτο κεφάλαιο που λέγεται μάρκετινγκ και παρόλο που δεν έχει τα απαιτούμενα έσοδα, έχει 43 χορηγούς.

Το δεύτερο είναι δύο λέξεις κλειδιά. Η οικογένεια και ο σεβασμός. Οικογένεια, γιατί όλα τα θέματα τα λύσαμε όλοι μαζί στα καλά και στα δύσκολα. Οικογένεια γιατί γίναμε ένα με τους πάντες και αυτό φάνηκε στο πρώτο παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Επίσης, καταφέραμε όλα αυτά με πολύ μικρά έσοδα. Ο σεβασμός, επειδή ξέρετε πως κάθε εβδομάδα είμαι στην Αθήνα, υπάρχει γιατί υπάρχουν άνθρωποι που πριν 2 χρόνια έλεγαν πως δεν πρέπει να παίζει ο ΠΑΟΚ στην Α1 και τώρα όλοι μιλούν για την ομάδα, όπως και οι Βασιλακόπουλος-Χαλβατζάκης, αλλά και οι άλλες ομάδες. Το πρώτο τηλεφώνημα έγινε, την ώρα που έληξε το παιχνίδι με τον Πανιώνιο, ήρθε από τον κύριο Λιανό για να δώσει συγχαρητήρια. Αυτά τα δύο θέματα είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο της αγωνιστικής επιτυχίας. Η επιτυχία αυτή κοστίζει, αλλά είναι ένα κεφάλαιο. Εγώ θα σας πω πως ο ΠΑΟΚ αλλάζει σελίδα και αυτό έχει δύο έννοιες. Ο ΠΑΟΚ δυναμώνει, ενοχλεί, τον σέβονται, μιλάνε όλοι για αυτόν φέτος και από εκεί και πέρα υπάρχει ελπίδα ο ΠΑΟΚ να δυναμώσει και οικονομικά. Αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εξωγενής παράγοντες, τον Μάνο Μαλέλη, που βοηθάει προσωπικά και σημαντικά. Να ευχαριστήσω όλους τους χορηγούς μας αλλά ιδιαίτερα τους κκ. Κοντομηνά, Σαββίδη και Αμοιρίδη. Να ευχαριστήσω όλους τους χορηγούς μας, για τους οποίους ετοιμαζόμαστε να κάνουμε πράγματα και τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιάννη Πολυχρονιάδη για την βοήθεια που έχει δώσει. Τέλος, όσον αφορά τον κόσμο η απάντηση σε όλα αυτά που ειπώθηκαν είναι πως η ομάδα τους έδειξε πως είχαν λάθος απόφαση. Η ομάδα έκανε αυτό που έπρεπε και τα αποτελέσματα ήρθαν. Η διοίκηση μείωσε τα διαρκείας τα οποία βγήκαν. Είναι πλέον στο χέρι του κόσμου να σεβαστεί την προσπάθεια, ώστε να δυναμώσει ώστε να έχει αποτέλεσμα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Να ευχαριστήσω εκ μέρους όλης της διοίκησης τον Μπάνε Πρέλεβιτς γιατί πραγματικά ασχολείται 10 ώρες τη μέρα, χρόνο που δεν έχουμε οι υπόλοιπο και καλύπτει σημαντικό κομμάτι. Αυτό είναι ένα σημείο της επιτυχίας».

Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι της ομάδας: «Ο τίτλος είναι πως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αν και δεν έχουμε βγάλει τον τελικό ισολογισμό, ο ισολογισμός είναι κερδοφόρος και ακόμα καλύτερος. Αυτό που ξεκινήσαμε πριν τρία χρόνια, εξυγίανση με την καλύτερη αγωνιστική παρουσία, κάτι το οποίο πετύχαμε». Για την ενίσχυση της ομάδας: «Η ομάδα θα δυναμώσει εφόσον κάνουμε 4.000 διαρκείας».

Τέλος, σχετικά με το διοικητικό μοντέλο της ομάδας: «Σαν διοίκηση έχουμε κάνει τα πάντα για να έχουμε τις προϋποθέσεις για να φέρουμε επενδυτή στην ομάδα».